Egyetlen mozdulattal spórolhatsz a rezsin: kíváncsi vagy, melyik is az?
Sokat spórolhatsz a rezsiösszegen a megfelelő melegvíz-használattal.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az, hogy energiát takaríts meg, egyszerű módszerekkel is kivitelezhető, nem feltétlenül szükséges hozzá komoly beruházás, sőt, olykor akár egy kézmozdulat is elegendő ahhoz, hogy csökkentsd a hó végi számla összegét.

Alapszabály, hogy az energiából mindig csak akkora mennyiséget használj fel, amilyen mértékben az szükséges, ez pedig különösképp érvényes a lakás melegvíz-használatára. Ehhez adott tippeket lapunknak Székelyhidi László épületgépész és megújulóenergia-szakértő.

Egy egyszerű beállítás

Azt, hogy a spórolás már akár egyetlen mozdulattal is elérhető, jól példázza a vízmelegítő hőfokszabályozójának beállítása, takarékoskodhatsz ugyanis már azzal is - legyen szó tárolós vagy átfolyós rendszerű vízmelegítőről -, ha nem állítod 65 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletre.

Minél magasabb ugyanis a hőfok, annál több energia veszik el, nem beszélve arról, hogy így a vízmelegítőt is gyakrabban kell karbantartani, mivel fokozottabb lesz a vízkőképződés.

Fontos azonban figyelemmel kísérned, hogy a meleg víz tényleges hőmérséklete megfelel-e a beállításnak, ha ugyanis ez nem valósul meg, az azt jelenti, hogy a vízmelegítő fűtőfelületei elkoszolódtak vagy vízköves a fűtőcsőkígyó.

Érdemes tudni, hogy egy milliméter vastagságú vízkőréteg akár 10%-kal is csökkentheti a készülék hatásfokát. A biztonságos és gazdaságos működés érdekében fontos, hogy legalább évente ellenőriztesd a berendezést.

Még több tipp a spórolásért

Régi jó tanács, hogy ha lehet, kádfürdő helyett inkább a zuhanyozást válaszd, illetve a mosogatás során se használj folyó vizet, kivéve persze, ha csak egy-egy edényről van szó.

Érdemes szabályozható zuhanyrózsát vagy áramláskorlátozót felszerelni a zuhanyzóra, a csaptelepekre pedig légkeveréses perlátort, mely segít csökkenteni a felhasznált víz mennyiségét. Egy víznyomás-szabályozó készülék csapra szerelésével akár 50%-os megtakarítást is elérhetsz, illetve a víz felmelegítéséhez szükséges energiát is csökkentheted.

Minden, ami takarékoskodás:

Hagyományos csaptelepek esetén hasznos lehet beruházni víztakarékos keverőszelepre vagy egykaros keverő-csaptelepre, mivel a kívánt hőmérsékletet ezek segítségével sokkal hamarabb be lehet állítani, és nem folyik el annyi víz feleslegesen.

Hasznos ötletek a rezsicsökkentéshez

Ha további tippekre is kíváncsi vagy, amelyekkel csökkentheted a rezsit, nézd meg a videót, és hallgass meg egy szakértőt!

Ha új bojlert vásárolnál

Amennyiben azt tervezed, hogy lecseréled a régi vízmelegítőt, fontos, hogy akkora méretű bojlert vegyél, mely éppen elégséges mennyiségű vizet tárol a családnak, túl nagy készülékkel ugyanis csak növeled költségeidet - négy főnek egy 120 literes bojler bőven elegendő.

Érdemes továbbá korszerű, energiatakarékos, jobb hőszigetelésű berendezést vásárolnod, emellett pedig az ésszerű telepítés is fontos, például azért, hogy ne vesszen kárba energia a hosszú összekötő vezeték felmelegítése miatt.

Ezt is szeretjük