3 természetes szer, amitől illatosak lesznek a ruháid
Most nem öblítőről van szó
Ha szeretnéd elkerülni a bőrirritációt, így illatosíts!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármilyen varázslatos, üde és friss illattal is bírnak, az öblítők jelentős része olyan anyagokat tartalmaz, amelyek kockázatot jelentenek egészségedre nézve.

Bizonyítékként elég csak egy pillantást vetni a fürdőszobában megpihenő színes flakonok hátoldalára.

Veszélyes anyagok vannak az öblítőkben?

A legtöbb öblítő összetevői között első helyen szerepelnek az úgynevezett kationos felületaktív anyagok - ezek részecskéi rakódnak le a textilszálakra, puhábbá téve az anyagot.

A világ egyik vezető környezetvédelmi sajtóorgánuma, a The Ecologist szerint - mely számos alkalommal hívta fel a problémára a figyelmet - ezek az anyagok amellett, hogy bőrirritációt okozhatnak, lassú lebomlásuk miatt a vízi élővilágra nézve is komoly kockázatot jelentenek.

Az irritatív hatás igaz lehet az öblítőkben található illatanyagokra, csakúgy, mint az összetevők között szintén gyakran szereplő benzisothiazolinone nevű anyagra, melyről 2012-ben az Európai Bizottság fogyasztóvédelemmel foglalkozó tudományos bizottsága is megjegyezte, hogy beszélni kell bőrérzékenyítő hatásáról, emellett az ekcémára való hajlam fokozását is megemlítették.

Bár tény, hogy sokaknál az ilyen öblítők használata semmiféle problémát nem okoz, nem árt az elővigyázatosság: ha amúgy is érzékeny a bőröd, és nem tudod, pontosan mi az oka, illetve kisgyermekek, csecsemők ruháit is mosod, természetesebb megoldásokat is választhatsz, ha gondoskodni szeretnél a kellemes illatról. Például a következőket.

Öblítő illóolajból és ecetből

Az ecet köztudottan hatékony házi szer, melynek a mosás során is hasznát veheted. Amellett, hogy tisztává varázsolja a ruhákat, és a legmakacsabb szennyeződéseknek is ellensége, puhává teszi az anyagot, és a vízkőlerakódások kialakulását is megakadályozza.

Az ecetes öblítő illatáról különféle illóolajok segítségével gondoskodhatsz, attól függően, épp mit mosol. Az ágyneműhöz érdemes például nyugtató levendulát csepegtetni, ha pedig erős baktériumölő hatásra van szükséged, például zoknik, alsónemű, tornafelszerelés vagy a kisállatok holmijai esetében, használj teafaolajat.

Tudtad?
Az ecet segít abban is, hogy mosógéped hosszú életű legyen, segítségével emellett megtisztíthatod a penésztől és a nyálkás lerakódásoktól is. Kattints ide, és tudd meg, hogyan takarítsd a mosógépet természetes szerekkel!

Ecet helyett használhatsz almaecetet is: egy decihez adj ugyanennyi vizet, majd cseppents bele 10-15 csepp illóolajat, és tedd a mosógép öblítőtartályába. A tartós illathatás érdekében használj minőségi illóolajat. Ha mosás után nem érzed elég intenzívnek az illatot, egy szórófejes flakonból spriccelj a kiteregetett ruhákra olyan vizet, melybe egy keveset az illóolajból is csepegtettél.

Nálatok ki takarít?

A háztartás vezetése és a takarítás kizárólag a nők dolga lenne? Meglepően sokan értenek egyet az elavult felfogással mind a mai napig. Nézd meg, mit mond az utca embere.

Mosószóda illóolajjal

Illóolajat akkor is alkalmazhatsz, ha nem akarsz ecetet használni. A mosószódának például ideális társa, a zsíroldó, vízlágyító és tisztító hatást kellemes illattal egészíti ki. A mosószódás mosógélhez - melyhez 10-15 csepp illóolajat adhatsz a kívánt intenzitástól függően - oldj fel másfél deciliter meleg vízben egy evőkanál mosószódát, majd tedd a mosógép megfelelő adagolójába.

Mosóparfüm

Egyre elterjedtebbek az úgynevezett mosóparfümök is, melyek tulajdonképpen illóolajokat takarnak, azonban biológiailag ellenőrzött, természetes emulgeálószert is adnak hozzájuk, ami biztosítja, hogy könnyen feloldódjanak a vízben.

Ilyen termékeket egyre több helyen be lehet szerezni: már korántsem csak a bioboltokban és webáruházakban, de a kedvelt drogériákban is.

Ezt is szeretjük