Így csökkentheted több ezer forinttal a gázszámlád: 3 egyszerű eszköz
Néhány energiatakarékos megoldással tehetsz a vastagabb pénztárcáért is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban egyre nagyobb figyelem helyeződik az energiatakarékos megoldásokra, energiaforrásaink védelmére, ami nem csupán Földünk megóvása szempontjából válik meghatározóvá.

A folyamatosan emelkedő gázárak miatt a háztartások életében is eljön a változtatás ideje, hiszen a rezsiköltségeken belül évek óta jelentős tételként szerepel a gázfogyasztás díja.

Mára már bárki számára adott a lehetőség, hogy megválassza a gázszolgáltatóját a kedvezőbb díjszabást figyelembe véve, ami könnyen válhat nagymértékben pénztárcát terhelő megoldássá.

Ennél azonban sokkal egyszerűbb, ha néhány olyan, pár ezer forintba kerülő eszközt szerzel be, melyek együttes vagy külön-külön történő használatával könnyen többet spórolhatsz meg, mint annak az ára volt.

Használatuk semmilyen különleges szaktudást nem igényel, játszi könnyedséggel helyezheted őket a megfelelő helyre.

Szemmel látható takarékosság: vízhőmérséklet-mérő zuhanyfejhez

A hideg hónapokban szeretsz elidőzni a zuhany alatt, melyből olyan meleg vizet engedsz magadra, hogy nem kell sokat várni, míg az egész fürdőszobát vízgőz lepi el?

Egy kiadós, forró zuhany hazaérés után vagy épp indulás előtt vitathatatlanul átmelegíti a testet, ez a nagyfokú kényeztetés azonban jelentősen megnövelheti a gázszámládat.

Egy, a zuhanyrózsa és zuhanytömlő közé szerelhető hőmérsékletmérő beszerzése azonban arra ösztönöz majd, hogy, ha csak néhány fokkal is, de hidegebb vízzel zuhanyozz. A kis eszköz nem csupán a víz aktuális hőjét mutatja meg neked, de a hozzá társított skálán azt is láthatod majd, hogy ezzel az aprócska dologgal mennyit spórolhatsz.

Az összeg talán nem tűnik túl soknak, ha viszont ezt a napok, majd a hónapok számával felszorzod, nem elhanyagolható tételt kapsz, ráadásul a gyártók véleménye szerint évente 33 köbméterrel csökkentheted a gázfelhasználást.

Nyitva maradt ajtókra: ajtózáró rugó

Nem túl ritka jelenség, hogy a lakás egyes helyiségei között lévő ajtók akár megszokásból, akár puszta feledékenységből, nyitva maradnak.

Elsőnek talán ez nem is tűnik olyan nagy problémának, a fűtés szempontjából viszont sokkal hasznosabb lenne azokat mindig bezárni, különösen abban az esetben, ha az egyedi szabályozás révén vannak a lakásnak fűtött és kevésbé vagy egyáltalán nem fűtött helyiségei.

Ilyenkor ugyanis nyitott ajtók mellett sokkal több időbe és gázmennyiségbe, így pedig több pénzbe kerül az optimális beltéri klíma kialakítása. Ha beszerzel egy ajtózáró rugót, akkor többet nem fognak gondot okozni a nyitva maradt nyílászárók, hiszen az eszköz segítségével a beltéri ajtók automatikusan becsukódnak majd.

Ezáltal a hőérzetre is ható, szinte észrevétlen huzat kialakulásából fakadó hőveszteség is kevesebb lesz. Az ajtózáró rugó használata nagyon egyszerű, a rugót csak az ajtópántra kell felhelyezni, viszont 14 milliméternél vastagabb ajtópántok esetében már nem használható. Segítségével még jobban szabályozhatod a lakás fűtöttségét, valamint évente és ajtónként 15 köbméterrel kevesebb gázt fogsz felhasználni.

A jobb hőhasznosulásért: radiátorfólia

Más néven hőtükörként is ismertté vált ez a nagyon egyszerű megoldás, mellyel a radiátor hátsó lapja által kibocsátott hő a szoba felé irányítható. A fűtőtest teljes felülete sugározza a meleget, ám a falnál lévő oldalból áradó hő teljesen kárba vész. A fólia segítségével viszont az ezen a részen leadott hő a radiátorban marad, és lényegében visszafordul a szoba irányába.

A piacon már olyan típust is találhatsz, melyet nemcsak a falra, hanem közvetlenül a radiátor hátsó panelére is tehetsz, így az észrevétlen marad. Miután méretre vágtad a fóliát, a hozzá csomagolt mágnesszalaggal ragaszd körbe, majd így rögzítsd azt a hátsó panelhez. Használatával évente 44 köbméter gázt is megtakaríthatsz. Ha szeretnél még tippeket, hogy spórolhass a fűtésszámlán, kattints ide!

Te hogy spórolsz a fűtésszámlán?

Ezt is szeretjük