Te jól csinálod? Így kell helyesen szellőztetni

A fűtési szezonban is muszáj elvégezni

A szellőztetés hiánya betegséghez és penészhez is vezethet.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A levegőcsere alapvető higiéniai feltétel a helyiségek lakhatóságához. A lakás levegője idővel elhasználódik, ami a légutak és az allergiás tünetek megjelenésének szempontjából sem kedvező, nem beszélve a páraképződésről.

A lakóhelyiségekben az épületben tartózkodók napi életvitelből adódó természetes tevékenysége, a főzés, a mosás, a fürdés, különösen az őszi, téli és kora tavaszi hónapokban, a páratartalom növekedését idézi elő, mely a tervezetten kialakított szellőzés hiányában a falfelületeken és a nyílászárók felületein csapódik le.

A nagy belső páratartalom rontja a komfortérzetet, idővel pedig a páralecsapódás a felületi foltosodás és a penészesedés jelentette esztétikai hibák mellett az épület szerkezeti elemeit is károsítja.

Hogyan kell jól szellőztetni?

Megfelelő szellőztetéssel azonban megelőzhető, illetve megoldható a probléma. A szellőztetés egyik módja a rövid ideig tartó, intenzív szellőztetés, amikor is az ablakokat rövid időre teljesen ki kell tárni. A téli hónapokban, ha a kinti levegő hőmérséklete 0 Celsius-fok alá csökken, ez az egyedüli helyes szellőztetési mód.

Ha ilyenkor az ablakot csak résnyire hagyod nyitva, viszont hosszabb ideig, lehűl a lakás, ha azonban gyorsan is intenzíven szellőztetsz, nem hűlnek le a falak és a bútorok, az általuk tárolt hő pedig könnyen felmelegíti a friss levegőt. Érdemes naponta kétszer is átszellőztetni a lakást.

A másik szellőztetési módszer a tartósabb szellőztetés, amit az ablak bukó helyzetbe való állításával lehet elérni. Ez a módszer megfelelő a nyári hónapokban, illetve akkor, ha a kinti és a benti hőmérséklet között nincs nagy különbség.

10 dolog, amivel ezreket spórolhatsz meg a háztartásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

A szellőztetés mértéke függ az ablaktípustól is

Kevesen tudják, hogy az új, korszerű műanyag és faablakos helyiségekben sokkal gyakrabban kell szellőztetni, mint a régi faablakosakban. A régi faablakok ugyanis az esetek többségében nem zártak tökéletesen, vagy szinte egyáltalán nem tömítettek, ezért a levegő folyamatosan mozgott.

Napjaink ablakai azonban nagyon jól záródnak, illetve tömítenek, nincsenek olyan rések, melyeken a levegő be tudna jutni. A jó tömítőképesség, a pontos záródás nagyon fontos az ablak hőszigetelési tulajdonságai szempontjából, de a lakótér levegőjének higiéniája, a vízpára lecsapódása szempontjából a jó záródás nem biztos, hogy optimális megoldás a lakókra nézve.

Télen lényegi kérdés e fűtésen való spórolás

Ha nem csak a megfelelő szellőztetési módszer alkalmazásával szeretnél spórolni a fűtésszámlán, hallgass meg egy szakértőt!

A modern, nagyon szorosan záródó ablakokkal ellátott helyiségeket gyakrabban kell intenzíven szellőztetni. Ezt sarkig tárt ablakkal végezd, ami lehetővé teszi, hogy a levegő perceken belül teljesen kicserélődjön, emellett akár naponta háromszor is szükség lehet rá.

Te milyen gyakran szellőztetsz?

Cikkünk Adela Motyková Ablakok beépítése és javítása című könyve alapján készült.

Az ablakok védenek a hidegtől, a melegtől, a betörőktől és a zajtól. Sokat elárulnak az ízlésről, a kulturális fejlettségről, a szokásokról és az ablakokat kiválasztó építész szemléletéről is. A könyv számos hasznos információt nyújt többek között az ablakok részeivel, az ablakok típusaival és szerkezetével, az árnyékolással és szellőztetéssel, az energiatakarékos ablakokkal, az ablakok hőtechnikai tulajdonságaival, a betörés elleni védelemmel, valamint az ablakok javításával és tömítésével kapcsolatban.

Kiadja a CSER Kiadó.
A könyv ára 3995 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük