A vadas és a zsemlegombóc receptje

A klasszikus vadas marhából készül, de készítheted csirkéből is. A leginkább hozzáillő köret, a zsemlegombóc fortélyait is ellesheted.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vadas klasszikus receptjében marhahús szerepel. Ma azonban már mindenki olyan húst használ, amit szeret, így lehet pulyka-, de csirkevadast is készíteni.

A vadas mellé pedig zsemlegombóc dukál, így azt is eláruljuk, hogyan készül az eredeti.

Zsemlegombóc

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2 zsemle vagy 2 szelet kenyér
  • 1 tojás
  • víz

A zsemlét kis kockákra vágd fel. Pirítsd meg, de figyelj rá, nehogy megégjen. A lisztet a tojással keverd össze, és annyi vízzel dolgozd össze, hogy galuskaszerű tésztát kapj.

Keverd bele a zsemlekockákat, majd formázz kis golyókat, és forró, sós vízben főzd ki.

Vadas

Hozzávalók:

  • 90 dkg marhafelsál
  • 50 dkg sárgarépa
  • 30 dkg petrezselyemgyökér
  • fél zeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 fej vöröshagyma
  • 3 babérlevél
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • kis cukor
  • olaj
  • őrölt bors

Az apróra vágott hagymát dinszteld meg. A hús hártyáját szedd le, majd szeleteld fel, és tedd a hagymára. Fedő alatt picit süsd meg. Ízlés szerint sózd, borsozd, és tedd bele a babérlevelet. Kezdd el párolni, ha szükség van rá, akkor önthetsz alá egy kis vizet is. A megtisztított, feldarabolt répát, zellert és petrezselyemgyökeret, valamint a fokhagymát add hozzá, és vízzel felöntve párold másfél órán keresztül. A hús akkor jó, ha fakanalat nyomva hozzá szinte szétesik. Szedd ki a húst és a babérleveleket, majd a zöldségeket turmixold le. Mustárral vagy ecettel savanyítsd, és adj hozzá egy pici cukrot is. Forrald össze megint, majd a húsra öntve tálald.

Vadas csirke

Hozzávalók:

  • 4 csirkemell
  • 7-8 babérlevél
  • 2 pohár kefir
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1-2 evőkanál liszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 zeller
  • 1 karalábé
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • kevés pirospaprika
  • olaj
  • citromlé

A hagymát olajon pirítsd meg. Tedd bele a Piros Aranyat, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a csirkét. Néhány percig hagyd pirulni őket, majd öntsd fel vízzel. A sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a karalábét vágd vékony karikákra, tedd a húshoz, sózd meg, és párold puhára. Ha a hús puha, szedd ki belőle. A zöldségeket robotgéppel törd össze, és keverd hozzá a mustárt. A kristálycukrot karamellásítsd, majd engedd fel vízzel, és addig főzd, amíg fel nem oldódik. Öntsd a zöldségekhez, és ízlés szerint tegyél bele citromlevet. A lisztet a kefirrel keverd össze, és habard be vele a mártást. Tedd bele a húst, és egy kicsit melegítsd meg.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Vadas vegáknak

Hozzávalók:

  • 3 nagy sárgarépa
  • 2 babérlevél
  • 1 fehérrépa
  • 1 vöröshagyma
  • 1 paprika
  • 1 kisebb zeller
  • 1 teáskanál őrölt mustármag
  • víz
  • citromlé
  • őrölt feketebors
  • Vegeta

A répákat pucold meg, majd reszeld le. A vöröshagymát aprózd fel, a paprikát pedig vágd karikákra. Dobd őket egy fazékba, majd engedd fel vízzel, és tedd fel főni. A vízbe tedd bele a babérleveleket, és ízlés szerint sózd, Vegetázd meg. A zöldségeket főzd puhára, majd öntsd le róluk a főzővíz nagyját. Turmixold össze, és mustárral, borssal, citromlével ízesítsd. Melegen tálald, zsemlegombóccal nagyon finom.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük