3 befektetés, ami aranyat érhet

Ha kevés pénzből csinálnál sokat

Ha van némi megtakarításod, azt ne a párna alatt tartsd! Fektesd be, és sokszorozd meg - eláruljuk, hogyan.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az adók emelkednek, a munkahelyek veszélyben, nem meglepő, ha mostanság kevesen tudnak félretenni.

Ha mégis rendelkezel némi megtakarítással, azt ne a folyószámládon, esetleg a párna alatt tartsd, egy ügyesen megválasztott, biztos befektetéssel ugyanis könnyen megsokszorozhatod.

Ez utóbbiak közül az a legjobb, amellyel a pénzed értékálló marad, és csak annyi kockázatot kell vállalnod, amennyitől nem lesznek álmatlan éjszakáid.

Tőzsde: viszonylag gyors és biztos haszon

Bár a tőzsdézés meglehetősen bonyolultnak tűnhet elsőre, valójában csak egy kis önbizalom, néhány jó tipp és némi tőke kell. Ráadásul egyáltalán nem szükséges hozzá milliós nagyságrendű vagyon: a közhiedelemmel ellentétben már 100-200 ezer forintból is könnyen lehet jelentősebb összegre szert tenni - akár egy-két millió forintra is néhány év alatt.
A tőzsdén árult részvények megvásárlásával adott százaléknyi tulajdonrészt szerzel abból a társaságból, amelyet kiválasztottál. A részvények után egyfelől osztalékot kapsz, méghozzá a cég bevételéből a tulajdonjogod arányában, illetve, ha ügyesen adsz és veszel, abból is profitálhatsz.

A tőzsde meglehetősen kockázatos választás, ezért mindenképpen ajánlatos profi szakember segítségét kérned az induláshoz. Ha mégis a tőzsdével szimpatizálsz, de a lehető legkevesebb kockázatot szeretnéd vállalni, akkor gondolkodj hosszútávon: fektess be öt-tíz évre, és a nyereség garantált.

Biztosítás és befektetés - kevés kockázattal

Egyszerű banki betét vagy a folyószámlán történő lekötés esetén a kamatok gyakran nevetségesen alacsonyak. Ezáltal a megtakarításod egyre értéktelenebbé válik, hiszen az infláció és egyéb gazdasági folyamatok mind hatással vannak rá. Van azonban egy mód, mellyel ez kivédhető, és sokkal magasabb hozamot érhetsz el: a befektetési életbiztosítás.

A befektetési életbiztosítás lényege, hogy a hónapról hónapra, meghatározott - általában 5-15 évig terjedő - ideig befizetett pénzedet szakértő módon forgatják, így a futamidő végén lényegesen magasabb összeget vehetsz át, mintha egyszerűen bankban tartottad volna a pénzedet. A kockázat ez esetben igen alacsony, a havonta fizetendő összeg mértéke néhány tízezer forint, ráadásul sok helyen választási lehetőséged is van az egyes biztosításokban alkalmazott befektetési formák között.
A befektetési életbiztosítás akkor ajánlott, ha hajlandó vagy néhány évet várni a pénzedre, de a lehető legkevesebb kockázatot vállalnád.

Tudtad?
A befektetéssel kombinált életbiztosítás keretén belül általában euró vagy forint alapú, hosszabb vagy rövidebb futamidejű befektetések között választhatsz. Mielőtt döntenél, feltétlenül kérd szakértő tanácsát - erre van mód a bankban is, ahol felmérik az egyéni igényeidet, és ennek megfelelően tesznek ajánlatot, akár személyre szabottan is.

Rövid távú lekötések: haszon néhány hónap alatt

Ma már szinte minden bank kínál olyan rövid távra szóló, mégis számottevő hasznot hozó befektetési lehetőséget, amit érdemes megfontolnod, ha mindössze néhány hónap alatt szeretnél egy kis pénzt keresni - anélkül, hogy bármit is tenned kellene érte.

Ezek a lekötések általában fél évre szólnak, de akad közöttük három hónapos futamidejű is. Ezalatt a pénzedet a bank használja, te nem nyúlhatsz hozzá, cserébe viszont olyan magas kamatot adnak, amilyet másként nem tudnál elérni - mértéke, természetesen a lekötött összegtől függően, elérheti akár a 10%-ot is.

Némelyik pénzintézetnél már 50 ezer forintot is leköthetsz, és többféle konstrukció közül válogathatsz, sőt, a banknál segítséget is nyújtanak, hogy a legmegfelelőbb ajánlat mellett dönthess. A fix és változó kamatozású kötvények szintén elég magas hozamot ígérnek, bár ezeknél az esetek többségében minimum egy éves lekötést kell vállalni.

Ezt is szeretjük