4 fincsi őszi rakottas
Zöldségesek és laktatóak
Még tart a friss zöldségek szezonja, így nyárbúcsúztató, zöldséges rakott ételeink vitaminbombaként landolhatnak a vacsoraasztalon.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legfinomabb rakott ételek lelke a friss alapanyag. Szeptemberben még megteheted, hogy kiskerti zöldségeket és napérlelte fűszernövényeket használsz, hogy ellenállhatatlan ízeket alkoss.

A zöldséges rakottasok a fogyókúrádhoz is jól jönnek, hiszen könnyen emészthetőek, és nem tartalmaznak túl sok kalóriát.

Rakott zöldség darált hússal

Hozzávalók:

  • 20 dkg darált marhahús
  • 2 dl marhahúsleves kockából
  • 1 doboz natúr joghurt
  • 4 közepes cukkini
  • 3 paradicsom
  • 1 fej hagyma
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 kávéskanál szárított zöldfűszer
  • bors

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Pirítsd meg a darált húst és a finomra vágott hagymát egy nagyobb edényben. Add hozzá a fűszert, a lisztet, a húslevest, a paradicsomsűrítményt, és dolgozd jól össze. Sózd, borsozd, majd közepes hőfokon, körülbelül 10 perc alatt párold készre. Egy kivajazott, kisebb tálba rétegezz egy-egy sor paradicsom- és cukkinikarikát, és erre tegyél a húsos raguból. Folytasd a rétegezést, a legfelül zöldség legyen.

A joghurtba keverd bele a sajtot, ezt öntsd rá a zöldségrétegre, és told a sütőbe 30 percre.

Sajtos rakott zöldségek

Hozzávalók:

  • 50 dkg brokkoli
  • 40 dkg gomba
  • 2 kisebb padlizsán
  • 15 dkg piros koktélparadicsom
  • 15 dkg sárga koktélparadicsom
  • 2 ág bazsalikom
  • 5 ág majoránna
  • 10 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg parmezán
  • 10 dkg mozzarella
  • 5 dkg márványsajt
  • 10 dkg füstölt sajt
  • bors

Sós vízben főzd 3-4 percig a megmosott, rózsáira szedett brokkolit. A szeletekre vágott padlizsánt kevés forró olajon süsd meg, ízesítsd sóval, borssal. A visszamaradt olajhoz önts még egy kicsit, süsd pár percig a paradicsomokat, majd ízesítsd majoránnával, sóval és borssal. Ha kész, egy szűrőkanállal vedd ki a paradicsomokat, majd ismét a visszamaradt olajon pirítsd meg a feldarabolt gombát.

Keverd össze az előkészített zöldségeket, szórd meg bazsalikommal, és halmozd őket tűzálló tálba. Tedd a zöldségek tetejére elsőként a felszeletelt mozzarellát, majd az apróra darabolt márványsajtot, a lereszelt parmezánt, végül a füstölt sajtot, úgy, hogy ne keveredjenek egymással. Előmelegített sütőben 15 percig süsd.

Spenótos rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 8 nagyobb krumpli
  • 30 dkg csirkemellfilé
  • 30 dkg spenót
  • 15 dkg mozzarella
  • 15 dkg feta sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 pritamin paprika
  • csirkehús-fűszerkeverék
  • olaj
  • bors

A krumplit sós vízben főzd meg, húzd le a héját, majd karikázd fel. Kevés olajon, pici fűszerrel megszórva süsd meg a felcsíkozott csirkemellet. A visszamaradt olajon párold meg a megmosott, lecsepegtetett spenótot, és ízesítsd sóval összezúzott fokhagymával. A krumplikat rakosgasd tűzálló tálba, majd a tál egyik felének a tetejét rakd meg csirkehússal, paradicsommal és mozzarellával, a másik felét párolt spenóttal, apróra vágott paprikával és feta sajttal. Tűzálló tálban, előmelegített sütőben 10 perc alatt olvaszd rá a sajtot.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Rakott zöldbab

Hozzávalók:

  • 30 dkg zöldbab
  • 30 dkg paradicsom
  • 1 hagyma
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 2 dl tejföl
  • 3 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj
  • kakukkfű
  • bazsalikom
  • petrezselyem

A zöldbabot sós vízben főzd meg, csöpögtesd le, és a felét rakd tűzálló tálba. A tetejére rétegezd rá a felszeletelt paradicsomok felét, majd szórd meg kakukkfűvel, bazsalikommal, petrezselyemmel, pici vajdarabkákkal, és, ha szükséges pici sóval. Ismételd meg a rétegezést. A reszelt sajtot keverd a tejfölbe, és öntsd a rakottas tetejére, majd szórd meg az egészet zsemlemorzsával. Forró sütőben süsd meg.

OLVASD EL EZT IS!

padlizsan
  • egytálétel
  • rakott zöldség

30 perces rakottasok

Ezt is szeretjük