Meddig jó a lefagyasztott hús? Ennyi idő után már ne használd fel
A húsok fagyasztása tartósít, de nem a végtelenségig.
A fagyasztó a konyhában áldásos dolog, de akármilyen hasznos is, hiba lenne varázsszekrényként gondolni rá: noha nagy segítség az ételek és alapanyagok tartós tárolásában, csodákra nem képes, semmit sem lehet benne a végtelenségig raktározni.
Különösen igaz ez abban az esetben, ha nyers húsról van szó. A sütésre, főzésre félretett baromfi-, marha-, sertés-, vadhús vagy hal mind más időintervallumig maradhat a fagyasztóban, ezután már nem szabad felhasználni. Ezt legalább olyan komolyan kell venni, mint azt az aranyszabályt, hogy az egyszer már kiolvadt húst ne fagyasszuk vissza.
Meddig tarthatók a fagyasztóban?
A húsok közül a vad-, illetve egész baromfi tartható a fagyasztóban legtovább, míg a hal csupán töredékideig. A következőkben a sorolt húsfélék fagyaszthatósági idejét vesszük sorra.
Csirkehús - egész baromfi esetében 8-12 hónapig lehet jégen. Darabolva 9 hónapig maradhat. Ha aprólék került a fagyasztóba, azt csupán 3-4 hónapig lehet őrizni.
Pulykahús - a nyers pulyka 12 hónapig maradhat a fagyasztóban, amennyiben az egészben van. Ha darabolt állapotban, akkor 9 hónapig tartható, aprólékként 3-4 hónapig.
Sertéshús - A sertéshús eltarthatósága 12 hónap. Ennél tovább ne maradjon a mélyhűtőben.
Marhahús - 4-12 hónapig áll el a mélyhűtőben, ezután már nem használható fel.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Vadhús - a vadak a mélyhűtőben 8-12 hónapig maradnak alkalmasak az elkészítésre.
Hal - a hal csupán 2-3 hónapig tartható lefagyasztott állapotban.
Kész húsétel - amennyiben a hús már elkészült, változik az eltarthatósága. Ami a főtt húst illeti, 2-6 hónapig maradhat jégen, a sültek azonban csak 1-3 hónapig. A füstöltek, mint a kolbász, a sonka, a szalonna, 1-2 hónapon át tárolható, akkor el kell fogyasztani, vagy kárba vész.
Jól fagyasztható ételek
Bár sok étel veszít az ízéből, ha lefagyasztják, a következő cikkben olyanokat sorolunk, amelyek jól bírják a jegelést.
8 étel, ami nagyon jól fagyasztható, és megőrzi az ízét - Az állaguk sem romlik
Ezeket az ételeket bátran beteheted a fagyasztóba.
Elolvasom(Képek: Getty Images.)
OLVASD EL EZT IS!
- takarítás
- lefolyó