Így kaphatsz támogatást a gázszámládra: használd ki!

Még ma is igényelheted, de már mások a keretek: tudd meg, hogy működik most.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2011. augusztus 31-ével megszűnt a korábbi szociális alapú gázártámogatás, ahogy a távhő esetében is - mindkettőt beolvasztották a lakásfenntartási támogatásba. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium akkor ezt azzal indokolta, hogy szeretnék kibővíteni az ellátásra jogosultak körét, vagyis szeretnék befogadni az új rendszerbe az energiatámogatás megszűnése miatt ellátás nélkül maradó jogosultakat is. Így igényelheted a támogatást.

Milyen feltételei vannak az igénybevételnek?

A lakásfenntartási támogatás keretében a gázfogyasztás díjának kifizetéséhez is kérhetsz támogatást, mindemellett azok is bekapcsolódhattak a támogatásért folyamodók körébe, akik fával, szénnel vagy olajjal fűtenek.

Azért, hogy a támogatás igazságos és hatékony legyen, a feltétel a jövedelem- és vagyonvizsgálat, melyet az önkormányzat végez el, így kiszűrhetik a jogszerűtlen igénylőket. A vagyon mértékének megállapításakor az ingatlant, a járművet és a forgalomképes vagyoni értékű jogot veszik figyelembe, de nem számítják be a kérelmező által lakott ingatlant, az általa lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jogot, valamint a mozgáskorlátozottságára tekintettel fenntartott gépjármű értékét.

Hogyan számítják a jövedelmet?

A jogosultsági jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-a a korábbi 150% helyett, ami 2012-ben 71 250 forint. A jövedelemszámítás alapja a korábbi egy főre jutó jövedelem helyett a háztartási fogyasztás szerkezetét jobban mutató fogyasztási egységre jutó jövedelem, ami reálisabb képet ad az adott háztartás jövedelmi és kiadási viszonyairól, hiszen a fogyasztás és a kiadások a háztartás tagjai számának emelkedésével nem egyenes arányban növekednek.

Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával. A kiszámításhoz a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0, a másodiké 0,9, minden további nagykorú arányszáma 0,8, a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8, és minden további kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,7.

Hogyan számítják a támogatást?

A normatív támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség 2012-ben 450 forint.

A támogatás egy hónapra jutó összege a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át - 2012-ben 14 250 forintot -, vagy a lakás elismert havi költségének és a támogatás mértékének szorzata, de nem lehet kevesebb, mint 2500 forint.

Hogyan kapod meg a támogatást?

A törvény szerint elsősorban természetben nyújtandó a támogatás, de megosztva is adható, vagyis részben készpénz, részben természetbeni támogatás. Elsősorban azokhoz a kiadásokhoz kaphatod, melyek fizetésének elmaradása esetén veszélyben lenne a lakhatásod. A természetbeni támogatás azt jelenti, hogy az önkormányzat a támogatás összegét nem közvetlenül pénzben nyújtja, hanem közvetlenül a szolgáltatók felé fizeti, vagy tüzelőanyag esetében megvásárolja, és természetben adja át.

Mi kell a kérelemhez?

A kérelmet a helyi önkormányzathoz kell benyújtanod, amihez csatolnod kell a háztartásban élő személyek havi vagy nem havi rendszerességgel szerzett jövedelmi viszonyait tanúsító igazolásokat. Munkanélküliség esetén be kell mutatnod a munkaügyi központnál regisztrációkor kapott iratot.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Saját tulajdonú, távfűtött lakásnál egy három hónapnál nem régebbi VKSZ Közüzemi Szolgáltató Zrt. számlára is szükséged lesz, ha pedig albérletben laksz, akkor az albérleti szerződést, plusz a lakás nagyságát hitelesen igazoló iratot kell felmutatnod.

Igényled a támogatást?

Ezt is szeretjük