Így csinálj melegebbet a lakásban fűtés nélkül: csak a berendezésen kell változtatnod!

A lakberendezés is segíthet melegen tartani otthonodat.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakás melegen tartása nemcsak a fűtőtest hőszabályzójának magasabbra tekerésével lehetséges. Nagyon sok múlik ugyanis azon is, hogy a lakberendezéshez használt textilek, kiegészítők minősége, illetve a bútorok elrendezése milyen.

Ajánlunk néhány egyszerű lakberendezési tippet, melynek révén a hőmegtartás elősegítése által melegebbé teheted otthonodat!

Így rendezd át a lakást!

A fűtőtest elé nem szabad semmilyen tárgyat helyezni, mert lefogja a meleget, ami így a falon keresztül a szabadba távozik.

Bármi, ami picit is kitakarja a radiátort, nagyon sok hőt lefoghat, ezért mindig törekedj rá, hogy a fűtőtest környékét szabadon hagyd! Ezzel ellentétben a nem használt nyílászárók elé nyugodtan állíthatsz kisebb szekrényeket, komódokat, ezek egyszerre fogják le a beáramló hideget, illetve tartják bent a meleget. Ha az ablakod régi típusú, és nem szigetel tökéletesen, akkor érdemes virágot tenni a párkányra, ez is sokat felfog a hideg levegőből.

Ilyen sötétítőfüggönyt használj!

A sötétítőfüggöny nemcsak a kíváncsi szomszédok tekintetét tartja távol, de egyúttal remek hőszigetelő is. Persze ez a tulajdonsága nagyban függ attól, hogy milyen anyagú, vastagságú, minőségű és hosszúságú anyagot választasz.
A jó függöny vastag szövésű és nehéz, viszont természetes anyagból készül, hogy legyen némi légáteresztő képessége, és ne fojtsa le teljesen a szobát.

Hosszúságát és szélességét tekintve a legjobb, ha minden irányból teljesen kitakarja a nyílászárókat, de csakis akkor, ha nem pont alatta, illetve előtte helyezkedik el a fűtőtest. Ha ugyanis a radiátor a függöny és a fal közé szorul, a kiáramló meleg nem a szobába, hanem a falon keresztül az utcára áramlik majd, ami energiatakarékosság szempontjából nem éppen ideális.

Tegyél ki huzatfogó párnát!

A régi típusú nyílászárók átka, hogy sokszor nem szigetelnek megfelelően. Az apró kis réseken a meleg levegő könnyen kiszökik a lakásból, ami jelentősen megemelheti a fűtés költségét, egy huzatfogó párnával azonban az efféle problémákat könnyen kiküszöbölheted.

Tulajdonképpen ez nem más, mint egy vastagabb textilbe csomagolt szivacs, amit az ablakok és ajtók aljához kell tenni, hogy a huzatot felfogja. Egy-két ezer forintért már készen is megvásárolhatod ezt a rezsicsökkentő eszközt, de akár magad is készíthetsz huzatfogó párnát, íme, néhány házi megoldás.

Teríts szőnyeget a padlóra!

Egy vastagabb szőnyeg is nagyon sokat jelenthet, ha szeretnéd a meleget otthonodban tartani. A parketta és a padlólap nagyon le tud hűlni, különösen akkor, ha például olyan társasházban élsz, ahol alattad autóbeálló van, vagy olyan iroda, melyet csak hétköznap, munkaidőben fűtenek fel.

Még több tipp a szakértőtől

Ha szeretnél a fűtésszámlán spórolni, fogadd meg szakértőnk tanácsait is az alábbi videóból!

Egy süppedő, puha szőnyeg lefojtja a felfelé áradó hideget, amitől akkor is könnyen felfázhatsz, ha egyébként papucsban jársz. Különösen jó ötlet, ha a szőnyeget úgy teríted le, hogy az ajtó alá is kerüljön belőle, így még a huzatot is visszaszoríthatod.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük