Tényleg jobb az ecet, mint a bolti vegyszer? Kipróbáltuk!

Az ecet és a bolti ablakmosó hatását vetettük össze a gyakorlatban. Íme, az eredmény.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem véletlen, hogy a háztartásban is egyre többen pártolják a természetes módszerek alkalmazását, melyek amellett, hogy sokszor olcsóbbak is a vegyszereknél, az egészségre sem olyan ártalmasak, nem utolsósorban pedig a környezetet sem károsítják.

A házimunka során az egyik leginkább bevált és legsokoldalúbban alkalmazható természetes szer az ecet, mely kiváló fertőtlenítő, zsíroldó, vízkőoldó és szagtalanító szer, ezen tulajdonságainál fogva pedig a sütőtisztítástól a kávéfőző vagy épp a mosógép átmosásán keresztül a penészfoltok eltávolításáig számos módon felhasználható. Az ablakpucolás esetében is sokan esküsznek rá, mi azonban kíváncsiak voltunk rá, valóban jobb és kedvezőbb megoldás-e, mint a bolti vegyszer. Íme, a tapasztalatok.

Ablakpucolás két lépésben

Általában csak havonta, másfél havonta tisztítom meg az ablakokat, ennél gyakrabban nem szükséges, ugyanis annak ellenére sem piszkolódnak olyan könnyen, hogy viszonylag forgalmasabb út mellett lakom. Esős időszakok után viszont általában megteszem, a vízcseppek könnyen hagynak piszkos foltokat az üvegen. Az ecetet és a bolti ablaklemosót is külön ablakon teszteltem le, miután letisztítottam az ablakkereteket, és egy száraz törlőkendővel a port is letöröltem az ablaküvegekről.

Bolti ablaktisztító

Bolti vegyszer gyanánt egy szórófejes, népszerű terméket próbáltam ki, mely alkoholt is tartalmaz. Bár sokan esküsznek a selyem- és újságpapírra, illetve a textilpelenkára és a háztartási törlőkendőre, általában mikroszálas törlőkendőt használok a takarításhoz, így az ablakpucoláshoz is.

Az ablakra ráspricceltem néhányszor a flakonból, majd elkezdtem letörölni: a szennyeződések különösebb erőfeszítés nélkül eltűntek, az üveg pedig fényes és csíkmentes lett. A bolti szer hátránya ugyanakkor - legalábbis, ahogy én tapasztaltam -, hogy nem lehet vele egyszerre túl nagy felületen dolgozni, mivel nem oszlik el olyan könnyen. Így szakaszosan pucoltam meg egy-egy ablakot, egyenként a felület egy-egy negyedét.

Filléres csodaszer a háztartásban: 8 probléma, amin segít az ecet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ecetes víz

Az ecetes tisztítószerhez 20%-os háztartási ecetet használtam - épp ilyen volt itthon, de biztosan hatékony a hígabb verzió is -, körülbelül egy deciliternyi mennyiséget összekevertem egy pohár meleg vízzel, majd szórófejes flakonba töltöttem.

Feltűnő különbség, hogy ezt az elegyet jóval könnyebb eloszlatni az ablakon, így nagyobb ívű, erőteljesebb mozdulatokkal, gyorsabban lehet dolgozni. Az ecet hatása nem volt olyan gyors, mint a bolti ablakmosóé, először meg is ijedtem, mivel az áttörlés után homályos és kicsit maszatos maradt az üveg. Ezután ráfújtam még egy adagot, és még egyszer áttöröltem, viszont így sem lett tökéletes. A csalódottság azonban nem tartott tovább fél-egy percnél, ennyi idő alatt ugyanis hatott az ecet, és, ahogy teljesen megszáradt, tükörfényes, maszat- és foltmentes lett az üveg.

A nő dolga a takarítás?

Sokan még ma is úgy gondolják, a takarítás egyértelműen a nő feladata. Megkérdeztük a témában az utca emberét is. Nézd meg a videót!

A konklúzió

A bolti ablaklemosó előnye, hogy nagyon gyorsan hat, viszont tapasztalataim szerint jó sokszor kell fújni belőle, hogy mindenhova jusson. Az ecetből nagyon kevés is elég, és ugyanolyan eredményt biztosít, épp csak egy kicsivel lassabban. Az ecetes vízzel talán könnyebb is dolgozni, jobban eloszlik, és gyorsabbá teszi a munkát.

Tudtad? Ez a legveszélyesebb vegyszer a háztartásban
Bizonyos vegyszerek használata komoly kockázatot jelenthet egészségedre nézve. Kattints ide, és tudd meg, melyik számít a legveszélyesebbnek!

A szagától eleinte féltem, leszámítva ugyanis a gyermekkori nosztalgiát - édesanyám is gyakran takarított ecettel, így az illat emlékeket is előcsalogat -, nem igazán kedvelem az ecetszagot, viszont az ablaktisztítás során, mivel a nyitva tartása miatt folyamatos a szellőztetés, egyáltalán nem volt zavaró, a lakásban már percekkel később sem lehetett érezni.

Előbbieken túl az ecet mellett szólnak az anyagiak is, míg ugyanis egy liter háztartási ecet körülbelül 200 forintba kerül - és nem csak ablakpucolásra használható -, a bolti ablaklemosóból fél liter 400-500 forint között mozog.

Ha ecettel takarítasz, fontos, hogy betarts bizonyos szabályokat. Ha kíváncsi vagy, pontosan miket és miért, kattints ide!

Ezt is szeretjük