4 ízletes, szaftos magyaros étel
Ha szívesen őriznéd a hagyományokat, akkor válaszd a szaftos főételeket vagy a Bécsből importált édességet.

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

7 nyári ruhadarab, amit még nem kell elraknod: kora ősszel is szükséged lesz rájuk »

Házi gyorssegély a kimerült bőrnek és hajnak – Így tüntesd el a nátha nyomait »

New Yorkban is ez lesz a sikk: őszi fazonok magyar tervezőtől »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Kolbászos krumplileves

Hozzávalók:

  • 1 szál füstölt kolbász
  • 5-6 darab közepes krumpli
  • 3-4 szál zsenge répa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 zellergumó
  • 1 csomag zellerzöld
  • 1 karalábé
  • 1 csomag petrezselyem
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 2 vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • bors
  • pirospaprika
  • vegeta
  • olaj - ha szükséges

Pucold meg a zöldségeket a fehérrépa és az egyik hagyma kivételével. A répát karikázd fel, a krumplit kockázd apróra, a zellert és a karalábét vágd nagyobb kockákra, az egyik vöröshagymát aprítsd egész picire, zúzd össze a fokhagymát, a paradicsomot és a paprikát pedig aprítsd fel. A karikára vágott kolbászt kezdd el sütni, és a kisült zsírján - ha nem elég, adj hozzá még olajat - dinszteld meg a hagymát, a fokhagymát, a paradicsomot és a paprikát. Add hozzá a többi zöldséget is - kivéve a felkarikázott sárgarépát -, és jól forgasd át az olajban. Kicsit hagyd puhulni, majd szórj rá borsot, pirospaprikát és vegetát. Add hozzá az egész vöröshagymát és a fokhagyma-gerezdeket. Keverd össze, bő vízzel öntsd fel, és főzd lassú lángon. Ha a zöldségek már majdnem puhák, tedd bele a répát, a petrezselymet és a zellerzöldet. Főzd tovább, amíg minden meg nem puhul. Tejföllel és friss, aprított petrezselyemmel a tetején tálald.

Csirkepaprikás

Hozzávalók:

  • 1 kg csirke
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 evőkanál édes paprika
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • bors

A megtisztított csirkét vágd darabokra, a hagymát kockázd fel, a fokhagymát pedig zúzd össze. Olajban pirítsd meg a hagymát, tedd bele a húst, majd szórd rá a fokhagymát, a sót, a borsot, és az egészet süsd át. Közben a paradicsomot vágd szeletekre, és a zöldpaprikával együtt add a húshoz. Szórj rá pirospaprikát, adj hozzá egy kevés vizet, és így párold. A hússzeleteket vedd ki, és öntsd a szaftba a liszttel összekevert tejfölt. Addig kevergesd, amíg besűrűsödik, ekkor rakd vissza a csirkét. Nokedlivel a legfinomabb.

Töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 8 savanyított káposztalevél
  • 2 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 2 kávéskanál édes-nemes pirospaprika
  • 8 dkg rizs
  • 1 tojás
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • 1 mokkáskanál szárított majoránna
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • bors

A savanyú káposztát hideg vízben mosd át, a káposztalevelekről vágd le a vastagabb ereket. A meghámozott hagymát és a fokhagymát vágd apróra, a szalonnát pedig kis kockákra. A szalonnát nagy lábosban pirítsd zsírjára, a pörcöt add a darált húshoz, és a zsírban pirítsd meg a hagymát. A felét add a darált húshoz, a maradékot húzd le a tűzről, hintsd meg egy kávéskanálnyi pirospaprikával. Önts rá egy deci vizet, és keverd össze a savanyú káposzta felével.

A darált húshoz add hozzá a fokhagymát, a rizst, a tojást, egy kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint fűszerezd sóval, borssal. A masszából gyúrj kis gombócokat, és rakd a káposztalevelekre. A hosszanti széleket hajtsd a húsra, majd alulról tekerd fel a leveleket. Tedd a lábosba a káposztára, szórd rá a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön főzd puhára, körülbelül egy óra alatt. Közben többször rázogasd meg a lábost, keverni azonban nem szabad. A töltelékeket óvatosan szedd ki, és rántsd be a káposztát. Ehhez az olajat forrósítsd fel, és pirítsd meg benne a lisztet. Öntsd fel 2 dl hideg vízzel, keverd el csomómentesre, add a káposztához, és 10 percig forrald. A töltelékeket tedd a tetejére, és tejföllel kínáld.

Császármorzsa

Hozzávalók 2-3 személyre:

  • 30 dkg búzadara
  • 3 tojás
  • 5 dl tej
  • 5-10 dkg mazsola
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • porcukor
  • lekvár

A cukor felét keverd bele a langyos tejbe, adj hozzá egy kevés sót, majd áztasd bele a mazsolát és a búzadarát. A tojások sárgáit keverd el a maradék cukorral, a fehérjékből pedig verj kemény habot. Amikor a dara megduzzadt - felszívta a tejet -, keverd hozzá a tojássárgáját és a habot is. Egy tágas serpenyőben hevítsd fel a vajat, öntsd bele a masszát, és egy lapáttal folyamatosan kevergesd, míg szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra. A császármorzsát forrón, porcukorral meghintve, tálald.

Ezt is szeretjük