Ezekhez az adataidhoz fér hozzá a NAV

Amit rendszeresen ellenőriz is

Egy esetleges ellenőrzés során az adóhatóság előtt nem marad titokban semmi.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, vagyis a NAV munkatársai korántsem csak a jövedelmeddel és adókötelezettségeddel kapcsolatos információkhoz férhetnek hozzá, de szinte bármiről tudomást szerezhetnek, mely anyagi és vagyoni helyzeteddel kapcsolatos.

A különféle nyilvántartások, többek között az ingatlan-nyilvántartás mellett egy ideje már a bankszámla-forgalom részleteihez is könnyebben hozzáférhetnek, így egy esetleges ellenőrzés során nem sok minden maradhat előttük titokban.

Nemcsak a saját nyilvántartásaihoz fér hozzá

Az adóhatóság alapvető feladatának számít, hogy az adózók azonosításával kapcsolatban személyes adatokat tartson nyilván, ami ugyanígy érvényes azokra az információkra is, melyek az adókötelezettségek keletkezésével és teljesítésével függenek össze.

A NAV számos saját fenntartású, alapvető feladatának ellátásához szükséges adatbázist és nyilvántartást is a magáénak tudhat - ezekről ide kattintva tájékozódhatsz bővebben -, emellett azonban hozzáférhet más hivatalos szervek nyilvántartásaihoz is.

Ahogy azt a Pénzcentrum.hu cikke is összegyűjtötte, az adóhatóság hozzáférhet többek között, illetve felhasználhatja a személyi adat- és lakcímnyilvántartás, a gépjármű-nyilvántartás, a cégnyilvántartás, az ingatlan-nyilvántartás, a gépjármű-nyilvántartás, az építésfelügyeleti nyilvántartás, illetve bármilyen más közhiteles nyilvántartás adatait.

A megszerzett adatokat azonban nem használhatja bármilyen, csak a megjelölt célokra, melyek a Pénzcentrum cikke szerint többek között a következők: az adózó személy azonosítása, az adókötelezettség megállapítása, a költségvetési támogatáshoz való jogosultság megállapítása, az adózók ellenőrzésre való kiválasztása és ellenőrzése, a végrehajtási eljárás lefolytatása, valamint az adóigazgatási eljárás során az egyes tényállások tisztázása.

Már a bankszámlákat is könnyebben éri el

A NAV 2013 júliusáig is ellenőrizhette az adózók bankszámla-forgalmát, azóta azonban ezeket az információkat jóval gyorsabban és egyszerűbben érheti el, az ellenőröknek elég a bankszámla-adatokkal kapcsolatban elektronikus formában levelet írniuk a pénzintézeteknek, hogy hozzáférhessenek az adatokhoz.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mindehhez nincs is szükség arra, hogy adóigazgatási eljárás legyen folyamatban, már előtte is lekérdezhetik az adatokat az adott cél megjelölésével, így is egyszerűsítve a kiválasztás folyamatát. Tovább könnyíti az adózók ellenőrzését az is, hogy a NAV elektronikus kommunikációs rendszeréhez már számos - 2014 februárjáig 150 - pénzintézet csatlakozott.

Érdemes az önellenőrzést választani

Amellett, hogy a bejelentéseket is vizsgálja, a NAV szúrópróbaszerűen is ellenőriz, így gyakorlatilag bárki alanya lehet egy vagyonosodási vizsgálatnak, nem kell mindehhez magas jövedelemmel rendelkező cégvezetőnek vagy épp közéleti szereplőnek lenni.

Amit érdemes tudnod a NAV-val kapcsolatban:

Ha tudomásod van bármilyen hibáról, hiányzó jövedelemről vagy be nem vallott információról az adóbevallásodban - akár csak jóhiszeműségből elkövetve -, nem érdemes abban bízni, hogy elkerül az ellenőrzés. Érdemes ebben az esetben hivatalos önellenőrzést végezni, melynek köszönhetően utólag csak pótlékot kell fizetned, bírságot nem. Ide kattintva tudhatsz meg minderről többet.

Ezt is szeretjük