Így készíts házilag finom illatú légfrissítő gélt a lakásba: vegyszermentes, mégis hatékony
A légfrissítő zselé elkészítéséhez néhány egyszerű alapanyagra lesz szükség.

GettyImages-502639524
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden egyes otthonnak van egy sajátos illata, mely az ott élők illatszereinek, a használatos tisztítószereknek, a konyhában főtt ételeknek, egyes szobanövényeknek és még számos, a lakásban jelen lévő dolognak az illatából tevődik össze.

Bár ezt a lakók rendszerint már nem is érzik, a vendégek igen, és bizony, zavarónak is találhatják. Hogy a szobák mindig tetszetős illattal fogadhassák az érkezőket, és az otthoniak is finom aromák ölelésében élhessék mindennapjaikat, érdemes valamilyen légfrissítőt alkalmazni. A boltok polcain sorakozó permetes és hajtógázos termékek ugyan jó illatúak, összetételük távolról sem természetes, ezért sokan vonakodnak a használatuktól. A következő, házilag készíthető megoldás viszont vegyszermentes, így mindenki számára szimpatikusabbnak tűnhet.

Vegyszermentes légfrissítő zselé házilag

Bár elsőre meglepő lehet, hogy ez a házi megoldás zselés állagú, valójában nagyon előnyös: a keverék nem ömlik ki, nem párolog el egy-két nap alatt, mint egy folyadék, és nem is szór áztató, foltot hagyó cseppeket, mint egy permet.

GettyImages-1278422344

Az elkészítés rendkívül egyszerű. Mindössze négy összetevőre, keveréshez szükséges eszközökre, illetve valamilyen kisebb üvegre, üvegcsére van hozzá szükség. Ilyen patikából is beszerezhető, de akár egy-egy kiürült illóolajos-üveg is megteszi.

Üvege válogatja, milyen fedőt mellékelnek hozzá. Bármilyen is, nulladik lépésként kellő figyelemmel és óvatossággal, hústűvel vagy szöggel ejteni kell rajta pár lyukat. Ezeken a szellőzőréseken át fog távozni az illat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hozzávalók az illatosítózseléhez:

  • 4 kis tasak zselatin
  • 2 csésze víz
  • 2 evőkanál só
  • 20 csepp tetszőleges illóolaj
  • igény szerint ételfestékkel színezhető, illetve gyöngyökkel, száraz virágszirmokkal is dekorálható.

Először forralj fel egy csészényi vizet. Tetszés szerint add hozzá az ételfestéket, majd kanalazd bele a sót, és csepegtesd bele a választott illóolajat is. Miután alaposan elkeverted ezeket, és teljesen láthatatlanná váltak a sószemcsék, jöhet a zselatinpor egy csésze hideg víz kíséretében. Keverd át lassan és finoman: ha már sűrűsödik, adagold az üvegcsékbe a mixet. Az, hogy hány adag illatosítót kapsz, attól függ, hogy mekkorák az üvegeid.

Tedd félre őket 2-3 napra, és hagyd zavartalanul, teljesen besűrűsödni azokat. Végül helyezd rájuk az előzetesen kilyukasztgatott tetőket, és oszd el a zselés illatosítókat a lakás tetszőleges pontjain.

A haladók akár többféle illat kihelyezésével is próbálkozhatnak, ám az fontos, hogy egymáshoz illő aromák kerüljenek a különböző helyiségekbe, például szobáról szobára csak virágos vagy csak gyümölcsös illatok vonuljanak végig. A különböző illóolajak elegyítése is szóba jöhet, de jó tudni, hogy egy-egy valóban kellemes párosítás meglelése igényel némi kísérletezést.

Büdös a szemetes?

Készíts egyszerűen kukaszagtalanító tablettát, mellyel könnyűszerrel véget vethetsz az orrfacsaró szagnak a konyhában.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük