Az interneten kutat az adóhivatal: nagy bajba kerülhetnek a lakástulajdonosok

Az illegális lakáskiadás miatt komoly bírságot lehet kapni.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az adóhivatal célja minden évben az, hogy növelje a költségvetési bevételeket, illetve szélesítse az adózói kört, ami kevésbé eufemisztikus kifejezéssel élve annyit tesz, mint emelni a bírságok mennyiségét, illetve az adóhátralékok beszedésének mértékét.

Minderre adott az ok, hiszen Magyarországon számos területen virágzik a feketézés, többek között az albérletek piacán is, a tulajdonosok igen kevés százaléka fizet ugyanis adót a bérlőtől származó jövedelem után. De mit tesz ez ellen az adóhatóság?

Van, ahol már az interneten is kutatnak

Az egyes sajtóorgánumok 2013 januárjában adtak hírt arról, hogy Ukrajnában például az adóhivatal a sajtó és a közművesek közreműködésén kívül az interneten is kutatott illegális lakáskiadások után, minek következtében 1073 kijevi lakost lepleztek le, ily módon 5,438 millió hrivnya összeggel növelve a költségvetés bevételi oldalát.

A magyar adóhivatal számára sem ismeretlen az internetes információszerzés, azonban ez idáig elsősorban az online aukciós és piactereket vették célba, az albérlethirdetések alapján nem tartottak még kiterjedt razziát.

Nálunk főként feljelentések alapján dolgoznak

Az illegális albérletkiadásokat a magyar adóhivatal szúrópróbaszerűen ellenőrzi, azokat másként nyomon követni ugyanis igencsak nehézkes, még a lakcímbejelentés során sem lehet kiszűrni ezeket, ugyanis a kérelemhez az önkormányzatoknál nem kell leadni bérleti szerződést.

Mindemellett igen elterjedt, hogy az adóhatóság közérdekű bejelentések alapján kezd vizsgálatot, amire például Romániában - külföldi példákat követve - kifejezetten buzdítják a lakosságot, és jutalmat is adnak a feljelentésért cserébe.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nemcsak egy rosszindulatú szomszéd lehet azonban a feljelentés forrása, de az albérlők is gyakran fenyegetik meg ezzel főbérlőjüket, amennyiben nézeteltérésük akad. A vizsgálat során a bérbeadás tényéről az albérlőt is nyilatkoztatják, emellett például szomszédokat és tanúkat is meghallgatnak. Ha szükséges, becsléssel állapítják meg az elmaradt adót, amit bírsággal, illetve késedelmi díjakkal együtt kell megfizetni. Az adóbírság maximum 200 ezer forint lehet.

7 mindennapi dolog, ami komolyan rontja a lakásod értékét

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ennyit kell fizetni a legális lakáskiadás után

Az albérletkiadás bevétele önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít, ami után 16% jövedelemadót kell fizetni, amennyiben a bérbeadó nyilatkozik írásban, hogy az összevont adóalapba tartozó várható éves jövedelme a bérleti díjjal együtt sem haladja meg a 2 millió 424 ezer forintot. Ha nem nyilatkozik, vagy éves jövedelme ezt meghaladja, akkor a bérleti díj 1,27-szeresének a 16%-át kell adóként befizetnie.

Amihez a főbérlőnek nincs joga

Ha albérletben laksz, vagy saját lakásodat adod ki másoknak, nem árt, ha a következőkkel tisztában vagy. Nézd meg a videót!

A bevétel 50%-áig nyilatkozni lehet az elszámolható költségekről is, amennyiben azonban a tulajdonos ezt nem teszi meg, a bevétel 90%-a tartozik majd az adóelőleg-alapba. Ha a bérbeadásból származó jövedelem meghaladja az 1 millió forintot, a teljes összeg után 14% egészségügyi hozzájárulást - eho - is fizetni kell. Az adó összegét negyedéveként, a negyedévet követő hónap 12. napjáig kell befizetni az adóhatósághoz.

Ezt is szeretjük