Így hat újra frissnek a megszikkadt, megszáradt kenyér: 3 ötlet, hogy ne kerüljön a kukába
Kenyér nem kerülhet a szemetesbe. Fontos, hogy okosan bánj vele: frissítsd vagy használd fel!
Napjainkban, amikor a toronymagas infláció miatt rendkívül megdrágult a kenyér, hatványozódott az a több évszázados elv, miszerint kenyér nem kerülhet a szemétbe.
Elvek ide vagy oda, mégis megeshet, hogy kimarad valamennyi, és mire észbe kap az ember, az már száraz, szikkadt lesz. Hacsak nem lett még penészes - ellenőrizd, vannak-e rajta szürke és zöld pöttyök -, a kenyér felfrissíthető vagy újra felhasználható izgalmas receptekben.
Szikkadt, száraz kenyér újrafelhasználása
Először is arra adunk neked két tippet, hogyan frissítsd fel a már állott kenyeret. A művelet elvégzése után a kenyér éppen olyan lehet, mintha a pék most vette volna ki a kemencéből, így tökéletes szendvicsekhez vagy más, mindennapi felhasználásra.
Frissítsd a sütőben
Egy konyhai spriccelőflakon segítségével fújj egy kevés tiszta vizet a kenyér külső részére. Vigyázz, hogy ne áztasd, csak nedvesítsd a felületét. Ezután bugyoláld azt alufóliába, és helyezd a hideg sütőbe. Amikor a kenyér már odabent van, akkor emeld fel a hőmérsékletet legalább 200°C-ra. 15 perc múltán egy kiszedő kesztyű segítségével vedd ki a kenyeret, csomagold ki, és helyezd vissza a rácsra még 10 percre. Amikor a kenyeret kivetted, az ismét ropogós és finom lesz.
Egyszerűbb megoldás, ha a lespriccelt kenyeret beteszed a mikróba egy tányérban, majd 5-8 percig forrósítod. Az eredmény csaknem azonos lesz a másik megoldással. Ha van időd, mégis részesítsd előnyben az első, sütős verziót.
2 recept állott kenyérből
Ha a kenyeret nem szeretnéd kidobni, de felfrissítés helyett inkább egy jó receptben látnád viszont, ajánljuk figyelmedbe a következő kettőt.
Kenyérfelfújt - A száraz kenyérből nagyszerű kenyérfelfújtat készíthetsz. Ehhez fagyasztott gyümölcsöt is használhatsz. A kenyéren túl gyümölcs, lekvár, tej, tojás, fahéj, narancslé, vaníliás cukor és cukor szükséges. A kenyeret a fűszeres, narancsleves, tojásos keverékbe kell dobni, majd formába önteni és lekvárral, gyümölccsel gazdagítani. A receptet ide kattintva találod meg.
Házi kruton - Kruton, azaz leves-, saláta-, illetve főzelékbetét is készíthető kimaradt kenyérből. Vágd kockákra, majd fokhagymával, olívaolajjal és fűszerekkel ízesítsd a darabokat, majd vágd a sütőbe. A receptet ide kattintva pontosabban is elolvashatod.
Ötletek kimaradt rizsből, krumpliból
Most minden a spórolásról szól! A korábbi cikkünkben a kimaradt rizs és burgonya felhasználására adtunk ötleteket. Kenyérhez is találsz ráadásötleteket.
Étel nem kerülhet kukába: 7 szuper megoldás a maradék rizs, krumpli, kenyér felhasználására
Sem a rizs, sem a krumpli nem veszik kárba, ha ezeket a recepteket kipróbálod.
Elolvasom