Előzd meg, hogy felszúrják az orrod: ezt tedd beteg otthon szindróma ellen!
Állandóan náthás vagy, és gyulladt az arcüreged? Ennek a lakásod is oka lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha hosszú ideje nátha gyötör, melléküreg-gyulladás kínoz, valamint más légúti problémák tüneteivel is nap mint nap szembe kell nézned, azonban az orvosi kezelés, többek között az arcüregfelszúrás csak átmenetileg nyújt megoldást, és a probléma folyton folyvást kiújul, könnyen lehet, hogy a beteg otthon szindróma egyik jellemző kórképével állsz szemben.

Mi az a beteg épület szindróma?

A beteg otthon vagy beteg épület szindrómát a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet 1983-ban azonosította, a fogalmat pedig elsősorban az újonnan épült, energiatakarékos, jól szigetelt épületekkel kapcsolta össze.

A beteg épület szindróma kórképei között az influenzához hasonló állapot éppúgy megjelenik, mint az allergia, a hörghurut vagy az asztma, melyeket a sok por, az allergén anyagok, a nedves helyiségek, a penészgombák vagy a légkondicionáló külön jelentkező vagy épp együttes hatása okoz. A tünetek között pedig mindezeken túl fejfájás, légszomj, szemgyulladás, bőrirritáció és rossz közérzet is megjelenhet.

Ha elsősorban légúti panaszaid vannak, például hurutos, gyulladásos megbetegedések, nátha vagy arc- és homloküreg-gyulladás, immunrendszered gyengesége mellett érdemes lehet túl nedves vagy párás otthonodra is gyanakodnod. Ez az új építésű házak esetében gyakori probléma lehet, főként, ha például saroklakásban élsz, ugyanis ezek hőszigetelése nem mindig maradéktalanul megoldott. Sokszor előfordul, hogy a falak szigetelése komoly hiányosságokat hagy maga után, ugyanakkor az új nyílászárók túlságosan is szigetelnek.

Utóbbiak miatt könnyen bepárásodik a lakás, míg előbbi hatására az lecsapódik a hidegebb falakon, ami nedvessé teszi otthonodat, és a tüdőre különösen ártalmas penészgombák terjedésének is szabad utat enged.

Mit tehetsz?

Ha otthonodban hasonló problémákkal szembesülsz, és ennek nemcsak esztétikai, de egészségügyi vonzata is van, fontos, hogy mielőbb cselekedj. Érdemes beszerezned egy páramérő készüléket, így lakásod páratartalmát minél pontosabban az ideális 40-60% között tarthatod. Alapvető fontosságú a rendszeres szellőztetés, főként fürdés vagy főzés után, illetve, ha a lakásban teregetsz. Hasznosak lehetnek a párátlanító készülékek is, ha gázfűtésed van, célszerű nagyobb teljesítményűt beszerezni.

Ha kicsi a lakás, és gyakran főzöl, jó, ha van páraelszívód, de emellett is ügyelj arra, hogy a szobaajtókat eközben mindig csukva tartsd. Mindemellett házi praktikákat is bevethetsz, a só például tökéletes a nedvesség felszívására. A problémás helyekre elég, ha teszel belőle egy doboznyit - például tölts meg háromnegyedéig sóval egy margarinos dobozt. A legjobb, a durva szemű sót használsz.

A te otthonod is nedves?

Ezt is szeretjük