4 isteni, ropogós kenyérvariáció

Igazi élmény saját kenyeret sütni, hát még utána megenni. A friss, meleg kenyér semmivel össze nem hasonlítható - a legjobb!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fűszeres kenyér

Hozzávalók 1 kg-hoz:

  • 30 dkg rozsliszt
  • 15 dkg búzaliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 és fél dl tej
  • 1 teáskanál só
  • fél evőkanál friss kakukkfű
  • fél evőkanál friss petrezselyem
  • fél evőkanál bazsalikom
  • fél evőkanál oregánó
  • kevés őrölt bors

Az élesztőt keverd össze a langyos tejjel. A liszteket keverd össze, és vájj mélyedést középre. Ide öntsd az élesztőt, és szórj a tetejére egy kevés lisztet. Hagyd letakarva, meleg helyen negyed órát.

Tedd hozzá a maradék tejet és a sót, majd az egészből gyúrj sima tésztát. Megint pihentesd negyed órát. A fűszereket aprítsd fel, majd a 15 perc letelte után dolgozd a tésztába.

Tedd a tésztát kivajazott tepsibe, és hagyd kelni további 20 percig. Előmelegített sütőben, magas lángon 10 percig süsd, majd a lángot levéve közepesen még 1 órán át.

Olívás kenyér

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 és fél dl tej
  • 1 teáskanál só
  • 5 dkg magozott fekete olajbogyó
  • 5 dkg magozott zöld olajbogyó
  • 2 gerezd fokhagyma

A liszteket szitáld egy tálba, és keverd össze a sóval. Az élesztőt keverd el a langyos tejjel. Az olívabogyókat és a fokhagymát aprítsd fel. Gyúrd össze a hozzávalókat. Meleg helyen hagyd kelni másfél órát. A tésztából formázz hosszúkás kenyeret, és tedd egy kivajazott tepsibe. A tetejét vagdosd be, és szórd meg egy kis liszttel. Hagyd így is kelni fél órát. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra, és süsd a kenyeret fél óráig. Vedd lejjebb a hőt 180 fokra, és süsd további fél órát.


Apró cipók

Hozzávalók 6 darabhoz:

  • 15 dkg rozsliszt
  • 10 dkg zabpehely
  • 1 kiskanál só
  • 1 evőkanál méz
  • 3 dkg élesztő
  • 25 dkg liszt
  • liszt a nyújtáshoz

A rozslisztet meg a zabpelyhet keverd össze, sózd meg, majd szórd 3 dl forrásban lévő vízbe. Vedd le a tűzről, és hűtsd szobahőmérsékletűre. Fél deci vizet és a mézet langyosítsd meg, az élesztőt morzsold bele. A liszttel együtt 6-8 percig dagaszd, majd meleg helyen, letakarva 1 órán át pihentesd. Ezután formálj belőle hengert egy lisztezett deszkán, és azt vágd 6 részre. Csinálj belőlük kis cipókat, majd kikent tepsire rakd egymás mellé őket. Meleg helyen, letakarva körülbelül 40 percig keleszd. Előmelegített sütőben, magas lángon 15 perc alatt süsd ropogósra.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

A legropogósabb fehér kenyér

Hozzávalók:

  • 75 dkg liszt
  • 2 dkg friss vagy ennek megfelelő szárított élesztő
  • 1 csapott evőkanál só
  • 3 dl víz

A liszt felével alaposan keverd el az élesztőt - a frisset előbb kevés vízben fel kell oldani -, majd adj hozzá 2 dl vizet. A masszát letakarva hagyd állni egy éjszakán át, de legalább 8-12 órát. Minél tovább áll, annál jobb lesz. 8-12 óra múlva add hozzá a maradék hozzávalókat, és nagyon alaposan dagaszd ki a tésztát, legalább 15-20 percen át, de minél tovább dagasztod, annál jobb minőségű lesz a kenyér. Ezután keleszd jó kétszeresére a tésztát. Finoman gyúrd át, vedd kétfelé, készíts cipókat, és ismét keleszd kétszeresére. Közben melegítsd elő a sütőt, a cipókat kis vízzel megkenve told be, és süsd aranypirosra.

Ezt is szeretjük