Te is használod? A legveszélyesebb tisztítószer a háztartásban

Nagyon vigyázz vele!

Talán nem is gondolnád, melyik az.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A baktériummentes és makulátlan lakás érdekében - legalábbis azért, hogy az eredményt gyorsan érjék el - a legtöbb háztartásban igen erős tisztítószereket is bevetnek, holott ezek a környezeten kívül az egészségre is rendkívül káros hatással lehetnek.

Amennyiben rendeltetésszerűen használják őket, elvileg nem okozhatnak komoly problémát, elég azonban egy apró óvatlanság ahhoz, hogy megtörténjen a baj. A veszélyes tisztítószerek esetében ezért mindig olvasd el a hatóanyagokat felsoroló címkét, és tartsd be a biztonsági előírásokat is. A következő szerre mindez fokozottan is igaz.

A legveszélyesebb tisztítószer

Ha nem megfelelően alkalmazzák, akár az ecet is veszélyes lehet, nem beszélve az ennél jóval erősebb hatású szerekről, legyen szó a fehérítőkről, a hipóról, a WC-fertőtlenítőről vagy épp a hideg zsíroldóról. Ezek nemcsak belsőleg jelenthetnek kockázatot az emberi szervezetre nézve, de a bőrrel érintkezve is okozhatnak károsodást.

Előbbieknél is veszélyesebbek azonban a lefolyótisztítók - nevezhető akár a legveszélyesebbnek is -, ugyanis ezek esetében általában több erős vegyi anyagot is kombinálnak az optimális hatás érdekében.

Ezek egyike lehet a nátrium-hipoklorit - ennek vizes oldata a hipó -, melynek igen jó a reakcióképessége. Amennyiben 5%-nál alacsonyabb az aktívklór-tartalma, a hipó Xi jelzést kap, mely irritatív szerre utal, amennyiben azonban ennél is nagyobb, már önmagában C jelzést érdemel, mely a maró hatásra utal.

A lefolyótisztítók emellett gyakran tartalmaznak olyan marószereket, mint a nátrium-hidroxid, amit marónátronnak, marólúgnak is neveznek. Reakciói során ez bőrrel érintkezve égési sérüléseket, hegeket, szembe kerülve maradandó károsodást vagy akár vakságot is okozhat, de lenyelés esetén is könnyen tragédiával végződhet a nem megfelelő használat. Nem véletlen, hogy a lefolyótisztítók többsége megkapja a C jelzést.

13 veszélyes és allergiát okozó tárgy a lakásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mit tarts be, hogy ne legyen baj?

Ha ilyen erős vegyszereket alkalmazol, nagyon fontos, hogy megfelelő körülmények között tedd. Soha ne használd más szerekkel együtt - a hipóból például savakkal érintkezve mérgező klórgáz keletkezhet -, emellett ügyelj a szellőztetésre is, és sose maradj az adott helyiségben, miközben hat a szer.

Ha megtörtént a baj - a gyerekek például könnyen elcsábulnak a színes flakon aprócska kis granulátumai láttán -, az elsősegély életmentő lehet. Ha valaki lenyelte a szert a környezetedben, hívd azonnal a mentőt, de ne itass vizet görcsös vagy kábult személlyel, emellett ne is próbáld meg hánytatni.

Veszélyes tisztítószerek: mit mond a fogyasztóvédelem?

Ha kíváncsi vagy a fogyasztóvédelmisek tanácsaira a veszélyes háztartási szerekkel kapcsolatban, nézd meg a videót!

Ha belélegezve okozott problémát a szer, vidd az illetőt friss levegőre az orvos megérkezéséig, ha szoros a ruhája, lazítsd meg, és buzdítsd arra, hogy egyenletesen, mélyen vegye a levegőt. Ha a szer bőrrel érintkezett, tartsd a bőrfelületet 20 percen keresztül hideg víz alá, ha pedig szembe került, öblítsd szintén 20 percen át. A kiérkező orvosnak és a mentőnek feltétlenül mutasd meg az adott szer dobozát, címkéjét.

Ezt is szeretjük