10-ből 9 termék hibás, és halálhoz vezethet: a tiéd vajon megfelelően működik?

Nagyon sok a hibás szén-monoxid-érzékelő, ami tragédiát okozhat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tíz szén-monoxid-érzékelő típus közül kilencről az derült ki, hogy nem látja el feladatát - ismertette a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság - NFH - kabinetvezetője kedden Budapesten.

Zajlik a készülékek vizsgálata

Kathi Attila az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság - OKF - és az NFH közös, a fűtési szezon előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte: az OKF és a fogyasztóvédelem közös akciója keretében megvizsgált készülékek többsége vagy egyáltalán nem jelzett szén-monoxid kiáramlása esetén, vagy hamisan riasztott.

A rossz készülék hamis biztonságérzetet ad

A sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet arra, hogy lehetőleg mindenki szaküzletben vásárolja meg a szén-monoxid-érzékelőt, valamint olyan terméket válasszon, melyhez van magyar nyelvű használati és beszerelési utasítás.

Kathi Attila megjegyezte továbbá, hogy a vizsgálati eredmény nem azt jelenti, hogy az ilyen készülékek 90%-a rossz, mivel az NFH ellenőrei eleve a gyanús termékeket vizsgálták.

Ugyanakkor figyelmeztetni szeretnének mindenkit arra, hogy körültekintően válasszák ki az érzékelőket, mert a rossz készülék hamis biztonságérzetet ad, ezáltal pedig akár tragédiához is vezethet. A NFH a szükséges intézkedéseket megtette annak érdekében, hogy a nem megfelelő berendezéseket kivonják a forgalomból.

Szén-monoxid-mérgezés: képeken az okok és a tünetek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fontos a kéményseprők beengedése és a rendszeres karbantartás is

Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő hangsúlyozta, hogy a katasztrófavédelem 2012 óta rendez kampányt, amelynek keretében felhívja a figyelmet a szén-monoxid-érzékelők beszerelésének szükségességére, és azóta egyre szaporodnak a riasztások. 2012-ben még csak kétszáz ilyen riasztást kaptak, 2013-ban 350-et, az idén pedig már eddig háromszázat. Ugyanakkor egyre több a hamis riasztás is a nem megfelelően működő berendezések miatt.

Hangsúlyozta, hogy lehetővé kell tenni a kéményseprők számára az ellenőrzést, valamint szükség van a fűtőberendezések rendszeres karbantartására és a lakások levegő-utánpótlásának biztosítására. A megfelelő szén-monoxid-érzékelő életet menthet - mondta.

Steiber József, a készülékek akkreditációját végző laboratóriumot üzemeltető társaság vezetője a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy tavaly tíz gyártó 30 készülékét vizsgálták meg, és 85%-ukról derült ki, hogy nem felelnek meg a szabványnak. Figyelmeztetett arra is, hogy az előírások szerint kétévente ellenőrizni kell a szén-monoxid-érzékelőket, de ezt az emberek 95%-a nem teszi meg. Ehelyett sokszor kipufogógázzal vagy cigarettafüsttel tesztelik a berendezéseket, ami viszont a készülékek végét is jelenti.

Fotók: MTI/Marjai János.

Ezt is szeretjük