Rákkeltő, asztmát okoz, és a te fürdődben is ott van - Ezt használd a népszerű termék helyett

A bolti termékek helyett mutatunk egy egyszerű és egészségesebb otthoni készítésű változatot.

Légfrissítő egészségtelen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan előszeretettel használnak boltban kapható légfrissítőket, illatosítókat. Ezek a termékek ott vannak minden nagyobb áruház vagy kisebb drogéria polcain, és a reklámok tanúsága szerint illatuk hatására otthonunk friss és üde lesz. Arról már nem beszélnek a hirdetések, hogy a légfrissítők egészségügyi szempontból káros hatásúak is lehetnek.

Ezért egészségtelenek a légfrissítők

Legyen szó aeroszolos légfrissítőről, konnektorba dugható elektromos változatról, illatos gyertyáról, ha egy termék azt ígéri, hogy eltüntetni a szagokat, akkor valószínűleg olyan vegyszereket, méreganyagokat tartalmaz, melyek szennyezik a beltéri levegő minőségét.

A légfrissítőkben lévő vegyi anyagok légzési problémákat, asztmát, hormonális zavarokat, migrénes fejfájást, neurológiai problémákat okozhatnak,  megváltoztatják a hormonszinteket. A bennük lévő többféle illékony szerves vegyület - például a formaldehid, benzol, etil-benzol és xilolok - közül néhány nagy dózisban különböző rákbetegségeket okozhat . A szakértők a rövid távú hatások között említik a szem- és torokirritációt, valamint a hányingert.

- Még az "organikus", "természetes", "zöld" és más hasonló címkékkel ellátott légfrissítők is potenciálisan veszélyes vegyi anyagokat bocsátanak ki - mondja Ryan Sullivan a Carnegie Mellon Egyetem kémiadocense

Sullivan szerint az emberek nehezen fogadják el, hogy valami, amit a boltban vásároltak, valóban árthat nekik vagy a családjuknak. Claudia Miller, a San Antonio-i Texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának professzora szerint ráadásul a légfrissítőkre adott reakciók idővel rosszabbodhatnak. A bennük található vegyi anyagokra az immunrendszer egyre érzékenyebben reagálhat, melynek következtében gyulladások, allergiás reakciók alakulhatnak ki.

Ezt használd légfrissítő helyett 

A legegyszerűbb megoldást a szellőztetés jelenti, illetve ablak nélküli fürdőszobában, WC-ben a szag- és páraelszívó berendezés. A légfrissítők helyettesítésének legkézenfekvőbb és legbiztonságosabb alternatíváját pedig az illóolajok jelentik. Mielőtt azonban találomra leveszel a drogéria polcáról egy apró üveget, alaposan nézd meg a címkéjét. Válassz 100%-os illóolajat, vagyis hozzáadott adalékanyag nélküli változatot. A citrom vagy a borsmenta frissítő, míg a levendula vagy az eukaliptusz inkább nyugtató hatású. Egy 50-100 ml-es szórófejes palackot tölts meg vízzel, csepegtess bele 10-15 cseppet a számodra szimpatikus illóolajból. Használat előtt mindig rázd fel a palackot, hogy az olaj kicsit összekeveredjen a vízzel.

Szereted az újautó-szagot? Ha megtudod, mi okozza, nem rajongsz majd érte

Ezek a vegyületek adják az újautó-illatot.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük