A NAV ellenőrzi a bankszámlákat: nem érdemes sumákolni
A lakással kapcsolatos ügyekben sem
Nagyon egyszerűen ellenőriznek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, vagyis a NAV egy adóellenőrzés vagy vagyonosodási vizsgálat során korábban is ellenőrizhette az adózó bankszámláinak forgalmát, nem árt tudni azonban, hogy ezt már tavaly is jóval egyszerűbben megtehette, mint előtte, 2013 nyarától ugyanis könnyebben fér hozzá mindahhoz, amire szüksége van.

2013 júliusától az adóhivatal olyan gyorsan és egyszerűen érheti el a bankszámlával kapcsolatos információkat, mint akár az ingatlan-, illetve a gépjármű-nyilvántartásban szereplő adatokat, ami komoly problémát okozhat azoknak, akik bankszámlára érkező bevételüket nem tüntetik fel az adóbevallásban, tekintve, hogy 2014-ben az ígéretek szerint jelentősen emelkedik majd a vagyonosodási vizsgálatok száma.

Egy e-mail is elég az adóhivataltól

Az adóhivatal ellenőreinek nem kell mást tenniük, mint a bankszámla-adatokkal kapcsolatban írni egy levelet elektronikus formában a pénzintézeteknek, a megkeresésre pedig utóbbiaknak reagálniuk kell, méghozzá szintén elektronikus formában.

Így a NAV könnyen hozzájuthat a bankszámla forgalmának részleteihez, ráadásul ehhez nincs is szükség már folyamatban lévő vizsgálatra, már előtte lekérdezhetik az adatokat, így egyszerűsítve a kiválasztás folyamatát.

A NAV ilyen módon könnyen ellenőrizheti a lakással kapcsolatos bevételeket is, legyen szó bérbeadásról vagy éppen tulajdonoscseréről.

Ahogy azonban annak idején a Pénzcentrumnak nyilatkozó Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is elmondta, az adóhivatalnak a megkeresésben konkrétan meg kell jelölni az ügyfelet vagy a bankszámlát, emellett meg kell jelölni a kért adatok típusát és a célt is, melyre fel akarja használni őket.

Ezután kizárólag a megjelölt célokra lehet felhasználni a kikért adatokat, másra hivatalosan nem.

Amit érdemes tudnod a NAV-val kapcsolatban:

Egyre jobban figyelik a bankszámlákat

Az idei hírek is azt tükrözik, hogy a NAV egyre nagyobb hangsúlyt helyez az adózók bankszámláinak ellenőrzésére, illetve átláthatóságára, 2014 februárjában például a HVG is beszámolt róla, hogy a NAV elektronikus kommunikációs rendszeréhez 150 pénzintézet csatlakozott, melynek révén az adóhivatal könnyebben fel tudja kutatni azon magánszemélyek számláit, megtakarításait, akiknek köztartozásuk van, így könnyítve meg annak behajtását.

Ezt is szeretjük