4 fincsi őszi rakottas
Még tart a friss zöldségek szezonja, így nyárbúcsúztató, zöldséges rakott ételeink vitaminbombaként landolhatnak a vacsoraasztalon.
A legfinomabb rakott ételek lelke a friss alapanyag. Szeptemberben még megteheted, hogy kiskerti zöldségeket és napérlelte fűszernövényeket használsz, hogy ellenállhatatlan ízeket alkoss.
A zöldséges rakottasok a fogyókúrádhoz is jól jönnek, hiszen könnyen emészthetőek, és nem tartalmaznak túl sok kalóriát.
Rakott zöldség darált hússal
Hozzávalók:
- 20 dkg darált marhahús
- 2 dl marhahúsleves kockából
- 1 doboz natúr joghurt
- 4 közepes cukkini
- 3 paradicsom
- 1 fej hagyma
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 kávéskanál szárított zöldfűszer
- só
- bors
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Pirítsd meg a darált húst és a finomra vágott hagymát egy nagyobb edényben. Add hozzá a fűszert, a lisztet, a húslevest, a paradicsomsűrítményt, és dolgozd jól össze. Sózd, borsozd, majd közepes hőfokon, körülbelül 10 perc alatt párold készre. Egy kivajazott, kisebb tálba rétegezz egy-egy sor paradicsom- és cukkinikarikát, és erre tegyél a húsos raguból. Folytasd a rétegezést, a legfelül zöldség legyen.
A joghurtba keverd bele a sajtot, ezt öntsd rá a zöldségrétegre, és told a sütőbe 30 percre.
Sajtos rakott zöldségek
Hozzávalók:
- 50 dkg brokkoli
- 40 dkg gomba
- 2 kisebb padlizsán
- 15 dkg piros koktélparadicsom
- 15 dkg sárga koktélparadicsom
- 2 ág bazsalikom
- 5 ág majoránna
- 10 evőkanál olívaolaj
- 5 dkg parmezán
- 10 dkg mozzarella
- 5 dkg márványsajt
- 10 dkg füstölt sajt
- só
- bors
Sós vízben főzd 3-4 percig a megmosott, rózsáira szedett brokkolit. A szeletekre vágott padlizsánt kevés forró olajon süsd meg, ízesítsd sóval, borssal. A visszamaradt olajhoz önts még egy kicsit, süsd pár percig a paradicsomokat, majd ízesítsd majoránnával, sóval és borssal. Ha kész, egy szűrőkanállal vedd ki a paradicsomokat, majd ismét a visszamaradt olajon pirítsd meg a feldarabolt gombát.
Keverd össze az előkészített zöldségeket, szórd meg bazsalikommal, és halmozd őket tűzálló tálba. Tedd a zöldségek tetejére elsőként a felszeletelt mozzarellát, majd az apróra darabolt márványsajtot, a lereszelt parmezánt, végül a füstölt sajtot, úgy, hogy ne keveredjenek egymással. Előmelegített sütőben 15 percig süsd.
Spenótos rakott krumpli
Hozzávalók:
- 8 nagyobb krumpli
- 30 dkg csirkemellfilé
- 30 dkg spenót
- 15 dkg mozzarella
- 15 dkg feta sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- 1 pritamin paprika
- csirkehús-fűszerkeverék
- olaj
- só
- bors
A krumplit sós vízben főzd meg, húzd le a héját, majd karikázd fel. Kevés olajon, pici fűszerrel megszórva süsd meg a felcsíkozott csirkemellet. A visszamaradt olajon párold meg a megmosott, lecsepegtetett spenótot, és ízesítsd sóval összezúzott fokhagymával. A krumplikat rakosgasd tűzálló tálba, majd a tál egyik felének a tetejét rakd meg csirkehússal, paradicsommal és mozzarellával, a másik felét párolt spenóttal, apróra vágott paprikával és feta sajttal. Tűzálló tálban, előmelegített sütőben 10 perc alatt olvaszd rá a sajtot.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Rakott zöldbab
Hozzávalók:
- 30 dkg zöldbab
- 30 dkg paradicsom
- 1 hagyma
- 10 dkg füstölt sajt
- 2 dl tejföl
- 3 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg vaj
- kakukkfű
- bazsalikom
- petrezselyem
- só
A zöldbabot sós vízben főzd meg, csöpögtesd le, és a felét rakd tűzálló tálba. A tetejére rétegezd rá a felszeletelt paradicsomok felét, majd szórd meg kakukkfűvel, bazsalikommal, petrezselyemmel, pici vajdarabkákkal, és, ha szükséges pici sóval. Ismételd meg a rétegezést. A reszelt sajtot keverd a tejfölbe, és öntsd a rakottas tetejére, majd szórd meg az egészet zsemlemorzsával. Forró sütőben süsd meg.
OLVASD EL EZT IS!
- lazac
- spenót
A tökéletes spenótfőzelék receptje
- pörkölt
- egytálétel
A 4 legjobb rakott karfiol recept
- egytálétel
- rakott zöldség