2 dolog, ami miatt meghalhatsz a saját lakásodban: ezekre a jelekre figyelj!

Az óvatlan gázhasználatnak borzalmas következménye lehet.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A földgáz jelenléte otthonainkban mindennaposnak és természetesnek számít, sajnos azonban sokan lebecsülik azokat a kockázatokat, amelyeket használata magában hordoz.

Optimális esetben, a felhasználásához szükséges készülékek, berendezések rendszeres karbantartása és kellő elővigyázatosság mellett a földgáz nem okozhat problémát, ha azonban megfeledkezel előbbiekről, illetve nem vagy tisztában néhány alapvető szabállyal, az könnyen az életedbe is kerülhet, többek között a következő két jelenség okán is.

Szén-monoxid a lakás levegőjében

A szén-monoxid-mérgezések és az azokból fakadó tragédiák - bár egész évben előfordulhatnak - a fűtésszezon idején sajnos jelentős mértékben megszaporodnak a figyelmeztetések ellenére is. Komoly kockázatot jelent, hogy a szén-monoxid színtelen és szagtalan, így jelenléte könnyen észrevétlen marad, nem beszélve arról, hogy már kis koncentrációban is igen veszélyes. Nem véletlen tehát, hogy a szakemberek nem győzik hangsúlyozni a szén-monoxid-érzékelők beszerzésének minél sürgetőbb voltát.

A szén-monoxid a földgáz nem teljes mértékű égésének melléktermékeként keletkezhet, és könnyen a lakás levegőjébe juthat, amennyiben nem működik megfelelően a fűtőberendezés, a kéménnyel kapcsolatban merül fel probléma, emellett olyan tényezők is növelhetik a tragédia kialakulásának kockázatát, mint a nem megfelelő szellőzés vagy akár egy szag- és páraelszívó készülék, amely levegőt szív el a lakásból, megfelelő utánpótlás híján pedig a veszélyes égéstermékek visszaáramlását is elősegítheti.

A szén-monoxid erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, így megakadályozza, hogy a vér oxigént szállítson. Ebből fakadóan a mérgezést kezdetben bágyadtság, fáradtság, álmosság és fejfájás jelzi, amihez hányinger, hányás, látás- és halláscsökkenés, illetve az arc kipirosodása is társulhat. Súlyosabb tünet az izomgörcs, illetve a rángógörcs, amelyet rövid időn belül követ az eszméletvesztés, majd a fulladásos halál.

Szén-monoxid-mérgezés: képeken az okok és a tünetek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha a kezdeti tüneteket észleled, és mérgezésre gyanakodsz, azonnal hagyd el otthonodat, menj a friss levegőre, és hívd a mentőket, illetve a katasztrófavédelmet. A bajt azonban a legjobb megelőzni, amihez elengedhetetlen lépést jelent a fűtőberendezés, illetve a kémény rendszeres, évenkénti ellenőrzése. Ha szeretnél többet tudni a témáról, kattints ide!

Gázszivárgás a lakásban

A földgáz koncentrációjának megemelkedését óvatlanság is okozhatja - például nyitva marad egy gázcsap -, emellett meghibásodás is állhat a háttérben, csakúgy, mint a szén-monoxid esetében. A földgáz utóbbihoz hasonlóan színtelen és szagtalan, a tragédiák elkerülése érdekében azonban, éppen azért, hogy jelenlétét könnyen észre lehessen venni, szagosítják.

A földgáz jelenléte 5%-nál alacsonyabb koncentrációban nem veszélyezteti az ember egészségét, ha azonban ennél magasabb arányban van jelen, nehézzé teheti a légzést, 5 és 15% között pedig be is lobbanhat, épp ezért, ha gázszagot érzel, nagyon fontos, hogy mielőbb cselekedj.

7 tárgy, ami robbanást okozhat a lakásban: a legkomolyabb veszélyforrások

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha akár csak enyhe gázszagot vagy fojtogató, szúrós szagot érzel, azonnal helyezd üzemen kívül a gázfogyasztó készülékeket, zárd el a gázcsapot, és szellőztess, amilyen mértékben csak tudsz. Ha lehet, a főcsapot is zárd el, a belobbanás elkerülése érdekében pedig tudnod kell, tilos nyílt lángot vagy szikrát okozó eszközt használni, illetve fontos, hogy semmilyen elektromos készüléket ne működtess.

Hagyd el a helyiséget, majd kívülről értesítsd a gázszolgáltatót a problémáról. A legjobb azonban ebben az esetben is a megelőzés, nem lehet eléggé hangsúlyozni a karbantartás és rendszeres ellenőrzés fontosságát. A biztonságos földgázhasználatról további információkat olvashatsz az E.ON honlapján is, mely cikkünk megírásában is segítséget jelentett.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük