3 rafinált őszi rakott tészta
Lyukas, gömbölyű, kagylós vagy csavart? Mindegy is, hiszen szeretjük a tészta minden fajtáját. Dobd fel kedvenc ételedet őszi zöldségekkel!
Cukkínis rakott tészta
Hozzávalók:
- 500 g darált hús
- 300 g metélttészta
- 600 g cukkíni
- 100 g feta sajt
- 40 g liszt
- 40 g vaj
- fél l tej
- 600 g friss paradicsom
- 2 kanál paradicsompüré
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kanál olívaolaj
- 1 kiskanál oregánó
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 3 kanál citromlé
- kevés őrölt szerecsendió
- só
- bors
A vörös- és fokhagymát vágd apróra, és a hússal együtt pirítsd meg olajon. Keverd bele az apróra vágott friss paradicsomot és a paradicsompürét, add hozzá az oregánót, majd lassú tűzön főzd 20 percig. Vágd fel a petrezselymet, és add a szószhoz, fűszerezd sóval, borssal és egy kanál citromlével. A tésztát főzd meg bő, sós vízben, és miután leszűrted, hagyd állni. A megmosott, meghámozott cukkínit szeleteld fel, és fűszerezd meg. A feta sajtot morzsold szét, a felét keverd el a tésztával, majd rétegezd a hússal és a cukkínivel egy kikent tűzálló tálba. A kevéske vajjal pirítsd meg a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett keverd hozzá a hideg tejet. Addig főzd, míg kissé megsűrűsödik. Keverd bele a megmaradt fetát, sózd, borsozd, majd adj hozzá 2 kanál citromlevet és egy csipetnyi szerecsendiót. Ezzel a keverékkel öntsd le a tésztát, és 45 percig süsd előmelegített sütőben.
Sajtos-gombás rakott tészta
Hozzávalók:
-
400 g paradicsom
-
200 g gomba
-
400 g orsótészta
-
200 g mozzarella sajt
-
2 piros húsú paprika
-
1 közepes fej hagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
10-12 bazsalikomlevél
-
3+1 evőkanál olaj
-
só
-
bors
Dobd a paradicsomot 2 percre forró, majd hideg vízbe, hámozd meg, aprózd fel, és turmixold péppé. A gombát szeleteld fel, kockázd a paprikát apróra, a hagymát finomra, és a bazsalikomot vágd vékony csíkokra. 3 evőkanálnyi forró olajra szórd rá a hagymát, az áttört fokhagymát, a paradicsompépet és a vágott bazsalikomot. Ízlés szerint sózd, borsozd, majd forrald fel. 5 perc múlva tedd bele a gombát, 10 perc múlva a paprikát, azután fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet párold puhára. A kifőtt, leszűrt tésztát forgasd bele a paradicsomos-gombás mártásba. A maradék egy evőkanál olajjal kenj ki egy sütőedényt, csúsztasd bele, és simítsd el a tésztát. A tetejét fedd be a vékony szeletekre vágott mozzarellával, és süsd előmelegített sütőben addig, míg a sajt egy kissé megpirul. A végén díszítsd bazsalikommal.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Gesztenyével rakott metélt
Hozzávalók:
-
400 g finommetélt
-
100 g vaj
-
100 g cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
3 db tojás
-
200 g tejföl
-
2 evőkanál zsemlemorzsa
-
200 g meggydzsem
-
150 g gesztenye
-
100 g étcsokoládé
-
1 db citrom
Keverd ki a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojássárgákat, majd add hozzá a tejfölt és a reszelt citrom héját. Ezután keverd bele a kemény habbá vert tojásfehérjét és a főtt, lecsurgatott tésztát. A kivajazott tepsit szórd meg zsemlemorzsával, és az alján terítsd el a tészta egyharmadát. Tedd rá a meggydzsem felét, majd hintsd meg a darált gesztenye felével. Locsold meg az olvasztott csokoládé felével, ezután jön egy újabb tészta-meggydzsem-darált gesztenye réteg. Legfelülre tészta kerüljön, majd sütőben süsd szép pirosra. Ha kész, vágd kocka alakúra, és hintsd meg vaníliás cukorral.
OLVASD EL EZT IS!
- spagetti
- tészta
Az eredeti carbonara spagetti receptje
- tészta
- tejszín
Tejszínes tésztareceptek
- olasz
- paradicsom