A vadas és a zsemlegombóc receptje

A klasszikus vadas marhából készül, de készítheted csirkéből is. A leginkább hozzáillő köret, a zsemlegombóc fortélyait is ellesheted.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vadas klasszikus receptjében marhahús szerepel. Ma azonban már mindenki olyan húst használ, amit szeret, így lehet pulyka-, de csirkevadast is készíteni.

14 csodás étel krumplival

Nézegess képeket!

Elolvasom

A vadas mellé pedig zsemlegombóc dukál, így azt is eláruljuk, hogyan készül az eredeti.

Zsemlegombóc

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2 zsemle vagy 2 szelet kenyér
  • 1 tojás
  • víz

A zsemlét kis kockákra vágd fel. Pirítsd meg, de figyelj rá, nehogy megégjen. A lisztet a tojással keverd össze, és annyi vízzel dolgozd össze, hogy galuskaszerű tésztát kapj.

Keverd bele a zsemlekockákat, majd formázz kis golyókat, és forró, sós vízben főzd ki.

Vadas

Hozzávalók:

  • 90 dkg marhafelsál
  • 50 dkg sárgarépa
  • 30 dkg petrezselyemgyökér
  • fél zeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 fej vöröshagyma
  • 3 babérlevél
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • kis cukor
  • olaj
  • őrölt bors

Az apróra vágott hagymát dinszteld meg. A hús hártyáját szedd le, majd szeleteld fel, és tedd a hagymára. Fedő alatt picit süsd meg. Ízlés szerint sózd, borsozd, és tedd bele a babérlevelet. Kezdd el párolni, ha szükség van rá, akkor önthetsz alá egy kis vizet is. A megtisztított, feldarabolt répát, zellert és petrezselyemgyökeret, valamint a fokhagymát add hozzá, és vízzel felöntve párold másfél órán keresztül. A hús akkor jó, ha fakanalat nyomva hozzá szinte szétesik. Szedd ki a húst és a babérleveleket, majd a zöldségeket turmixold le. Mustárral vagy ecettel savanyítsd, és adj hozzá egy pici cukrot is. Forrald össze megint, majd a húsra öntve tálald.

Vadas csirke

Hozzávalók:

  • 4 csirkemell
  • 7-8 babérlevél
  • 2 pohár kefir
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1-2 evőkanál liszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 zeller
  • 1 karalábé
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • kevés pirospaprika
  • olaj
  • citromlé

A hagymát olajon pirítsd meg. Tedd bele a Piros Aranyat, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a csirkét. Néhány percig hagyd pirulni őket, majd öntsd fel vízzel. A sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a karalábét vágd vékony karikákra, tedd a húshoz, sózd meg, és párold puhára. Ha a hús puha, szedd ki belőle. A zöldségeket robotgéppel törd össze, és keverd hozzá a mustárt. A kristálycukrot karamellásítsd, majd engedd fel vízzel, és addig főzd, amíg fel nem oldódik. Öntsd a zöldségekhez, és ízlés szerint tegyél bele citromlevet. A lisztet a kefirrel keverd össze, és habard be vele a mártást. Tedd bele a húst, és egy kicsit melegítsd meg.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vadas vegáknak

Hozzávalók:

  • 3 nagy sárgarépa
  • 2 babérlevél
  • 1 fehérrépa
  • 1 vöröshagyma
  • 1 paprika
  • 1 kisebb zeller
  • 1 teáskanál őrölt mustármag
  • víz
  • citromlé
  • őrölt feketebors
  • Vegeta

A répákat pucold meg, majd reszeld le. A vöröshagymát aprózd fel, a paprikát pedig vágd karikákra. Dobd őket egy fazékba, majd engedd fel vízzel, és tedd fel főni. A vízbe tedd bele a babérleveleket, és ízlés szerint sózd, Vegetázd meg. A zöldségeket főzd puhára, majd öntsd le róluk a főzővíz nagyját. Turmixold össze, és mustárral, borssal, citromlével ízesítsd. Melegen tálald, zsemlegombóccal nagyon finom.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük