A valaha élt legszebb magyar színésznőnek tartották: ezért tört derékba a karrierje

Krencsey Marianne olyan ikonikus alkotásokban szerepelt, mint a Liliomfi, A Tenkes kapitánya és Az aranyember.

Krencsey Marianne
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A valaha élt legszebb magyar színésznő - így emlegették Krencsey Marianne-t. A legendás művésznő eredetileg nem is erre a pályára készült, az ELTE Bölcsésztudományi Karára vették fel, majd egy diákcsere következtében került a Színház- és Filmművészeti Főiskolára.

Itt sem színművészetet, hanem rendezést tanult, de végül sosem lett belőle filmrendező, ugyanis megkapta a Liliomfi Mariskájának szerepét - ezzel indult be a karrierje. Ezután a Tenkes kapitányában és Az aranyemberben is láthatta közönség.

Krencsey Marianne színésznő története

A Liliomfi szerelmet is hozott neki. A mozi alkotója, Makk Károly érte hagyta el Psota Irént, 1957-ben el is vette feleségül Krencseyt.

fortepan 93310
Fotó: Fortepan/Inkey Tibor

A frigy mindössze három évig tartott, ez idő alatt a színésznőt megpróbálta beszervezni az állambiztonság.

- Arra kértek, hogy írjak jelentéseket a férjemről, de nem voltam hajlandó rá. A nyugalmamért azonban nagy árat kellett fizetnem - írta meg szavait a Story.hu .

A kultúrpolitikus Aczél György sokszor magához hívatta, jelentést követelt tőle, miután ezt megtagadta, ellehetetlenítették.

- Először nem kaptam színházi szerződést, aztán ritkultak a filmszerepek, kizártak abból a filmklubból, aminek az egyik alapítója voltam.

Miután itthon derékba tört színésznői karrierje második férjével New Yorkban telepedtek le, 2016-ban bekövetkezett haláláig itt éltek. Krencsey sosem állt többé színpadra, banki asszisztensként, majd nyugdíjfolyósító ügyintézőjeként dolgozott, később nőgyógyász férje mellett helyezkedett el.

Ő volt Az aranyember gyönyörű Tímeája - Felismered a színésznőt?

Teszteld kvízünkben tudásod, mennyire ismered Az aranyember című filmet és a benne szereplőket.

Elolvasom

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Cover-fotó: Fortepan/Inkey Tibor

Ezt is szeretjük