Halálos is lehet a rezsicsökkentő módszer?

A szakértők véleménye megdöbbentő

A nyílászárók cseréjének nagyon komoly következményei lehetnek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 21. század egyik fontos célkitűzése - érthető módon - a racionális energiafelhasználás megvalósítása, nem mindegy azonban, hogy ezt milyen módon visszük végbe, a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap például egy olyan problémára igyekezett felhívni a figyelmet a közelmúltban - és igyekszik jelenleg is -, mely a rezsicsökkentés jegyében komoly egészségügyi problémákat, sőt, tragédiákat is okozhat.

A lap szakértői szerint az, hogy körülbelül 10-15 éve terjed az ötlet, miszerint elemi fontosságú oly módon szigetelni a házakat, hogy a hagyományos nyílászárókat fokozott légzárásúra cseréljük, komoly károkat okozott. Tömegével jöttek létre ugyanis levákuumolt házak, lakások, élhetetlen, rossz levegőjű, penészes, asztmára hajlamosító, megbetegítő, esetenként halálos lakóterek, ahol vagy éjjel-nappal nyitva tartják a lakók az ablakokat - így vetve gátat az energiatakarékosságnak -, vagy, nem is annyira átvitt értelemben, megfulladnak.

Átgondolatlanság és tájékozatlanság

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap szerint naponta betegszenek és halnak meg emberek, akik csak a fűtési költségeiket szerették volna csökkenteni, köszönhetően az átgondolatlan spórolásnak, a tájékozatlanságnak és más emberek felelőtlenségének.

Fontos tudni, hogy egy emberi tartózkodásra szolgáló helyiségben egy felnőtt embernek óránként minimum 20 köbméter friss levegőre van szüksége, és ehhez jön még a gázkészülékek igénye.

Magyarországon minimum egymillió lakásban van egy vagy több kéményes gáz- és/vagy szilárdtüzelésű berendezés.

Ezek túlnyomó része az elmúlt 30-40 évben úgy került telepítésre, hogy az égéshez szükséges oxigént tartalmazó levegő a lakáson kívüli szabad térből, az ajtó- és ablakréseken keresztül jutott be a lakásba, lakótérbe. A tömeges méretűnek mondható nyílászárócserék miatt azonban ez a helyzet alapvetően megváltozott.

Nem kell engedély a nyílászárócseréhez

Míg korábban a tüzelőberendezések létesítésére szigorú előírások vonatkoztak - közös elv, hogy az egészségre ártalmas égéstermék miatt minden esetben előzetes engedélyhez kötött a létesítésük -, a nyílászárók szigetelése, hermetikusan záródókra történő cseréje ezzel szemben semmiféle engedélyhez nem kötött, sőt, támogatott, és a támogatás sincs műszaki feltételekhez kötve.

A gázszolgáltató szinte csak akkor értesül a tényekről, ha már baj van, és a kéményseprő közszolgáltató is csak az éves ellenőrzések során - és sajnos a jelenlegi baleseti statisztika alapján néha már későn. Amikor a kéményseprő észleli a légellátás hiányát, kötelessége a tüzelőberendezés használatát megtiltani, azonban a tiltás sokszor eredménytelen, a lakossági reakció pedig gyakran az, hogy legközelebb már be sem engedik a kéményseprőt.

A légúti betegségektől a mérgezésig

A szén-monoxid-mérgezések szaporodása csak a jéghegy csúcsa, a fokozott légzárású nyílászárók rohamos terjedésével párhuzamosan ugyanis gyorsan romlik az emberi tartózkodásra szolgáló terek levegőminősége is. A szaklap megbízásából az Országos Környezet-egészségügyi Intézet Levegőhigiénés Osztálya is kutatást végzett a témában.

Ahol a légcsere hiánya párásodást, penészesedést eredményez, ott ez rontja a külső határoló szerkezetek állagát, illetve asztmás és egyéb légúti megbetegedéseket okoz, ahol pedig nyílt égésterű tüzelőberendezések vannak elhelyezve, melyek a lakás levegőjét használják, ott mindez az enyhétől a halálosig terjedő mérgezést is okozhat.

Rákkeltő anyagok kerülhetnek a lakás légterébe

A modern tömegépítészet egyik kedvelt megoldása továbbá, amikor a négyzet vagy téglalap alaprajzú házban helyezik el a garázst is, mely bizonyíthatóan a határértéket többszörösen meghaladó mennyiségű rákkeltő anyagot - például benzolt - termel folyamatosan. Éppen ezért beépített garázs kialakítását levegőhigiénés szempontból a szakemberek nem javasolják, de mindenképp biztosítani kell megfelelő szigeteléssel, hogy a szennyező anyagok ne áramolhassanak a garázsból a felette elhelyezkedő lakások légterébe, emellett mesterséges szellőzést szükséges kialakítani.

Ha a probléma szerinted is nagyobb figyelmet érdemelne, és többet szeretnél tudni, a VGF szaklap honlapján bővebb információkat is találsz.

Ezt is szeretjük