8 nagy kedvenc magyar süti bevált receptekkel: a rigójancsitól a dobostortáig

Ezeknek az ízig-vérig magyar sütiknek senki nem tud ellenállni, ráadásul a legtöbbért a külföldiek is odavannak.

Kedvenc magyar sütik
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gulyás, a pörkölt, a halászlé és a többi híres, magyaros főfogás mellett számos cukrászati remekkel is büszkélkedhetünk. Gondoljunk csak az Eszterházy- vagy dobostortára, a rigójancsira, már több mint száz éve meghódították az édesszájúakat itthon és külföldön. Számos édességhez legendák, különleges történetek is kapcsolódnak. Van olyan süti, például a zserbó, amit külföldi cukrász alkotott meg itt, és vezetett el a világhírig. Más finomságot legendás szerelemnek, esetleg híres embereknek köszönhetünk.

Olyan süti is akad, amit különleges esemény ihletett. A somlói galuskát például 1958-ban, a brüsszeli világkiállításra készítette el Szőcs Béla cukrászmester. Bár számos recept sokáig titkos volt, időközben sikerült kideríteni a hozzávalókat és az elkészítés pontos menetét is. 

Kedvenc magyar sütik

Így nemcsak a cukrászdákban élvezhetjük a csodás ízeket, hanem otthon is elkészíthetjük a tortákat, sütiket. Kísérletezz bátran, mert a kedvelt desszerteket néha egyszerűbb az asztalra varázsolni, mint gondolnád. Krémes finomságokat, piskótaalapú sütiket, tortákat is találsz összeállításunkban a jól bevált receptekkel együtt.

A nagyon csokis rigójancsi a leghíresebb magyar sütik egyike. Talán nincs is hazánkban olyan cukrászda, ahol ne szerepelne a kínálatban. A legenda szerint az ismert cigányprímás, Rigó Jancsi hercegnő kedvesének süttette. A piskóta, a habos, csokis krém együtt mennyei, és otthon is tökéletesre sikerülhet.
A zserbónak a legnagyobb ünnepeken is ott a helye az asztalon. A történetét számos legenda övezi. Az biztos, hogy Émile Gerbeaud, francia származású cukrászmester készítette el Magyarországon. A békebeli édesség akkor az igazi, ha a lekváros-diós töltelék vastag, a tésztája pedig jó puha. Sokáig eláll, így előre elkészítheted.
A háromféle piskótából készülő, krémes, tejszínes somlói galuska az egész ország kedvence. Igazi ízkavalkád belőle minden falat: főzött, házi vaníliakrém, dió, puncsszirup és mazsola is kerül bele. Tortaformában is elkészítheted, úgy még vonzóbb.
Minden országnak megvan a saját krémesspecialitása. A miénk vajas tésztából készül, idő hiányában a bolti leveles tészta is remek alap. Puding helyett házi főzött krém kerül bele. Fokozhatod még az élvezetet tejszínnel, esetleg máz is kerülhet a tetejére.
A kiadós négy- vagy hatlapos krémes nagy családi összejövetelekre is ideális. A nagyiféle sütivel felidézheted a régi kedvenc ízeket. Ennek a finomságnak szalalkális tészta az alapja, a krém pedig többnyire karamellás.
A könnyű, csokoládépiskótás alapú, ropogós karamelltetejű dobostorta ma már hungarikum. Dobos C. József alkotását Sissi és Ferenc József is elégedetten kóstolgatta. A receptet sokáig titokban tartotta, de ma már bárki hozzáférhet az eredeti változathoz.
A magyar cukrászat egyik büszkesége, a mennyei Eszterházy-torta a Monarchia idején született. Az Esterházy család nagy rajongója volt a több lapból álló, krémes süticsodának. Legtöbbször diós krémmel készül, de mandulával is érdemes kipróbálni.
A székely-magyar kürtőskalács erdélyi ünnepek kedvenc süteménye volt. Könnyebb elkészíteni, mint gondolnád. A ropogós külsejű kelt tésztát ízesítheted a dión kívül kókusszal vagy fahéjjal. Ha nincs profi berendezésed, nagyobb grillen vagy akár faszénparázson süsd a kalácsot.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük