Nagyon nem mindegy, hogy teszed az ételt a fagyasztóba: mutatjuk, mit használj, és mit kerülj feltétlenül

Nem mindegy, miben kerül a jégre az étel, hiszen egyes anyagok alkalmatlanok a fagyasztásra.

Fagyasztási szabályok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A fagyasztó kétségtelenül a konyha egyik leghasznosabb eszköze, hiszen segít abban, hogy az alapanyagok és készételek hosszú távon is megőrizzék a frissességüket, fogyaszthatóságukat.

Bár a fagyasztás a legbiztonságosabb útja annak, hogy egy ételt tartósítsunk, mindez csakis akkor teljesül, ha követünk és betartunk néhány fontos szabályt. Fontos a megfelelő anyagú tároló vagy csomagolóanyag megválasztása, és az sem mindegy, hogyan kerül jégre, amit eltennénk későbbre.

Miben szabad fagyasztani?

Sok háztartásban előfordul, hogy mindenben fagyasztanak, amit csak fellelnek a konyhában. Ha kiürül egy margarinos doboz, abban azonnal meglátják a lehetőséget, és félreteszik, hogy később erre a célra fordítsák.

A Michigani Egyetem leírása szerint a vajkrémes, margarinos és egyéb műanyag tégelyek azonban nem alkalmasak a fagyasztásra. Ezek egyszer használatos műanyagok, és nem zárnak olyan tökéletesen, amilyen szoros illeszkedésre szükség lenne. Ennek következtében a fagyasztott ételből el fog illanni a nedvesség, és veszít a minőségéből.

Készételek esetén a fogást fontos előbb hűtőszekrényben lehűteni, és csak azután betenni a fagyasztóba. Ellenkező esetben az étel melegsége hatására jégkristályok keletkeznek az étel felszínén, ami újfent a minősége romlását idézheti elő.

Mások hajlamosak a hagyományos uzsonnászacskókban fagyasztani, ami ugyancsak helytelen, ám az egyetem tájékoztatója szerint ezeknek a minősége sem alkalmas a fagyasztásra. Noha egészségi problémát nem okoznak, az anyaguk nem elég vastag ahhoz, hogy képesek legyenek megőrizni a lefagyasztott étel nedvességtartalmát.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Michigani Egyetem leírása szerint a célra legfőképp a fagyasztóba rakható műanyag, fedeles tárolódobozok alkalmasak, illetve azok a zacskók, amelyeket a címkéjük szerint kifejezetten fagyasztáshoz gyártottak.

Az USDA (U.S. Department of Agriculture) az alufóliát is lehetséges opcióként jelöli meg, ahogyan a fagyasztásra alkalmas műanyag fóliát is. Arra azonban felhívják a figyelmet, hogy az ételt alaposan be kell csomagolni, hogy a levegő ne járhasson szabadon a csomagoláson lévő esetleges réseken át. Ha ez mégis megtörténik, kiolvasztás után már nem lesz olyan az étel, ahogy azt reméltük.

Nemcsak az a lényeges, hogy az ételt milyen tárolóedénybe tesszük, hanem az is, hogy a doboz vagy csomag milyen körülmények közé kerül. A Nébih leírása szerint a fagyasztó hőmérsékletének legalább -18 fokosnak kell lennie. Amennyiben a hűtő tele van, valamivel kevesebbre érdemes beállítani a gépet.

Büdös a hűtő?

Ha úgy érzed, szagos a hűtő, a következő cikkbe foglalt, egyszerű megoldás sokat segíthet a szagtalanításában.

Ezt tedd a hűtőbe, és nem lesz többet büdös: 6 vegyszermentes szagelszívó

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük