10 látványos, trendi dekortapéta 7 ezer forint alatt

Ha az egész lakás felújítására nem telik, dobd fel néhány tekercs trendi tapétával. Íme a legszebbek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Időről időre minden lakásra ráfér a megújulás. Ha idén nincs pénzed arra, hogy új bútorokat vegyél, minden szobát kifess - vagy kifestess -, és a burkolatot is lecseréld, mégis új színt vinnél az otthonodba, válaszd a tapétát!

Egy látványos, az egyes helyiségek stílusához passzoló darab sokat változtathat az otthonod hangulatán - még akkor is, ha csupán egy-egy falat csomagolsz be, vagy egy-egy csíkkal dobod fel a szobát.

Ha pedig jól választasz a piacon elérhető tapéták közül, a pénztárcád sem bánja majd a dolgot.

Bánj okosan és kreatívan a tapétával!

Ahogy a festékek, úgy a tapéták terén is igen széles a választék. A korábban a piacot uraló vynil, fűrészporos és habosított tapéták mellett az elmúlt években megjelentek a vlies-tapéták, és - bár nem a legolcsóbbak - rövid időn belül nagy népszerűségre tettek szert. Ezek a tapéták ugyanis bizonyos mértékig ellenállnak a nedvességnek, nem szakadnak, és nem deformálódnak, ráadásul lélegezni is engedik a falat. A vlies-tapéták mellett szintén nagyon népszerűek a selyemtapéták, melyek között mindenki megtalálhatja a korához, neméhez, az otthona stílusához és a saját ízléséhez passzoló darabokat.

Mint ahogy említettük, sem a vlies-, sem pedig a selyemtapéták nem tartoznak az olcsó burkolóanyagok közé. Annak ellenére azonban, hogy egy-egy tekercs ára elérheti akár a 15-20 ezer forintot is, nem elérhetetlenek. Ezek a tapéták ugyanis csupán dekorációs célt szolgálnak: elegendő velük egy-egy falfelületet - például a tévé vagy az ágy mögötti falat - burkolni ahhoz, hogy különleges hangulatot kölcsönözzenek a helyiségnek.

Csináld magad!
Ne költs egy vagyont szakemberre! Kattints ide, és sajátítsd el a tapétázás minden csínját és bínját.

Színek és minták

Bármilyen stílusú tapéta mellett is teszed le a voksod, és bármennyit is használsz belőle, fontos figyelembe venned a választásnál az adott helyiség méreteit és fényviszonyait. Az alapvetően sötét szobákba csak akkor válassz sötétebb árnyalatú tapétát, ha a falfelületek többsége világos.

A nagy minták is csak akkor mutatnak jól, ha a környezet rendezett, minimalista stílusba hajlik. Az apróbb szobákba érdemes elsősorban az egyszínű vagy csupán felületükben mintás darabokat választani.

A legszebbek - megfizethető áron

A selyem- és a vynil-tapéták között is találni olyat, amelyért nem kell nagyon mélyen a pénztárcádba nyúlnod. A következő tapéták ára nem haladja meg a hatezer forintot tekercsenként, ráadásul már egyetlen tekercs elég lehet ahhoz, hogy feldobd a lakást!

Vigyázat, nagyon nőies: Soft Velvet 2009

A német Rasch-tapétabirodalom olyan kincseket rejt, amelyekbe azonnal bele lehet szeretni - a 2009-es Soft Velvet-sorozat krémes-aranyos darabja ilyen. Ez a tapéta olyan, mint a 21. századi nő: erős, kitartó, ellenáll a környezeti hatásoknak - a vlies-tapéták erejének titka alapanyaguknak, a gyapotnak köszönhető -, ugyanakkor bájos és finom, ha pedig úgy akarja, elkápráztatja az embert. A krémes árnyalat jól illik kisebb helyiségekbe is, az aranyos minták pedig hol visszafogottan, hol kihívóan uralják a teret.

Az örök rózsaszín: Soft Velvet 2009 pink

A Soft Velvet-sorozat másik nagy hódítója a lila és a rózsaszín szerelméből született. Ha szereted hangsúlyozni a nőiességed, de sikerült megőrizned valamicskét gyermeki bájodból is, és ezt az otthonodba látogatók tudtára is adnád, a Soft Velvet csíkos tapétája neked való. Tartsd azonban szem előtt: a függőleges csíkok optikailag növelik a belmagasságot.

Csak határozottan: home.vision bordón, csíkosan

Ha a visszafogott, kevésbé uralkodó minták és színek híve vagy, és nem kedveled a feltűnést, a home.vision nem a te eseted. Ha viszont viszonylag tágas lakásban laksz, ahol nem kell azzal törődnöd, hogy a minták hogyan befolyásolják a teret, és elegendő fény is jut az egyes helyiségekbe ahhoz, hogy egy-egy falfelületet sötétebb árnyalatba öltöztess, bátran szeress bele ebbe a nem mindennapi tapétába. A home.vision mélybordó színe garantáltan nőiessé teszi az otthonod, míg a szürke határozottságodat erősíti.

Bájosan, kékben: Flip Flop Generation 2009

Nem csak a rózsaszín lehet nőies! Erre a legjobb bizonyíték a Rasch Flip Flop tapétája, amely a kisebb lakásoknak is különleges dísze lehet. A halvány, krémes alap enyhén fényes felületének köszönhetően megsokszorozza a napfényt, míg a hatalmas, kék virágminták finom barokkos pompával töltik meg a helyiséget.

Világos színvilágánál fogva akár hatalmas légterű, akár kisebb helyiségekben is jól mutat - lehetőleg a virágok színével megegyező kék, illetve az alappal összhangot alkotó krémes árnyalat mellett.

Számold ki!
Fogalmad sincs, mennyi tapétára van szükség ahhoz, hogy különleges hangulatot kölcsönözz az ágy mögötti vagy az ablakkal szemben lévő falnak? Számold ki tapétakalkulátorunk segítségével!
Ezt is szeretjük