Így felezd meg a villanyszámlát!

20 egyszerű trükkel

A titok az apróságokban rejlik: használd ki a legegyszerűbb ötleteket a megspórolt forintokért.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Léteznek semmiségnek tűnő takarékos tippek, amelyek bevetésével évente akár egyhavi villanyszámla összegét megspórolhatod.

Ha összegyűjtöd a legpraktikusabb áram- és pénztárcakímélő apróságokat, anélkül felezheted meg a havi fogyasztást, hogy az komoly komfortérzet-csökkenést vagy külön költséget jelentene. Próbáld ki őket, figyeld a villanyórát, és meglep majd a számla végösszege!

Így gazdálkodj a fénnyel

Nem kell feltétlenül sötétben vagy gyertyafénynél ücsörögnöd ahhoz, hogy valós eredményt tapasztalj. A legtöbb energiát azzal spórolod meg, ha minden helyiségben lecseréled a hagyományos izzókat energiatakarékos változatra vagy kompakt fénycsövekre.

Kicsit már elkoptatott tanács, de nem véletlenül hangsúlyozzák annyiszor: akár 80%-kal kevesebb áramfogyasztást is jelenthet ez a korszerűsítés.

Az sem mindegy, hová milyen izzó kerül: szerelj kompakt fénycsöveket azokba a helyiségekbe, ahol a legtöbb időt töltöd, ugyanis ezeknek hosszabb idő kell a bemelegedéshez, így a sok fel-le kapcsolással, vagy, ha csak néhány percig használod, növeled a fogyasztást - akkor éri meg, ha a nappali vagy a dolgozószoba bevilágítására használod.

A vécébe, kamrába és hasonló helyiségekbe mehet a halogénizzó. Olvasáshoz ne a nagyszoba áramfaló csillárját égesd, hiszen nincs szükség fényárra, csupán helyi világításra, hogy jól lásd a sorokat.

A 10 legveszélyesebb pénzfaló a lakásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

A LED-eket, mivel szórt helyett koncentrált fényt biztosít, helyi fényforrásként használd, és ne egy egész szoba bevilágítására.

Olykor nincs is szükség szikrázó fényre: ha beveted a fényerősség-szabályozót, 25%-kal csökkentheted a fogyasztást. Hasonlóan hasznos a mozgásérzékelő, ami 30%os megtakarítást jelenthet.

Szabályozd a konyha áramfalóit

A régi, áramzabáló hűtőszekrények valósággal pörgetik a villanyórát, ezért, ha teheted, minél előbb váltsd le egy energiatakarékos, önleolvasztós változatra. Ha erre még várnod kell, a legegyszerűbb minél gyakrabban leolvasztani, ugyanis a megvastagodott jégréteg nehezíti a hűtő dolgát, így 5%-kal több áramot nyel majd el.

Apró, de áramkímélő megoldások, ha nem tömöd tele a polcokat, a készételeket fedővel, szobahőmérsékletű állapotban teszed a frigóba, és arra is figyelj, hogy öt foknál ne állítsd alacsonyabbra a hűtő, -18-nál a fagyasztó hőmérsékletét. Ne torlaszold el a hűtő szellőzőnyílását, és legyen minél távolabb a tűzhelytől: ha nem bástyázod körbe bútorokkal, 10%-ot nyerhetsz.

Nem biztos, hogy megéri a jegesedésgátló no-frost fagyasztó: a szellőztető ventilátor ugyanis megnyomja a fogyasztást - helyette low- vagy stop-frostos változatot válassz.

A mosogatógép belső helykapacitását mindenképp használd ki: ne indíts programot, míg nem pakoltad tele. Az is megfontolandó, milyen hőfokon pusztítod az ételmaradékokat: több tisztítószerrel alacsonyabb hőfok mellett is tiszták lesznek az edények, nem kell mindjárt forróval indítanod. Ne használd a szárító funkciót!

Cseréld le a régi lábast zománcozott vasedényre: jócskán rövidül a főzési idő, ha pedig az étel elkészülte előtt öt-tíz perccel lekapcsolod a villanytűzhelyt, még marad annyi hő a kerámialapban, ami elegendő lesz a készre főzéshez - áramfogyás nélkül. A kisebb mennyiségű ételeket inkább készítsd mikróban.

Áramos útvesztők a fürdőben

Az igazán piszkos ruhákat nem tudod makulátlanra mosni rövid programmal, ám minél hosszabb a mosás, annál több energia fogy. Bár nagyon csábító és kényelmes, felejtsd el a pazarló előmosás funkciót, inkább áztass, és vesd be a durvább szennyeződésekre a folttisztítót - így elég lesz 30-40 fokon mosni egyórás programmal.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha csupán félig töltöd meg a dobot, akár kétharmaddal több áramba kerülhet, ezért ne vásárolj túl nagy mosógépet: ha nem többgenerációs nagycsalád holmiját kell tisztán tartanod, legyen a plafon az ötkilós töltetmennyiségű gép. Apró trükk: minél magasabb fordulatszámra állítod a centrifuga sebességét, annál kevesebb energiát fogyaszt.

Ezt is szeretjük