2 millió forint támogatást kaphatsz az államtól: így működik!

Ha fiatal vagy, és megkezdenéd az önálló életet, ismerd meg alaposan ezt a lehetőséget!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2012 januárjától újra igényelhető a szocpol, hivatalos nevén a szociálpolitikai kedvezmény, mellyel a kormány a fiatal, gyermeket nevelő vagy gyermeket vállaló családok számára kívánja megkönnyíteni az otthonteremtést.

Az új szocpolnak sokan örültek, ugyanakkor nem éltek vele annyian, ahány családra a kormány számított. Ismerd meg pontosan a konstrukciót, az előnyökkel és hátrányokkal együtt!

Vissza nem térítendő támogatás a lakáshoz

A szociálpolitikai kedvezményt a kormány vissza nem térítendő támogatás formájában nyújtja, és már 2012 januárjától igényelni lehetett a 2010. január 1-je után építési, illetve használatbavételi engedélyt kapott lakások bekerülési költségére vagy vételárára. Fontos kitétel volt azonban, hogy a négyzetméterár ne haladja meg a nettó 300 ezer forintot, alacsony energiafogyasztású lakások esetében pedig a 350 ezer forintot.

A támogatás összege a gyermekek számától és a lakás méretétől is függ: két gyermek esetén 800 ezer és 1,3 millió forint között mozog, három gyermek esetén 1,2 és 2 millió forint között, míg négy vagy több gyermek esetén akár 1,6-2,5 millió forintos támogatást is lehet igényelni.

A kedvezmény nemcsak akkor járhat, ha egy párnak már van gyermeke, de meg is előlegezik azt, amennyiben a házastársak vállalják, hogy adott számú gyermekkel bővítik a családot.

Az első gyermek vállalása esetén ezt négy, a második esetén nyolc éven belül szükséges teljesíteni. A pár tagjainak házasságban kell élniük, emellett csak a fiatalokat támogatják, mindkét félnek fiatalabbnak kell lennie 40 évesnél, legalább egyiküknek 180 nap biztosítási idővel kell rendelkeznie, és köztartozása sem lehet az igénylőnek. Az új szabályozás támogatni kívánja az energiatakarékos lakások építését is, ez esetben magasabb szorzókkal számol.

8 módszer, amivel végre lakást szerezhetsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Előnyök és hátrányok

A vissza nem térítendő támogatás mindenképp nagy segítséget jelent azoknak, akik nem rendelkeznek kellő önrésszel a saját lakás megszerzéséhez, ugyanakkor fontos tudni, hogy a támogatást bizonyos esetekben vissza kell fizetni. Ide tartozik például, ha a gyermekvállalás ígéretét a pár nem teljesítette - kivételek ez alól természetesen vannak, például, ha egészségügyi okokból nem születhet gyermek.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az MTI is közzétette, hogy 2012 szeptemberében módosították a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet, eszerint, aki szocpol támogatást vett igénybe, annak tíz évre kell az állam javára jelzálogjogot bejegyezni a lakásra. A támogatást vissza kell fizetni, ha az említett tíz éven belül a lakást lebontják, eladják, harmadik személynek átengedik, illetve nem lakás céljára hasznosítják.

A lakásvásárlás lépései

Ha nem vagy tisztában azzal, pontosan mire számíthatsz, ha lakást szeretnél, nézd meg a videót!

A Népesedési Kerekasztal többek között 2012 szeptemberében is kifejtette véleményét az új szocpollal kapcsolatban: szerintük világossá vált, hogy rosszul sült el a dolog, mert nagyon kevesen vették igénybe a támogatást. Javasolják, hogy a kormány eszközöljön olyan módosításokat, amelyek közelítenének a korábbi szocpol rendszeréhez, többek között növeljék meg a támogatás mértékét.

Te mit gondolsz a szocpolról?

Ezt is szeretjük