Így spórolj meg 100 ezer forintot
Nem kell félretenned!
Év elején rengeteget tehetsz a pénztárcád érdekében. Íme, néhány tipp, mely mellett nem kell félretenned!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Korábban sem ártott, ha valakinek volt egy kis megtakarítása, vagy legalább nem teljesen üres pénztárcával várta a következő fizetésnapot. Manapság pedig még lényegesebb, hogy okosan bánj a pénzzel. Nem árt, ha a számládon mindig van egy kis tartalék, vagy rendelkezel kisebb összegű lekötéssel vészhelyzet esetére.

Ha viszont képtelen vagy félretenni, most lehetőséged van összespórolni akár 100 ezer forintot is, ráadásul anélkül, hogy lemondásokkal járna. Az év eleje tökéletesen alkalmas arra, hogy újragondold a pénzügyeidet, és változtass. A következőkben eláruljuk, min érdemes!

Válts szolgáltatót!

Ha aláírtál olyan hűségnyilatkozatot, ami miatt most nem tudsz szolgáltatót vagy csomagot váltani, akkor sajnos kénytelen vagy továbbra is azt az összeget fizetni az internetért vagy a telefonért, amennyit eddig. Ha azonban nem köti ilyen a kezed, még most érdemes felkeresned a szolgáltatód, majd érdeklődnöd a csomagváltással kapcsolatban. Mind az internet-, mind pedig a telefonszolgáltatók előrukkolnak időnként valamilyen újabb kedvező ajánlattal, melynek keretében akár ugyanazt a gyors internetet is megkaphatod jó néhány ezer forinttal olcsóbban.

Amennyiben a szolgáltatódnál nem találsz csábító ajánlatot, hasonlítsd össze más cégek ajánlatait. Ma már több kisebb szolgáltató is jelen van a piacon, akik, bár nem rendelkeznek hangzatos névvel, jelentősen olcsóbban kínálnak például internetet.

Ha társasházban laksz, akár a szomszédokkal is összefoghattok, és együtt fizethettek elő egy új szolgáltatónál, a csoportos kedvezményekkel ugyanis több ezer forintot spórolhattok havonta. Ha csak 3000 forinttal kevesebbet kell fizetned havonta, az egy évben már 36 ezer forint megtakarítást jelent.

A mobilodról se feledkezz meg!

Radikálisan csökkentheted a telefonszámládat azáltal, hogy a telefonálási szokásaidhoz igazított csomagra fizetsz elő. Keresd meg a legközelebbi ügyfélszolgálatot, ahol szívesen segítenek a szokásaid feltérképezésében és annak tükrében a számodra legjobb csomag kiválasztásában. Az olcsóbb havidíj és a néhány ezer forinttal alacsonyabb telefonszámla egy évben szintén jelentős megtakarítást eredményez.

Felejtsd el az ATM-et!

Ma már alig akad olyan munkahely, amelyik ne folyószámlára utalná alkalmazottjai fizetését. A kényelmi szempontok miatt ráadásul azok közül is sokan teszik fel a fizetésüket folyószámlára, akik kézbe kapják azt. Kártyával fizetni jóval kényelmesebb, arról nem is beszélve, hogy manapság már minden utcasarkon találni egy ATM-et, ahonnan éjjel-nappal vehetsz fel pénzt. Utóbbit azonban érdemes elfelejtened, ha anélkül akarsz spórolni, hogy félre kellene tenned.

Bár csak 50-100 forintot von le ilyenkor a bank, ez egy évben jó néhány ezer forint pénzkidobást jelent - arról nem beszélve, hogy akár több száz forint is lehet ez a díj akkor, ha nem a saját bankod ATM-jét használod. A sok kicsi sokra megy elvét szem előtt tartva a bankkártyádat fizetésre használd csak, pénzt pedig személyesen vegyél fel. Mindkettő ingyenes.

Ha a folyószámládhoz tartozik telefonos értesítő szolgáltatás, azt is érdemes lemondanod év elején, amennyiben van költségvonzata. Inkább használd csak az internetet: csak arra fizess elő, hogy az interneten át kezelhesd a folyószámládat, hiszen, míg a telefonos értesítő csak információkat közöl, addig az interneten utalhatsz is.

Hagyd otthon az autót!

Autóval járni kényelmes és praktikus dolog, viszont egyben nagyon drága is. Azoknál, akik messziről járnak a munkahelyükre dolgozni, érthető a rendszeres használata, ha viszont anélkül is meg tudod oldani a közlekedést, néha hagyd otthon. Ha csak két napot nem közlekedsz gépkocsival egy héten, kevesebbet költesz majd benzinre, ami éves viszonylatban jó néhány ezer forint megtakarítást jelent.

Egy kis séta sem árt, a nyári hónapokban ráadásul kerékpárra is pattanhatsz: a vele való közlekedés nem kerül semmibe, garantáltan nem kerülsz majd dugóba, ráadásul még az egészségednek is jót teszel. Ha egy évben akár több hónapra is nélkülözni tudod az autót, több tízezer forinttal több marad a zsebedben.

BKV helyett kerékpár

Ha autó helyett tömegközlekedést használsz, jó időben azt is lecserélheted a kerékpárra. Ha csak egy hónapig biciklizel, máris nem kell bérletet venned: Budapesten 10 ezer forinttal biztosan több marad a zsebedben.

Ezt is szeretjük