Otthonkában tüsténkedtek, hogy csillogjon a kredenc, rotyogjon az étel: fotókon a régi asszonyok és konyháik
Az ember, mióta világ a világ, süt és főz. De hogyan festett ez a múlt évszázadban?

Az elektronikus főzőlapok korában hihetetlenül érdekes látványt nyújtanak a konyhák, melyek dédanyáink korában természetesek voltak.
A kezdetek kezdetén a szabad ég alatt, nyílt lángon készítették el ételeiket őseink, majd a technikai fejlődéssel ez újabb és újabb formákat öltött.
A konyhák régen
A társadalom fejlődésével egyre zártabb falak között sütöttek és főztek elődeink. Amíg az otthonokban el nem kezdtek kéményeket használni, a füst sok gondot okozott a főzésnél. Tűzhelyeink eleinte fatüzelésűek voltak, ezután kerámiából, majd fémből készültek, dédszüleink korában pedig sparhelten főztek. Utóbbi, bár mai szemmel elavultnak tűnik, akkoriban hatalmas technológiai áttörésnek számított, hiszen üzemeltetésének előzménye az ipari forradalom volt.
Borító-és ajánlóképek forrása: Fortepan/Fortepan/7105
Képek forrása: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/Klösz György fényképei/82878; Fortepan/Morvay Kinga/45384; Fortepan/ Kölcsey Ferenc Dunakeszi Városi Könyvtár / Petanovits fényképek/29689; Fortepan/A R/62443; Fortepan/Ebner/83821; Fortepan/Chuckyeager tumblr/142851; Fortepan/Fortepan/7425; Fortepan/Kölcsey Ferenc Dunakeszi Városi Könyvtár / Petanovits fényképek/29518; Fortepan/Varga László/30497
OLVASD EL EZT IS!

- korcsolya
- városligeti műjégpálya