Veszélyes sugárzás az otthonodban: 6 dolog, amit tegyél meg ellene!

Így védd meg a lakást és az egészséged az elektroszmog káros hatásaival szemben.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg a radioaktív sugárzásra mindenki felkapja a fejét, addig az úgynevezett nem ionizáló sugárzások hatásai annyira nem közismertek, ráadásul elég nagy a bizonytalanság a már napvilágot látott információk körül is. Azzal kapcsolatban például, hogy mennyire veszélyes a mobiltelefon vagy a mikrohullámú sütő gyakori használata, és milyen kockázatokkal jár hosszabb távon, ha túl sok elektromos eszközzel veszed körül magad, még mindig ködös a kép.

A kutatások mindenesetre elég beszédesek, és már a WHO is elismerte, hogy az elektromágneses sugárzás és a leukémia között valós összefüggés lehet bizonyos esetekben. A betegség kialakulásának fokozott kockázatához ugyanis az egészségügyi szervezet szerint 200-400 nanotesla mágneses indukció is elég, míg a határértéket a legtöbb országban 100 ezernél húzták meg.

Az alvászavart, fejfájást és egyéb problémákat is sokan az elektroszmog számlájára írják, így a legjobb, ha legalább a közvetlen környezetedben igyekszel csökkenteni a veszélyt.

Mindenekelőtt mérj!

Bár nagy valószínűséggel mindenki érintett az elektroszmog-problémában, aki használ civilizációs eszközöket, vagy csak olyan helyen él, ahol a közelében használhatnak ilyesmit, mégis érdemes utánajárni, mekkora a sugárzás mértéke a lakásban. Az épületbiológiai méréstechnikusok végezhetik el szakszerűen a tesztet, egy speciális műszer segítségével megállapítják a sugárzás mértékét.

Kapcsold ki!

Nemcsak energiatakarékosság szempontjából érdemes áramtalanítani használaton kívül az elektromos készülékeket a lakásban, de egészségügyi oka is van az elővigyázatosságnak. Ne feledd: a masinák készenléti állapotban is sugároznak.

Védelem alvás közben

A legtöbb időt összességében a hálószoba falai között töltjük, ezért a legfontosabb az alvóhelyiség védelme. Tisztítsd meg a szobát az elektromos kütyüktől, az ágyat pedig körülveheted speciális anyagból készült baldachinnal, mely visszaveri az elektromágneses sugárzást - ugyan 10-15 ezer forint körüli a fémszövet négyzetmétere, de tökéletes árnyékoló éjszakára.

Cseréld ki a kábeleket!

Az elektromos berendezések, lámpák vezetékei még kikapcsolt állapotban is erős elektromos erőteret hoznak létre, amit egyszerűen megszüntethetsz, ha kicseréled a kábeleket. Az úgynevezett Mµ vezeték használatával ugyanis jelentősen csökkentheted az elektroszmogot és a mágneses erőteret is a vezető körül.

Semlegesítő sólámpa

Az elektromos masinák használatával - főleg, ha egyszerre több is üzemel közülük - a helyiségben túlsúlyba kerülnek a szervezetre terhelően ható pozitív ionok, amit a legegyszerűbben úgy tudsz ellensúlyozni, ha negatív ionokat kibocsátó szerkentyűt szerzel be: használj sólámpát vagy sómécsest erre a célra.

Automata feszültségmentesítő

Ha túl problémásnak érzed, hogy minden este végigjárd a lakást áramtalanítás céljából, majd reggelente újra bekapcsolj mindent egyenként, akkor használj feszültségmentesítő automata kapcsolót, melyet, ha beiktatsz a helyiség áramkörébe, éjszakára automatikusan lekapcsolja az elektromos ellátást. Sokan a ház vagy lakás alatt található vízereket is károsnak tartják. Kattints ide, és tudj meg róluk többet!

Te használsz valamit az elektroszmog ellen?

Ezt is szeretjük