Így tisztítsd ki a mosógépet szerelő nélkül!
Ha a drága mosószer és öblítő ellenére is piszkosak és kellemetlen szagúak a ruhák, ideje alaposan rendbe tenned a mosógéped.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A technika fejlődése a mosógépek piacára is hatással volt: a mai készülékek már jóval csendesebben dolgoznak, mint elődeik, több ruha fér el bennük, kíméletesebben tisztítanak, ráadásul az energiahatékonyságukat tekintve is lekörözik a régebbi típusokat. Ám a mai modern mosógépek sem képesek arra, hogy teljes mértékben ellenálljanak a kemény víz következtében a gép belsejében lerakódó vízkőnek vagy a nedvesség hatására elszaporodó penészgombának.

Előbbi a mosógép hatékonyságát csökkenti, és nagyobb energiafogyasztást eredményez, utóbbi pedig kellemetlen szagúvá teszi a ruhákat, ráadásul az egészségre is káros, érdemes hát megszabadulni tőlük. A következőkben megtudhatod, hogyan vízkőtelenítheted magad a mosógépet, és hogyan űzheted el a penészt is a készülékből, mindezt szerelő segítsége nélkül.

Megoldások a mosószer maradványai ellen

A mosógép belsejében a mosószer is lerakódik, legfőképpen a por állagú fajták, de a folyékony mosószerek is képezhetnek lerakódásokat. Ha ráadásul a kelleténél többet adagolsz a mosáshoz, akkor nagy lesz a kockázata, hogy annak csak egy része kerül a ruhákhoz, a többi csak a mosógép eldugításáról gondoskodik. Így lehet, hogy hiába mosod újra és újra a ruhákat: a megkövesedett mosószertől a friss adag sem jut el a textilekhez, minek következtében a ruhák nem lesznek tisztábbak, a mosógép viszont egyre jobban eldugul.

Időnként célszerű akkor is kitisztítani ebből a szempontból a mosógépet, ha egyébként még nem kézzelfogható a baj. Egyszerű megoldás, ha kiveszed a mosógépmosószer-adagoló fiókját, és meleg, enyhén ecetes vízbe áztatod. Hagyd legalább fél órán át ázni, hogy a víz és az ecet feloldja a lerakódásokat. Ez idő alatt nézd meg, hogy a fiók helyén találsz-e mosószert.

Ha igen, a nagyját vizes szivaccsal szedd ki, a keményebb részeket egy régi fogkefével súrold le. Ezután ecetes vízbe mártott, de jól kicsavart ronggyal töröld tisztára a fiók helyét.

A fiókot is mosd teljesen tisztára, és helyezd vissza a gépbe. Ha nem tudod kivenni a fiókot, akkor csak önts bele meleg ecetet, és egy fogkefével lazítsd fel a szennyeződést, ahol eléred.

Ne feledkezz meg a szűrőről se a mosógép tisztításánál! Miután a tisztító mosással végzett a gép, húzd ki a csatlakozóját a konnektorból, fogj egy lapos fejű csavarhúzót, és szedd ki a szűrőjét - ez általában elöl, a mosógép alján található, és könnyen eltávolítható. Ürítsd ki a tartalmát, és meleg, mosogatószeres vízben jól mosd át.

Ecet a kevésbé makacs, trisó az eltávolíthatatlannak hitt kosz ellen

Az ecet elég savas ahhoz, hogy feloldja a gép belsejében képződött mosószeres, vízköves lerakódásokat. Ürítsd ki a mosógépet, majd négy decit önts a belsejébe a mosószer-adagolóján át, illetve legalább egy litert a dobon keresztül. Ezután indítsd el az üres gépet 90°C-os programon. A környezete erősen ecetszagú lesz, de cserébe teljesen tiszta lesz a gép belseje. Ha nem bírod elviselni az ecet szagát, mosószódát is használhatsz helyette, ami szintén hatékony a zsíros lerakódásokkal szemben, ráadásul lágyítja a vizet.

Ha már nagyon régen - esetleg még soha nem - tisztítottad a mosógéped, akkor Trisóval végezd. Ez a néhány száz forintos tisztítószer kiváló zsíroldó, vízlágyító hatással bír, segítségével a vízkőtől és a megkövesedett mosószer-maradványoktól is megszabadíthatod a készüléket.

Önthetsz belőle két kupaknyit a mosószer-adagolóba is, a többit viszont egyenesen a dobba adagold. Szintén 90°C-on, üresen indítsd el a gépet. A forró víz fokozza a Trisó erejét, a program végén így a készülék makulátlan lesz.

Ha a cikkben szereplő ötletek nem segítenek, mert régi, illetve túlságosan elhanyagolt a mosógéped, akkor ne késlekedj szerelőt hívni! A vastagon lerakódott vízkő ugyanis tönkre is teheti a mosógépet.

Megoldások penész és vízkő ellen

A penész gyakori hívatlan vendége a modern mosógépeknek. Ennek oka, hogy utóbbiak és a hozzájuk használt mosószerek alacsonyabb hőmérsékleten, 30-40°C-on is képesek kitisztítani a ruhákat, mely mellett azonban a baktériumok és a gombák könnyen elszaporodhatnak. Ráadásul a manapság használatos, kíméletes mosószerek nem, vagy csak kis mennyiségben tartalmaznak fertőtlenítőszert, a nedves környezetben így aztán könnyen megjelenhetnek a penészre utaló sötét, fekete foltok.

A penésztől is megszabadulhatsz a mosószer-lerakódásoknál tárgyalt ecetes vagy trisós átmosással, de a hipó is garantáltan elpusztítja a spórákat. A fiókot és annak környezetét is alaposan mosd át, majd várj legalább két-három órát, mielőtt visszahelyeznéd, hogy teljesen kiszáradhasson a gép.

Ha nem akarod, hogy idő előtt visszatérjen a penész, havonta legalább egyszer mosd át 90°C-os programmal, emellett pedig minden egyes mosást követően néhány órára hagyd nyitva az ajtaját és a mosószer-adagolóját is, hogy teljesen kiszáradhasson.

Ahogy említettük, az ecetes vagy trisós átfőzés a vízkőlerakódásokat is feloldja, de ehhez kapni kifejezetten mosógépek vízkőtelenítéséhez ajánlott tisztítószereket, por és folyékony szer formájában is, melyek szintén hatékonyan oldják a lerakódásokat, a vízkő pedig egyszerűen távozik majd a mosógép lefolyócsövén.

Ezt is szeretjük