8 étel, amit soha ne tegyél a hűtőbe: romlik az állaguk, rossz lesz az ízük

A hűtő segít a tartósításban, ám nem mindennek tesz jót, ha belekerül.

Nem hűtőbe való ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hűtőszekrény a modern konyha alapgépezete, nélküle az ember el sem tudná képzelni az ételek tárolását. A hűtés azonban nem univerzális módszer a tartósításra.

Bizonyos ételek egyáltalán nem kívánják meg, hogy hidegre kerüljenek, sőt, a hűtés kifejezetten rosszat tesz nekik. Van, aminek az állaga, másnak az íze romlik meg, veszítenek illatukból, aromájukból. Érdemes tehát tudatosabbá válni, és nem automatikusan használni a hűtőt. Csupán az kerüljön bele, ami valóban igényli, és amit nem tesz tönkre a hűtés. Ha a tárolás a problémás, hasznos dolog kinevezni egy szekrénypolcot azoknak az ennivalóknak, amelyek nem kerülhetnek be, de elöl sem szívesen hagyná őket az ember.

Nem hűtőbe való ételek

Irányadóként nyolc olyan ételt sorolunk fel, amelynek rosszat tesz a hűtőszekrényben való tárolás.

A dió- és mogyorófélék az egészséges, finom ropogtatnivalók, ám a hideg hatására veszítenek az ízükből, ráadásul magukba szívhatják más ételek szagát.
A különféle péksütemények számára a szobahőmérséklet az ideális. Hűtőbe téve rágóssá, nyirkossá válnak, aromájukat pedig tönkreteszi a hűtőszekrény szaga.
A citrusfélék - sem a narancs, sem a grépfrút, a citrom vagy a lime - nem igénylik a hűtést. Ha mégis bekerülnek, megpuhulnak, és az ízükből is veszítenek.
Fotó: lacaosa / Getty Images Hungary
Az uborka vizes és kellemetlen ízű lesz a hűtőben. Ha a legalsó fiókba kerül, ahol hidegebb a hőmérséklet, könnyen meg is fagy.
A hideg hatására a mogyorókrém megdermed, és nehéz a kenyérre kenni. Arról nem is beszélve, hogy sokat veszít élvezhetőségéből: inkább csokoládészerű lesz, mint krém.
A fokhagyma, a vöröshagyma és a lila hagyma is megpuhul a hűtőben, ráadásul az amúgy domináns aromájuk is odalesz.
Fotó: Cat Gwynn / Getty Images Hungary
A méz egykettőre megkristályosodik, ha a hűtőbe kerül. Szerencsére ettől még nem romlik el, csak forralt vízbe kell állítani egy időre, és felolvad.
A bazsalikom levele megfeketedik a hűtőben, de finom aromája is elillan. Helyette a hűtőben fellelhető ételek bukéját szívja magába.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük