A tökéletes házi bodzaszörp receptje - Így szedd a virágot hozzá
Már most készítsd el a nagy kánikulai kedvencet, az illatos házi bodzaszörpöt!
Virágoznak a bodzabokrok, így ideje elrakni az első adag szörpöt. A virágokat lehetőleg száraz napon, a forgalomtól távol gyűjtsd be, akkor, amikor a virágok már teljesen nyitottak. Vigyél magaddal több nagy zacskót, és úgy szállítsd a virágfejeket, hogy ne törjenek össze.
Ha nem akarsz tartósítószert használni, rakd a szörpöt száraz dunsztba. Ízlés szerint hígítsd, tuningold fel mentával, citromfűvel, vagy kínáld jégkockával.
Házi bodzaszörp
- 60 dkg cukor
- 12 nagy bodzavirág
- 4 l víz
- 2 citrom
- 3 dkg citromsav
- 1 kávéskanál szalicil
Elkészítés ideje:
A szép, nagy bodzavirágokat csap alatt öblítsd le, kicsit rázogasd meg, majd csepegtesd le. A citrom héját alaposan dörzsöld meg. Egy fazékban tégy fel vizet forrni, keverd hozzá a cukrot, és főzd addig, amíg a lé kicsit besűrűsödik. Keverd hozzá a citromsavat és a tartósítószert, majd hűtsd langyosra a szirupot. A bodzát rakd egy alaposan kimosott, nagyobb méretű, körülbelül hat literes edénybe vagy üvegbe. Dobd rá a citromkarikákat, öntsd le a cukros lével, és takard le jól fedővel.
Érleld négy-öt napig, közben többször kevergesd meg. Végül a virágot és a citromot jól csavard ki, szedd ki, és gézen vagy kis lyukú szűrőn szűrd át a levet. Töltsd sterilizált üvegekbe vagy alaposan kimosott műanyag palackokba. Száraz, hűvös helyen tárold.