4 isteni, ropogós kenyérvariáció
Igazi élmény saját kenyeret sütni, hát még utána megenni. A friss, meleg kenyér semmivel össze nem hasonlítható - a legjobb!
Fűszeres kenyér
Hozzávalók 1 kg-hoz:
- 30 dkg rozsliszt
- 15 dkg búzaliszt
- 3 dkg élesztő
- 3 és fél dl tej
- 1 teáskanál só
- fél evőkanál friss kakukkfű
- fél evőkanál friss petrezselyem
- fél evőkanál bazsalikom
- fél evőkanál oregánó
- kevés őrölt bors
Az élesztőt keverd össze a langyos tejjel. A liszteket keverd össze, és vájj mélyedést középre. Ide öntsd az élesztőt, és szórj a tetejére egy kevés lisztet. Hagyd letakarva, meleg helyen negyed órát.
Tedd hozzá a maradék tejet és a sót, majd az egészből gyúrj sima tésztát. Megint pihentesd negyed órát. A fűszereket aprítsd fel, majd a 15 perc letelte után dolgozd a tésztába.
Tedd a tésztát kivajazott tepsibe, és hagyd kelni további 20 percig. Előmelegített sütőben, magas lángon 10 percig süsd, majd a lángot levéve közepesen még 1 órán át.
Olívás kenyér
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 dkg élesztő
- 2 és fél dl tej
- 1 teáskanál só
- 5 dkg magozott fekete olajbogyó
- 5 dkg magozott zöld olajbogyó
- 2 gerezd fokhagyma
A liszteket szitáld egy tálba, és keverd össze a sóval. Az élesztőt keverd el a langyos tejjel. Az olívabogyókat és a fokhagymát aprítsd fel. Gyúrd össze a hozzávalókat. Meleg helyen hagyd kelni másfél órát. A tésztából formázz hosszúkás kenyeret, és tedd egy kivajazott tepsibe. A tetejét vagdosd be, és szórd meg egy kis liszttel. Hagyd így is kelni fél órát. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra, és süsd a kenyeret fél óráig. Vedd lejjebb a hőt 180 fokra, és süsd további fél órát.
Apró cipók
Hozzávalók 6 darabhoz:
- 15 dkg rozsliszt
- 10 dkg zabpehely
- 1 kiskanál só
- 1 evőkanál méz
- 3 dkg élesztő
- 25 dkg liszt
- liszt a nyújtáshoz
A rozslisztet meg a zabpelyhet keverd össze, sózd meg, majd szórd 3 dl forrásban lévő vízbe. Vedd le a tűzről, és hűtsd szobahőmérsékletűre. Fél deci vizet és a mézet langyosítsd meg, az élesztőt morzsold bele. A liszttel együtt 6-8 percig dagaszd, majd meleg helyen, letakarva 1 órán át pihentesd. Ezután formálj belőle hengert egy lisztezett deszkán, és azt vágd 6 részre. Csinálj belőlük kis cipókat, majd kikent tepsire rakd egymás mellé őket. Meleg helyen, letakarva körülbelül 40 percig keleszd. Előmelegített sütőben, magas lángon 15 perc alatt süsd ropogósra.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A legropogósabb fehér kenyér
Hozzávalók:
- 75 dkg liszt
- 2 dkg friss vagy ennek megfelelő szárított élesztő
- 1 csapott evőkanál só
- 3 dl víz
A liszt felével alaposan keverd el az élesztőt - a frisset előbb kevés vízben fel kell oldani -, majd adj hozzá 2 dl vizet. A masszát letakarva hagyd állni egy éjszakán át, de legalább 8-12 órát. Minél tovább áll, annál jobb lesz. 8-12 óra múlva add hozzá a maradék hozzávalókat, és nagyon alaposan dagaszd ki a tésztát, legalább 15-20 percen át, de minél tovább dagasztod, annál jobb minőségű lesz a kenyér. Ezután keleszd jó kétszeresére a tésztát. Finoman gyúrd át, vedd kétfelé, készíts cipókat, és ismét keleszd kétszeresére. Közben melegítsd elő a sütőt, a cipókat kis vízzel megkenve told be, és süsd aranypirosra.
OLVASD EL EZT IS!
- olasz
- pizza
Isteni olaszos pizzák Jamie Olivertől
- olasz
- pizza
Az olasz pizzatészta receptje
- olasz
- pizza