2 dolog, ami miatt meghalhatsz a saját lakásodban: ezekre a jelekre figyelj!

Az óvatlan gázhasználatnak borzalmas következménye lehet.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A földgáz jelenléte otthonainkban mindennaposnak és természetesnek számít, sajnos azonban sokan lebecsülik azokat a kockázatokat, amelyeket használata magában hordoz.

Optimális esetben, a felhasználásához szükséges készülékek, berendezések rendszeres karbantartása és kellő elővigyázatosság mellett a földgáz nem okozhat problémát, ha azonban megfeledkezel előbbiekről, illetve nem vagy tisztában néhány alapvető szabállyal, az könnyen az életedbe is kerülhet, többek között a következő két jelenség okán is.

Szén-monoxid a lakás levegőjében

A szén-monoxid-mérgezések és az azokból fakadó tragédiák - bár egész évben előfordulhatnak - a fűtésszezon idején sajnos jelentős mértékben megszaporodnak a figyelmeztetések ellenére is. Komoly kockázatot jelent, hogy a szén-monoxid színtelen és szagtalan, így jelenléte könnyen észrevétlen marad, nem beszélve arról, hogy már kis koncentrációban is igen veszélyes. Nem véletlen tehát, hogy a szakemberek nem győzik hangsúlyozni a szén-monoxid-érzékelők beszerzésének minél sürgetőbb voltát.

A szén-monoxid a földgáz nem teljes mértékű égésének melléktermékeként keletkezhet, és könnyen a lakás levegőjébe juthat, amennyiben nem működik megfelelően a fűtőberendezés, a kéménnyel kapcsolatban merül fel probléma, emellett olyan tényezők is növelhetik a tragédia kialakulásának kockázatát, mint a nem megfelelő szellőzés vagy akár egy szag- és páraelszívó készülék, amely levegőt szív el a lakásból, megfelelő utánpótlás híján pedig a veszélyes égéstermékek visszaáramlását is elősegítheti.

A szén-monoxid erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, így megakadályozza, hogy a vér oxigént szállítson. Ebből fakadóan a mérgezést kezdetben bágyadtság, fáradtság, álmosság és fejfájás jelzi, amihez hányinger, hányás, látás- és halláscsökkenés, illetve az arc kipirosodása is társulhat. Súlyosabb tünet az izomgörcs, illetve a rángógörcs, amelyet rövid időn belül követ az eszméletvesztés, majd a fulladásos halál.

Szén-monoxid-mérgezés: képeken az okok és a tünetek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha a kezdeti tüneteket észleled, és mérgezésre gyanakodsz, azonnal hagyd el otthonodat, menj a friss levegőre, és hívd a mentőket, illetve a katasztrófavédelmet. A bajt azonban a legjobb megelőzni, amihez elengedhetetlen lépést jelent a fűtőberendezés, illetve a kémény rendszeres, évenkénti ellenőrzése. Ha szeretnél többet tudni a témáról, kattints ide!

Gázszivárgás a lakásban

A földgáz koncentrációjának megemelkedését óvatlanság is okozhatja - például nyitva marad egy gázcsap -, emellett meghibásodás is állhat a háttérben, csakúgy, mint a szén-monoxid esetében. A földgáz utóbbihoz hasonlóan színtelen és szagtalan, a tragédiák elkerülése érdekében azonban, éppen azért, hogy jelenlétét könnyen észre lehessen venni, szagosítják.

A földgáz jelenléte 5%-nál alacsonyabb koncentrációban nem veszélyezteti az ember egészségét, ha azonban ennél magasabb arányban van jelen, nehézzé teheti a légzést, 5 és 15% között pedig be is lobbanhat, épp ezért, ha gázszagot érzel, nagyon fontos, hogy mielőbb cselekedj.

7 tárgy, ami robbanást okozhat a lakásban: a legkomolyabb veszélyforrások

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha akár csak enyhe gázszagot vagy fojtogató, szúrós szagot érzel, azonnal helyezd üzemen kívül a gázfogyasztó készülékeket, zárd el a gázcsapot, és szellőztess, amilyen mértékben csak tudsz. Ha lehet, a főcsapot is zárd el, a belobbanás elkerülése érdekében pedig tudnod kell, tilos nyílt lángot vagy szikrát okozó eszközt használni, illetve fontos, hogy semmilyen elektromos készüléket ne működtess.

Hagyd el a helyiséget, majd kívülről értesítsd a gázszolgáltatót a problémáról. A legjobb azonban ebben az esetben is a megelőzés, nem lehet eléggé hangsúlyozni a karbantartás és rendszeres ellenőrzés fontosságát. A biztonságos földgázhasználatról további információkat olvashatsz az E.ON honlapján is, mely cikkünk megírásában is segítséget jelentett.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük