4 ízletes, szaftos magyaros étel
Ha szívesen őriznéd a hagyományokat, akkor válaszd a szaftos főételeket vagy a Bécsből importált édességet.
Kolbászos krumplileves
Hozzávalók:
-
1 szál füstölt kolbász
-
5-6 darab közepes krumpli
-
3-4 szál zsenge répa
-
1 szál fehérrépa
-
1 zellergumó
-
1 csomag zellerzöld
-
1 karalábé
-
1 csomag petrezselyem
-
1 paradicsom
-
1 paprika
-
2 vöröshagyma
-
3-4 gerezd fokhagyma
-
bors
-
pirospaprika
-
vegeta
-
olaj - ha szükséges
Pucold meg a zöldségeket a fehérrépa és az egyik hagyma kivételével. A répát karikázd fel, a krumplit kockázd apróra, a zellert és a karalábét vágd nagyobb kockákra, az egyik vöröshagymát aprítsd egész picire, zúzd össze a fokhagymát, a paradicsomot és a paprikát pedig aprítsd fel. A karikára vágott kolbászt kezdd el sütni, és a kisült zsírján - ha nem elég, adj hozzá még olajat - dinszteld meg a hagymát, a fokhagymát, a paradicsomot és a paprikát. Add hozzá a többi zöldséget is - kivéve a felkarikázott sárgarépát -, és jól forgasd át az olajban. Kicsit hagyd puhulni, majd szórj rá borsot, pirospaprikát és vegetát. Add hozzá az egész vöröshagymát és a fokhagyma-gerezdeket. Keverd össze, bő vízzel öntsd fel, és főzd lassú lángon. Ha a zöldségek már majdnem puhák, tedd bele a répát, a petrezselymet és a zellerzöldet. Főzd tovább, amíg minden meg nem puhul. Tejföllel és friss, aprított petrezselyemmel a tetején tálald.
Csirkepaprikás
Hozzávalók:
-
1 kg csirke
-
1 vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 zöldpaprika
-
1 paradicsom
-
1 evőkanál édes paprika
-
2 dl tejföl
-
1 evőkanál liszt
-
2 evőkanál olaj
- bors
- só
A megtisztított csirkét vágd darabokra, a hagymát kockázd fel, a fokhagymát pedig zúzd össze. Olajban pirítsd meg a hagymát, tedd bele a húst, majd szórd rá a fokhagymát, a sót, a borsot, és az egészet süsd át. Közben a paradicsomot vágd szeletekre, és a zöldpaprikával együtt add a húshoz. Szórj rá pirospaprikát, adj hozzá egy kevés vizet, és így párold. A hússzeleteket vedd ki, és öntsd a szaftba a liszttel összekevert tejfölt. Addig kevergesd, amíg besűrűsödik, ekkor rakd vissza a csirkét. Nokedlivel a legfinomabb.
Töltött káposzta
Hozzávalók:
-
80 dkg savanyú káposzta
-
8 savanyított káposztalevél
-
2 fej hagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
5 dkg füstölt szalonna
-
40 dkg darált sertéshús
-
2 kávéskanál édes-nemes pirospaprika
-
8 dkg rizs
-
1 tojás
-
1 csipet őrölt köménymag
-
1 mokkáskanál szárított majoránna
-
2 evőkanál olaj
-
2 evőkanál liszt
-
2 dl tejföl
-
só
-
bors
A savanyú káposztát hideg vízben mosd át, a káposztalevelekről vágd le a vastagabb ereket. A meghámozott hagymát és a fokhagymát vágd apróra, a szalonnát pedig kis kockákra. A szalonnát nagy lábosban pirítsd zsírjára, a pörcöt add a darált húshoz, és a zsírban pirítsd meg a hagymát. A felét add a darált húshoz, a maradékot húzd le a tűzről, hintsd meg egy kávéskanálnyi pirospaprikával. Önts rá egy deci vizet, és keverd össze a savanyú káposzta felével.
A darált húshoz add hozzá a fokhagymát, a rizst, a tojást, egy kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint fűszerezd sóval, borssal. A masszából gyúrj kis gombócokat, és rakd a káposztalevelekre. A hosszanti széleket hajtsd a húsra, majd alulról tekerd fel a leveleket. Tedd a lábosba a káposztára, szórd rá a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön főzd puhára, körülbelül egy óra alatt. Közben többször rázogasd meg a lábost, keverni azonban nem szabad. A töltelékeket óvatosan szedd ki, és rántsd be a káposztát. Ehhez az olajat forrósítsd fel, és pirítsd meg benne a lisztet. Öntsd fel 2 dl hideg vízzel, keverd el csomómentesre, add a káposztához, és 10 percig forrald. A töltelékeket tedd a tetejére, és tejföllel kínáld.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Császármorzsa
Hozzávalók 2-3 személyre:
-
30 dkg búzadara
-
3 tojás
-
5 dl tej
-
5-10 dkg mazsola
-
10 dkg vaj
-
10 dkg cukor
-
só
-
porcukor
-
lekvár
A cukor felét keverd bele a langyos tejbe, adj hozzá egy kevés sót, majd áztasd bele a mazsolát és a búzadarát. A tojások sárgáit keverd el a maradék cukorral, a fehérjékből pedig verj kemény habot. Amikor a dara megduzzadt - felszívta a tejet -, keverd hozzá a tojássárgáját és a habot is. Egy tágas serpenyőben hevítsd fel a vajat, öntsd bele a masszát, és egy lapáttal folyamatosan kevergesd, míg szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra. A császármorzsát forrón, porcukorral meghintve, tálald.
OLVASD EL EZT IS!
- pörkölt
- magyaros
4 isteni pörkölt receptje
- paprika
- krumpli
4 kiadós paprikás krumpli receptje
- répa
- marha