A mediterrán konyha legjobb receptjei
Kipróbálnál valami újat és izgalmasat? Próbáld ki napsütötte receptjeinket, hogy ne illanjon el végleg a nyár!
Hús nélkül töltött cukkíni
Hozzávalók:
- 1,5 kg-os, közepes nagyságú cukkíni
- 1 evőkanál só
- 10 dkg vaj
- 1 kis fej hagyma összevágva
- 30 dkg friss zsemlemorzsa
- 3 tojás
- negyed teáskanál bors
- 20 dkg reszelt sajt
- 2 evőkanál vágott petrezselyem
- 2 dl besamel mártás
Alaposan mosd meg a cukkínit, a végeit vágd le. Főzd meg egészben, 8-10 percig sós vízben. Csöpögtesd le. Mindegyik cukkínin készíts egy 3 cm mély vágást az egyik végétől a másikig, és egy teáskanállal óvatosan távolítsd el a belsejét, és ezt vágd apróra.
5 dkg vajban párold puhára a hagymát, tedd bele a cukkíni belsejét, főzd további 5 percig, majd add hozzá a zsemlemorzsát, a 2 tojást, 10 dkg sajtot, a borsot, a petrezselymet és a fél kanál sót. Töltsd vissza a keveréket a cukkíni héjába. Készítsd el a besamelt, adj hozzá 4 evőkanál sajtot és egy tojást. Öntsd rá a már megtöltött cukkínire, morzsold a tetejére a maradék vajat, és szórd meg a maradék sajttal. Fedő nélkül, középmeleg sütőben körülbelül 30 percig süsd, illetve, míg a teteje barnulni nem kezd.
Citromos csirke
Hozzávalók:
- 1 sütéshez előkészített csirke
- 1 nagy citrom leve
- 3 evőkanál vaj
- 0,5 dl víz
- só
- bors
Töröld szárazra a csirkét, és a belsejét szórd meg sóval, borssal és citromlével. Kösd össze, és a bőrét is dörzsöld be citromlével. Fűszerezd sóval, borssal, tedd egy kivajazott tűzálló tálba, és egy éjszakára rakd be a hűtőszekrénybe. Főzés előtt szórj vajdarabokat a csirkére, öntsd rá a vizet, és szorosan fedd le. Közepesen meleg sütőben süsd 1 órát. Ezután vedd le a tetejét, és süsd további 15 percig, míg a csirke aranybarnára pirul. Saját levével leöntve, zöldségekkel tálald.
Tengeri hal sütőben sütve
Hozzávalók:
- 1,5 kg fehér húsú tengeri hal
- 2 hagyma
- 4 paradicsom
- fél pohár fehérbor
- 1 dl olívaolaj
- só
- bors
- petrezselyemzöld
A hagymát fél dl olaj és 4 evőkanál víz keverékében főzd puhára. Add hozzá a paradicsomot, a finomra vágott petrezselyemzöldet, fűszerezd sóval, borssal, és lefedve párold egy órát, majd öntsd egy tűzálló tálba. Tedd bele a megtisztított, szeletekre vágott vagy egészben hagyott halat, locsold meg borral, a maradék olajjal, sózd meg, borsozd meg, és közepes lángon süsd 40 percig. Öt perccel a sütési idő befejezése előtt tehetsz mellé néhány szem olajbogyót.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
Zelleres párolt sertésszelet
Hozzávalók:
- 1,5 kg sertéscomb vagy lapocka
- 15 dkg vaj
- 1 közepes fej hagyma, finomra vágva
- 2 kis sárgarépa, szeletelve
- 1 nagy köteg zeller
- 2 evőkanál liszt
- 2 tojássárgája
- 1-2 citrom
- vágott petrezselyem
- bors
Vágd a húst 5-6 adagra, és tedd egy fazékba a 10 dkg vajjal, a hagymával, a répával, a sóval, a borssal, adj hozzá 8 dl forrásban levő vizet, és fedő alatt 1,5 órát főzd. Hámozd meg a zellereket egy zöldséghámozóval, vágd hosszában félbe, majd mindegyik felét szeleteld körülbelül 5 cm-es vastagságú darabokra. Forrázd 3 percig, csöpögtesd le, add a húshoz, és fedő alatt további 30 percig főzd.
A mártás készítése: egy kis lábosban forrósítsd fel a maradék vajat, keverd bele a lisztet és a tojások sárgáját. Keverd simára, majd nagyon lassan add hozzá a 2 decinyi forró húslét a fazékból. Lassú tűzön kevergesd néhány percig, majd a citromlével együtt, állandó keverés mellett add a húshoz és a zellerhez. Szórd meg petrezselyemmel, és azonnal, forrón tálald.
OLVASD EL EZT IS!
- lazac
- spenót
A tökéletes spenótfőzelék receptje
- pörkölt
- egytálétel
A 4 legjobb rakott karfiol recept
- egytálétel
- rakott zöldség