Penészesednek a falak? Ez az alattomos ok is megbújhat a háttérben

Bár talán furcsán hangzik, a lakás felújítása is okozhat penészesedést. Hogy miért?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A penész számtalan lakásban okoz esztétikai, nem utolsósorban pedig egészségügyi problémát, eltüntetése pedig komoly gondot jelenhet.

Különösen, ha olyan okok állnak megjelenésének hátterében, melyek nem feltétlenül függenek össze a lakók életmódjával.

Amellett ugyanis, hogy valaki gyakran főz, vagy épp sűrűn szárítja odabent a ruhákat - ezáltal pedig növeli a páramennyiséget, így kedvezve a gombák megtelepedésének és szaporodásának -, olyan tényezők is meghúzódhatnak a háttérben, melyeken nem könnyű változtatni, legyen szó a ház szerkezeti hibájáról vagy épp a szigetelés mértékéről. Utóbbi tekintetében pedig akár a nyílászárók is okozhatnak problémát.

Vigyázni kell az új nyílászárókkal!

A modern nyílászárók rendkívül energiatakarékosak, hiszen hatékonyan szigetelik a lakást, ugyanakkor gátolják is otthonod természetes szellőzését, ami, ha nem figyelsz kellőképpen, könnyen vezethet penészesedéshez.

Érdemes tehát gyanakodnod, ha a gombatelepek nyílászárócserét követően jelentek meg lakásodban, emellett azonban nem is szükséges feltétlenül egy új ablak, már az is elegendő lehet ugyanis, ha régi nyílászáród jobb szigeteléséről gondoskodtál, például szigetelőcsík felragasztásával.

A lakás túlszigetelése továbbá nemcsak a penész miatt okozhat problémát, de hozzájárul a benti levegő minőségének romlásához, nem beszélve arról, hogy például egy esetleges szén-monoxid-mérgezés esetén is rontja a tragédia elkerülésének esélyeit.

A gyakoribb szellőztetés elengedhetetlen

Természetesen a szigetelés és az energiatakarékossági szempontok lényegesek, így nem arról van szó, hogy ne volna érdemes jól szigetelő nyílászárókat beszerezni, nagyon fontos azonban, hogy utóbbi esetben jobban odafigyelj a lakás szellőztetésére.

A modern nyílászárók kiválasztásakor is lényeges, hogy azokat - akár utólag is - szellőzővel is ellássák, emellett a csere után így is többször kell szellőztetni, mint egy hagyományos, régi ablak esetében. Nyáron, ha kicsi a hőmérséklet-különbség, akár egész nap nyitva lehet hagyni résnyire az ablakot, télen azonban inkább a rövid ideig tartó, intenzív szellőztetést válaszd: elég öt perc is, ha teljesen kitárod az ablakot, azonban ezt naponta többször is ismételd meg. Ha gyorsan, de erőteljesen szellőztetsz, nem hűlnek le a falak és a bútorok, az általuk tárolt hő pedig könnyen felmelegíti majd a friss levegőt.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük