Pofonegyszerű trükk, hogy ne kelljen feljebb tekerned a fűtést
Csökkentsd a gázszámlát!
Szigetelni akarod a lakásod? Íme, a legegyszerűbb módszer.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gázárak emelkedése idén is számos háztartás élethelyzetét nehezíti meg, miközben napról napra egyre gyakoribbak a mínuszok, és lassan végérvényesen is beköszönt az igazi tél. Az otthon melegének megtartása sokak számára okoz fejtörést, azonban számos praktika létezik, hogy ne a gázszámla legyen magasabb.

Az ablakok egyszerű szigetelésén, illetve a különféle speciális eszközön beszerzésén kívül létezik egy jóval egyértelműbb módszer is: egy megfelelően kiválasztott sötétítő függönnyel nemcsak a lakás hőszigetelését javíthatod, de a huzat sem okoz majd problémát.

Milyen a jól szigetelő függöny?

A sötétítő függöny nem csupán a nyugodt alvást szolgálja, valamint azt, hogy intim, bensőséges tér legyen az otthonod, ahová mások nem leshetnek be. A függöny szigetelhet is, de hogy mennyire, az nagyban függ az anyagától, a vastagságától és a minőségétől. Fontos az is, hogy elég hosszú legyen, illetve széles, takarja el a nyílászárókat teljes mértékben, ha kell, érjen le akár a földig is.

A függöny legyen vaskos, vastag szövésű és súlyos, anyaga pedig lehetőleg természetes. Az sem mindegy továbbá, hogy milyen a színe, a hideg, illetve meleg árnyalatok különbsége számottevő lehet az otthonodban tapasztalt hőérzet szempontjából. A függöny színeivel is melegséget hozhatsz a szobába, ha a barna, a piros, a narancs, a sárga és a bordó melegebb árnyalatai közül választasz hozzá anyagot. Mindemellett, ha van sötétítő függönyöd és redőnyöd is, fontos, hogy éjszakára utóbbit is leereszd, ez ugyanis szintén segít benntartani a meleget.

Erre figyelj, hogy ne szökjön ki a meleg!

A legjobb, ha a függöny minden egyes nyílászáró közelében a földig ér, azonban kizárólag akkor, ha nem pont előttük, illetve alattuk helyezkedik el a fűtőtest. Sokan esnek ugyanis abba a hibába, hogy rálógatják a függönyt a radiátorra, vagy legalábbis közvetlenül fölötte ér véget, így az abból áramló meleg nem a szobába, hanem a függöny és az ablak közötti térbe kerül, onnan pedig jó része ki az utcára. Ha ezt meg akarod előzni, a függöny felületét vidd hátrébb, és rögzítsd minél közelebb az ablak síkjához.

Ezt akár egy egyszerű zsinórral is megteheted, melyet szögek segítségével kifeszítesz az ablakkeretet határoló falfelületek közé. Egy szép szalag vagy dekoratív zsinór, amely harmonizál a függönnyel is, szobád dísze is lehet. A függöny azonban nem csupán a nyílászárók közelében funkcionál kiváló szigetelőként. Ha van olyan helyiség a lakásodban, melyet kevésbé használsz, ezért csak kisebb mértékben fűtesz fel, térelválasztóként elhatárolhatod függönnyel, hogy ne szívja el a meleg levegőt otthonod más részeiből.

Neked milyen függönyöd van?

Ezt is szeretjük