Mégsem kapsz több százezer forintot a gyerekek után: elmarad a támogatás

Bár híre ment, nem indul újra a félszocpol.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt néhány napban széles körben és számos portálon híre kelt, hogy 2014 márciusától újra lehet igényelni a félszocpolt, mindez azonban egy félreértelmezésnek volt köszönhető, így továbbra sem lehet igényelni vissza nem térítendő állami támogatást használt lakás vásárlására.

Az MTI 2014. február 28-án tette közzé, hogy márciustól félszocpol támogatás jár a fiataloknak használt lakás vásárlására, amit számos sajtóorgánum átvett, később azonban a hírt az eredeti forrás, vagyis az MTI javította.

Csupán félreértésről volt szó

Sokakban keltett reményt, mikor az MTI Márciustól félszocpol támogatás jár a fiataloknak használt lakás vásárlásra címmel megírta, hogy a fiatalok otthonteremtési támogatása címén márciustól a szocpol támogatás felét kaphatják azok a legalább egy gyermeket nevelő, 35 év alatti fiatal házasok, élettársak vagy egyedülállók, akik használt lakást vásárolnak.

Az MTI az eredeti hírben azt is leírta, hogy a támogatás korábban is szerepelt a lakáscélú állami támogatásokat tartalmazó kormányrendeletben, de hiányzott abból a támogatás mértéke.

Hozzátették, hogy a múlt év december 30-i Magyar Közlönyben - az attól számított 60. napon történő hatályba lépéssel - meghatározták a kedvezmény nagyságát, mely az első gyermek után 450 ezer, a második gyermek után 750 ezer, a harmadik gyermek után 700 ezer, a negyedik gyermek után 400 ezer, majd minden további gyermek esetében 100 ezer forint.

Nincs szó új támogatásról

A Magyar Távirati Iroda még aznap, február 28-án helyesbített, a téves információ ugyanis a jogszabály-módosítás félreértelmezéséből fakadt.

Viszont van, ami igaz!
A kormány döntése értelmében a mérőórákkal kapcsolatos költségek a szolgáltatókra hárulnak majd. Kattints ide, és tudd meg, mit jelent ez pontosan!

A hír javított változatában felhívták a figyelmet arra, hogy a jogszabály nem teremt új támogatási lehetőséget, csupán technikai pontosítást jelent, azt is csak azok körében, akik 2009. július 1. előtt kötöttek kölcsönszerződést, a 2001-es rendelet alapján vették fel a félszocpolt, azóta pedig további gyermekük született, vagy gyermeket fogadtak örökbe.

Amit érdemes tudnod a szocpolról

Ha többet szeretnél tudni a gyermekek után járó lakásépítési és -vásárlási támogatásról, nézd meg a videót!

Bár a különféle portálok korábbi, téves tájékoztatásának köszönhetően már 2013 decemberében is sokan hitték, hogy újra bevezetik a félszocpol lehetőségét, a 2009. július 1-jével megszűnt támogatási forma vélhetően nem fog a közeljövőben visszatérni a piacra.

Lakáscélú vissza nem térítendő állami támogatás új lakás építéséhez és új lakás vásárláshoz azonban továbbra is elérhető a hitelintézeteknél: kattints ide, és tudj meg többet a szocpolról!

Ha pedig arra vagy kíváncsi, milyen támogatási lehetőségekkel élhetsz, ha vásárlás helyett felújítanál, kattints ide!

Ezt is szeretjük