Penészes, nyálkás és vízköves a mosógép?

Ezek a tisztítás lépései

A mosógép-szennyeződések nehéz ellenfelek, de nem lehetetlen legyőzni őket.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akinek van mosógépe, az már találkozott a problémával, mely örök kérdésként foglalkoztatja a legtöbb háziasszonyt.

Hogyan tisztítható meg szépen a mosógép, mely az idő múlásával beszennyeződött? Fontos a megelőzés is, de ha már megtörtént a baj, ügyes házi praktikákat is bevethetsz.

Miért lesz piszkos, ha a ruhákat tisztává varázsolja?

Furcsának tűnhet, hogy az a háztartási gép, mely rendszeresen mosószeres vízzel érintkezik, és melyből tiszta ruhát vesz ki az ember, baktériumokkal, lerakódásokkal telítődhet.

Az egyik legcsúnyább szennyeződés, amikor a mosógép adagolója és gumija nyálkássá válik: a vastag, nem túl gusztusos réteg a mosógél és az öblítő használata miatt alakul ki. A túl sűrű állagú folyadék ugyanis nem mindig tud megfelelően eloszlani a vízben, ezért érdemes előre hígítani.

Sajnos a vízminőség is rengeteg településen okoz problémát. A kemény víz vízkövesedéshez vezet, ami a mosógépek több alkatrészének is kárára válik. Érdemes ezért vízlágyító tablettát használni a mosásokhoz.

A vízkőlerakódás azonban kevésbé minősül makacs problémának, mint a penész. Utóbbit ugyanis szinte semmivel nem lehet maradéktalanul eltávolítani. A penészesedés elsődleges oka a nedvesség, akárcsak sok alagsori, földszinti vagy rosszul szellőző lakás esetében. Persze elkerülhetetlen, hogy a mosógép nedves legyen, azonban a gépet két mosás között érdemes hosszabb időre, akár egy éjszakánál is tovább nyitva hagyni.

Szerencsére a legegyszerűbb, bármelyik háztartásban fellelhető tisztító hatású szerektől elkezdve a vegyszerekig számos praktika áll a háziasszonyok rendelkezésére a tökéletes tisztaság elérére érdekében. A következőket bátran használhatod.

Baktériumok a lakásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Átmosás hatékony szerekkel: ecet, teafaolaj, trisó

A fentiek remek tisztítószerek, ha mosógéped adagolóját és belsejét szeretnéd tisztává varázsolni. Az ecet főként a vízkőmentesítésben, a teafaolaj a baktériumok és lerakódások eltüntetésében kiváló, a trisó pedig általánosan lehet segítségedre a tisztítás során. Válassz egyet a három szer közül: ecetből egy litert, trisóból a szokásos mosóporadag felét, teafaolajból pedig hat-nyolc cseppet vízben feloldva önts a mosógéped adagolójába, és állítsd a gépet 90°C-ra. Egy nap elteltével indíts el egy sima vizes öblítőprogramot. A végeredmény magáért beszél majd.

Melyik házimunkát kedvelik és utálják legjobban a magyarok?

Ha kíváncsi vagy, mit gondol a témában az utca embere, nézd meg a videót! Megkérdeztük!

A gumik és az adagolók tisztítása

A gumiszigetelések menti, illetve az adagolókban található lerakódások eltüntetése a nehéz hozzáférhetőség miatt is bosszúságot okoz. Jól jöhet ilyenkor egy régi fogkefe, valamint egy fültisztító pálcika is. Ezekre tegyél a fenti szerek egyikéből, hagyd állni egy kicsit, majd tisztítsd át alaposan a felületet. A látható szennyeződések eltávolításához jó lehet az ecet vagy a trisó, utána azonban érdemes áttörölnöd mindent hígított teafaolajjal is, hogy eltüntesd a láthatatlan kórokozókat.

A legfontosabb lépés: megelőzés

Ha időről időre elindítasz egy tisztító mosást, lényegesen lassíthatod, vagy szinte egészében meg is akadályozhatod a beszennyeződést. Hagyd kiszáradni a mosógéped, gondoskodj vízlágyító tablettáról, és hígítsd a mosógélt, illetve az öblítőt!

Ezt is szeretjük