Így spórolj havonta több ezer forintot a rezsin

Költségcsökkentő konyhai tippek

Ismered a sütés-főzés energia- és pénzcsapdáit? Így kerüld el őket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ökokonyha takarékos technikákkal és energiabarát kütyükkel nemcsak azért hasznos, mert hónap végén ezrekkel több maradhat a pénztárcádban - ami nem mellékes -, de egy új látásmódot kialakítva könnyebben indítja be az ökoszemléletet az életed egyéb területein is.

Csak vágj bele, és meglátod, megéri az alternatív megoldásokhoz nyúlni, és picit odafigyelni a részletekre.

Kukába a régi lábassal!

Cseréld le a régi, vékony falú lábasokat strapabíró, csúcstechnológiás főzőedényekre: a legjobb, ha acélból vagy zománcozott öntöttvasból készült, mivel ezek a legjobb hővezetők, sokkal gyorsabban elkészül bennük az étel.

Igaz, ezekért mélyebben a zsebedbe kell nyúlnod, viszont hosszú távon jóval többet takarítasz meg.

Ne hiányozzon a konyhádból egy profi kis kukta: akár 30%-kal kevesebb idő alatt, 40%-os energiamegtakarítással főzhetsz a klasszikus edényhez képest.

Vásárláskor vedd figyelembe a főzőlap méretét, ugyanis, ha nem illeszkedik pontosan, akkor is több lehet az elpazarolt energia: ha egy 18 cm-es főzőlapra 15 cm átmérőjű edény kerül, 30%-kal több energia fogy fölöslegesen.

Villany- kontra gáztűzhely

Ha a lakásod adottságai megengedik, hogy válassz, a következő dolgokat érdemes mérlegelned. Az elektromos tűzhely előnye, hogy hője jóval egyenletesebb, mint a gáz esetében, ráadásul felhasználhatod a maradék hőt: így főzésnél akár tíz perccel az étel elkészülte előtt kikapcsolhatod, még sokáig forró marad a lap.

A 10 legveszélyesebb pénzfaló a lakásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Energiahatékonyság szempontjából nagyon fontos, hogy A osztályú terméket válassz, különösen, ha mindennap használod majd. A gázos változat mellett szól, hogy olcsóbban megkaphatod, és könnyebb kezelni, mivel egyszerűbben megítélhető a megfelelő hőfok, mint az elektromos lapoknál.

Ráadásul a jelenlegi energiaárak mellett jobban jársz a gázzal. A sütőnél sokat spórolhatsz a légkeverős funkcióval: akár 20-30%-kal gyorsabban, feleannyi energiafogyasztással készül az étel.

Plusz négy energiatakarékos praktika

Ne feledd a fedőt: ha az edényhez jól illeszkedő, tökéletesen záródó fedőt használsz, a hő a fazékban marad, így rövidebb idő is elég a főzéshez, de ha csak ferdén, a gőznek utat engedve teszed rá, a hő is elszökik, ezáltal akár háromszorosára is nőhet az áramfelhasználás.

Az előmelegítés funkcióra csak ritkán van szükség, például, ha kelt tésztát sütsz, más esetben nyugodtan kihagyhatod, ezzel 20% energiát spórolhatsz meg. Kisebb adagokhoz inkább használj mikrohullámú sütőt - takarékosabb megoldás a villanytűzhelynél, akár főzésről, akár melegítésről van szó.

A tűzhely-sütő kombót legtöbbször felválthatod konyhai kisgépekkel: a kenyérpirító, a vízmelegítő, a szendvicssütő vagy a grillező gyorsabban és olcsóbban - akár negyedannyi energiával - produkálja ugyanazt az eredményt.

Nélkülözhető áramos kütyük

Bár a konyhai kisgépek használata legtöbbször kifizetődő, hiszen olcsóbb alternatívája a nagyoknak, mégsem minden esetben jó választás. A reklámok profi manipulációjának köszönhetően könnyen elcsábulunk, és szentül hisszük, hogy valóban szükség van rájuk. Ha már persze beszerezted őket, azért ne végezzék a kukában, de nyugodtan elajándékozhatod a konyha felesleges árampazarló kisgépeit.

Elektromos szeletelő: miért fizetnél plusz áramdíjat a robotkéshasználatért, amikor a hagyományos késsel ingyen is szeletelhetsz.

Gyümölcscentrifuga: ritkán van szükség akkora mennyiségű frissen facsart narancslére, amit egy fél napközis csoport fogyasztana el, egy-két pohár kedvéért pedig elég, ha a kézi narancsfacsarót használod - a bébiételekhez viszont hasznos lehet.

Fagylaltgép: egy újabb kütyü, ami csak a szekrényben porosodna, elektromos masina nélkül is kiváló házi fagyi készíthető.

Elektromos kávédaráló: ha a retro konyhai kütyük szerelmese vagy, és ragaszkodsz a frissen őrölt kávé illatához reggelente, válaszd a hagyományos, kézi tekerős változatot.

Ezt is szeretjük