Durva büntetés járhat a szabálytalan albérleti szerződésekért: rács mögé is kerülhetsz

A bérlakáspiac veszélyes terep, ha nem vagy elég felkészült.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A válság egyre több embert kényszerít abba a helyzetbe, hogy kiadja saját lakását: gyakran a kapott albérleti díjból fizetik a törlesztőrészletet, míg a tulajdonos és családja rokonoknál húzza meg magát. Persze, ezek a legritkább esetben történnek hivatalos háttérrel, hiszen azt a kicsi összeget végképp nem éri meg felszabdalni.

Így viszont a könnyű pénzkereset ígéretéből gyorsan lehet rizikós vállalkozás vagy egyenesen bűncselekmény, ha kiderül, hogy a bérbeadásból származó jövedelem után nem fizették be az adót. A színlelt szerződés trükkje keményen visszaüthet még akkor is, ha látszólag tökéletes jogi keretet biztosítanak a felek. A bonyodalmak akár börtönig is vezethetnek.

Albérlet szívességi alapon

Természetesen senki sem tilthatja meg, hogy a lakásodba fogadd egy barátod vagy rokonod, sőt, akár egy idegent is bármiféle ellenjuttatás nélkül. A jog szívességi lakáshasználatnak nevezi ezt a kategóriát, amikor nem kérsz bérleti díjat az ingatlanod használatáért. A dolognak nincsenek formai követelményei, a felek akár szóban is megállapodhatnak.

Ha azonban mégis szeretnék írásos formába önteni ezt a megállapodást, megtehetik, ilyenkor a haszonkölcsön-szerződés szabályai érvényesek. Felmerülhetnek azonban problémák, melyekre az ingyenes szerződés megkötésekor nem gondolsz. Ilyen lehet például a szívességi lakáshasználó karbantartási kötelezettsége, ami elsőre kényelmesnek hangzik, lekerül a válladról a gond, ám nagymértékű és rendszeres karbantartási problémák esetében akár át is minősíthetik a szerződést lakásbérletivé.

Ki húzza a rövidebbet?

De nem a szerelési viták rejtik a legnagyobb veszélyt. Ha például megromlik a viszonyod a lakóval, korántsem biztos, hogy kiteheted a saját lakásodból. Ugyanis, ha megállapítják, hogy a lakás használója jogszerűen, a szerződésben megfogalmazottak szerint költözött be, illetve lakott a lakásban, akkor megilleti a lakáshasználathoz való jog.

A 10 legveszélyesebb pénzfaló a lakásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ez még abban az esetben is érvényes, ha időközben bent tartózkodásának jogcíme megszűnt - kérhet büntetőjogi védelmet, akár a lakás tulajdonosával szemben is. Rosszul jársz, ha erőszakkal próbálod kiköltöztetni: akár letöltendő börtönt is kaphatsz. Ezt úgy védheted ki előre, ha bérbeadóként a bérlő kiürítési kötelezettségét is tartalmazó közjegyzői okiratba foglalod a szerződést, ebben az esetben per nélküli bírósági végrehajtás kérhető. A rendes felmondás egyébként 15 napos, azonnali hatállyal akkor teheted ki a szűrét, ha a lakást használatba adta egy harmadik személynek, illetve nem rendeltetésszerűen használja.

Mi történik, ha lebuksz?

Mivel a bérbeadásból származó jövedelem adóköteles, sokan próbálkoznak a szívességi lakáshasználat kiskapujával akkor is, ha tulajdonosként történetesen zsebre teszik az albérleti díj összegét. Ilyenkor szívességi használatnak álcázzák a bérleti jogviszonyt - akár kifogástalan forma és tartalom szerint megszerkesztett szerződéssel.

Csakhogy sokszor elég egy eldurvult konfliktus vagy egy nem túlságosan jóindulatú, felbőszült bérlő, aki tudja, hogy a tulaj zsarolható, és akár a hatóságokig is elmehet. A leleplezett színlelt szerződéseknél pedig az a szabály, hogy azon jogviszony alapján kell megítélni őket, amit eredetileg lepleztek.

Nem könnyű azonban bizonyítani, ha például elszámolási probléma miatt van gubanc, és hiába próbálod behajtani a bérlő tartozását. Ebben az esetben neked kell igazolnod, hogy valójában trükköztél, és jogosan követeled a pénzt. Egyúttal persze a csalás tényét is beismered.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mi jár az adócsalásért?

A Büntető Törvénykönyv pontosan megfogalmazza az illegális lakásbérlet esetére is vonatkozó csalás szankcióit: aki az adókötelezettség megállapítása szempontjából jelentős tényre vonatkozóan valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz, vagy ilyen tényt a hatóság elől elhallgat, és ezzel vagy más megtévesztő magatartással az adóbevételt csökkenti, vétséget követ el. Az adócsalás vétsége pedig két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Neked legális az albérleti szerződésed?

Ezt is szeretjük