Gyanúsan magas a rezsid?

5 veszélyes pénzfaló a lakásban, amiről nem is gondolnád

Azonosítsd be a havi számlák mumusait, hogy spórolhass.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha már lassan minden hónapot mínuszban zársz le, ideje kicsit beleásnod magad a magas számlák mögötti fogyasztás részleteibe, mert csak így nyomhatod le drasztikusan a kiadási oldalt.

Nem is gondolnád, hány könnyelműen kezelt szerkentyű vagy meggondolatlanul választott, nemegyszer fölösleges szolgáltatás nehezíti a spórolásod ügyét.

Íme, a legnagyobb otthoni pénztárcagyilkosok!

A konyha alattomos pénzfalói

A háztartások energiaköltségének 30%-át a háztartási gépek működtetése terheli, így nem csoda, hogy a szakértők elsősorban az energiatakarékos kütyük vásárlását és gazdaságos használatát hangsúlyozzák.

Egy nyolcvanas években gyártott, masszív hűtőszekrény például strapabíró darabnak tűnik - sokak szerint ezek a régi készülékek jóval edzettebbek és hosszabb az élettartamuk, mint modern társaiknak -, mégis akár 40%-kal több áramot fogyasztanak, mint egy új, energiatakarékos frigó.

Vásárlásnál ügyelj arra, hogy rendelkezzen önleolvasztó funkcióval, különben nem lesz sokkal olcsóbb a használata, de arra is figyelj, hogy mindig legyen tele legalább a hűtő kétharmada - persze azért ne tömd zsúfolásig.

A mikró kontra elektromos tűzhely párbajban általában előbbit kiáltják ki győztesnek energiatakarékosság szempontjából, ám nem mindig jársz jól a kontroll nélküli mikróhasználattal.

A 10 legveszélyesebb pénzfaló a lakásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Amíg egy pohár tejet gyorsabban és kisebb energiafelhasználással melegít föl a praktikus kisgép, addig egy főtt krumpli elkészítése kevesebb áramot igényel a főzőlapon.

400 gramm súly felett ezért jobban jársz, ha tűzhelyet választod. Kiolvasztásnál ugyan nagyon hasznos a defrost funkció, de sajnos óriási mennyiségben nyeli a kilowattokat, ezért helyette vedd ki korábban a fagyasztott ételt a mélyhűtőből, és hagyd, hogy fokozatosan kiolvadjon.

Drága szórakozás a nappaliban

Pazarló PC

A stand by üzemmód energiapazarlása már lassan közhelyszámba megy, mégis: ha épp nem használod, feltétlenül áramtalanítsd a készülékeket. Apróságnak tűnhet, de ha csak négy-öt elektronikai kütyüt készenléti üzemmódban tartasz, akár egy ezres többlettel is számolhatsz havonta.

Az egyik legnagyobb rejtett áramzabáló az asztali számítógép. A régi, hagyományos monitorok majdnem a dupláját fogyasztják sík képernyős társaiknak, de még utóbbi takarékos megoldásnál is költséghatékonyabb, ha asztali PC helyett laptopot választasz. Az energiafaló asztali gép két-háromezer forintos pluszt jelent az áramszámlában, a laptop ennek felét igényli.

Internet: mobil vs. vezetékes

Ami az internetkapcsolatot illeti, egyre több helyen győzik le a kényelem és a mobilitási igények a sebesség és letöltési kapacitás szempontjait. Persze a személyes szükségletek sokszor a mobilnet felé billentik a mérleg nyelvét, nem árt azonban megfontolnod, valóban megéri-e a hordozhatóság és a kényelmes használat miatt mélyebben a zsebedbe nyúlnod.

A lefedettség ugyan egyre szélesebb, már ritkább a térerőprobléma miatti akadozás, és lényeges szempont, hogy nincsen drótkontroll sem, a komfortért azonban többet kell fizetned a vezetékes változathoz képest. Egy kezdő csomag havidíja az egyik nagy internetszolgáltatónál 3990 forint - a harmadik hónap után -, míg ugyanitt a vezetékes alapcsomag 2800 forint. A drótos verzió ráadásul átlagosan tízszer gyorsabb a mobilinternetnél.

Tévés pluszok

Azt is érdemes átgondolnod, milyen tévés csomagra fizetsz elő: óriási különbségek lehetnek ugyanis árban a különböző összeállítások között, ráadásul nem biztos, hogy kihasználod a kétszáz csatornás változatot, sőt, egyes funkciók is gyakran fölöslegesek.

A digitális kényelmi pluszok - mint a rögzítés lehetősége, horoszkóp vagy ételrendelés - sokszor ezresekkel nyomják meg a számlát, holott léteznek ezeknek sokkal olcsóbb, akár ingyen megoldható alternatívái is. Akkor is spórolhatsz, ha a tévét, a telefont és az internetet ugyanannál a szolgáltatónál rendeled meg, így jóval olcsóbban jön ki a végösszeg, mint szétszórva.

Ezt is szeretjük