Egyszerű ecetes, fűszeres zöldbab: így tedd el üvegben, hogy sokáig elálljon

Az ecetes, fűszeres zöldbabhoz tartósítószer sem kell, ha figyelsz a tisztaságra, és hőkezeled a savanyúságot.

ecetes-zoldbab
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A boltban is vehetsz ecetes zöldbabot, de a házit saját ízlésedre formálhatod. Néhány fűszertől, így a fokhagymától, a mustártól, a babérlevéltől még finomabb lesz. Zöld és sárga hüvelyű babból is elkészítheted. Arra azonban figyelj, hogy a savanyúságba ne kerüljenek se túl puha, se fás zöldbabok.  

Ecetes zöldbab

Hozzávalók

  • 2 kg zöldbab
  • 1.5 l víz
  • 20 dkg cukor
  • 5 evőkanál ételecet (20 százalékos)
  • 2 evőkanál
  • 1 teáskanál köménymag
  • 2 db babérlevél
  • 1 teáskanál mustármag
  • 2 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

Az üvegeket mosd ki jó alaposan, majd sterilizáld. A legegyszerűbb, ha mikróban járatod a legmagasabb fokozaton egy percig, vagy mosogatógépbe teszed.
A zöldbabot bő vízben mosd meg, majd a végeket éles késsel vágd le. Tedd forrásban lévő vízbe, és főzd félpuhára öt-hét perc alatt. Szűrd le, és csepegtesd le.
Önts egy lábosba másfél liter vizet, add hozzá az ecetet, a sót, a cukrot, a köményt, a babérlevelet, és forrald fel. Kóstold meg, ha szükséges, rakj még hozzá ízesítőt. Amikor a cukor elolvad, húzd le a tűzről. 

A zöldbabokat szorosan rakd az üvegekbe, tegyél hozzájuk üvegenként egy teáskanál mustármagot, két gerezd fokhagymát, és öntsd le annyi lével, hogy mindent ellepjen. Zárd le, és az üvegeket állítsd vízzel töltött lábosba vagy tepsibe. Gyöngyözve gőzöld 15-20 percig, majd hagyd a vízben kihűlni. Száraz, hűvös helyen tárold. 
Próbáltad már a zöldbabot sütve? Zöldségköretnek, sőt önmagában nassnak is kiváló. 

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük