Ezért veszélyes ecettel takarítani

7 fontos szabály, amit tarts be, hogy működjön

Az ecet sokoldalú tisztítószer, nem árt azonban vigyázni vele.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ecet gyakorlatilag egyidős az emberi civilizációval, hiszen a világ minden részén léteznek olyan baktériumok, melyek ecetsavat termelnek.

Felhasználása a gasztronómiában, a különféle iparágakban és nem utolsósorban a háztartásban szintén hosszú időre nyúlik vissza, a takarítás során pedig máig a legnépszerűbb házi szer, korántsem véletlenül.

Az egyik legsokoldalúbb csodaszer

Az ecet olcsó, ugyanakkor rendkívül változatosan felhasználható akkor is, ha csupán házimunkáról beszélünk. Sokan előszeretettel használják általános fertőtlenítésre és tisztításra baktérium- és gombaölő tulajdonsága miatt, de legalább ennyien vannak, akik szerint az ablakpucoláshoz is az ecet jelenti a leghatásosabb eszközt.

Remek szagtalanító, szagsemlegesítő hírében áll, emellett vízkőoldóként sem utolsó segítőtárs, legyen szó a mosógép dobjáról vagy épp a kávéfőző belsejéről. Penész ellen is bátran bevethető, emellett fehérítőként, illetve a makacs foltok ellenszereként is kiválóan működik.

Veszélyes is lehet!

Annak ellenére azonban, hogy a konyhai ecet az ecetsav hígított változata, és természetes szer, korántsem veszélytelen, hiszen így is egyfajta savról van szó - még ha gyengéről is -, így nem árt betartani néhány szabályt, ha biztonságosan szeretnéd alkalmazni.

Filléres csodaszer a háztartásban: 8 probléma, amin segít az ecet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az ecetnek nem véletlenül van szúrós szaga, maró hatású gőzei azonban nem csupán az orrot ingerlik, de a szemet, a nyálkahártyákat, valamint a tüdőt is. Ha sokat lélegzel be belőle zárt helyiségben, torokfájás, köhögés, égő érzés, sőt, akár szédülés és légszomj is felléphet, a bőrrel nagyobb mennyiségben érintkezve pedig vörösséget, felmaródást és hólyagok kialakulását is okozhatja.

Kismértékben az ecetsav tűzveszélyes is, emellett 39°C felett robbanásveszélyes gőz-levegő keverékek keletkezhetnek belőle, ami ugyanígy igaz akkor is, ha erős oxidáló szerekkel kerül kapcsolatba.

Veszélyes tisztítószerek

Ha vegyszerekkel takarítasz, nagyon figyelj, milyen figyelmeztetéseket írnak a flakonra! Nézd meg a videót!

Szabályok, melyeket érdemes betartanod

Mindez elsőre talán ijesztőnek hangzik, ugyanakkor a kellemetlenségek elkerülhetőek néhány alapvető óvintézkedés betartásával. Az ecet közelében ne használj nyílt lángot, emellett sose melegítsd fel túlságosan. Nem egy kezdő háziasszony követte már el azt a hibát, hogy a sütőn lerakódott zsír feloldására ecetet melegített benne, azonban nem hígította azt vízzel, fullasztó, maró gőzöket létrehozva ezáltal. A kellemetlenségek elkerülése érdekében jobb, ha csak 10%-os ecetet használsz, és lehetőleg hígítsd mindig vízzel legalább fele-fele arányban.

Csak olyan helyiségben takaríts vele, amit rendesen ki tudsz szellőztetni, zárt helyiségben ugyanolyan hatása lehet, mint bármely más erős vegyszernek. Használj gumikesztyűt, továbbá az ecettel megtisztított felületeket alaposan öblítsd le mindig tiszta vízzel. Ha előbbieket betartod, úgy használhatod ki a remek házi szer minden előnyét, hogy később sem jutnak majd róla kellemetlen emlékek az eszedbe.

Ezt is szeretjük